Page content

Socialiseren van je pup

Socialiseren van je pup

In tegenstelling tot wat veel beginnend hondenbaasjes denken, gaat het socialiseren van je pup veel verder dan het uitsluitend contact aangaan met andere honden.

Het socialiseren van je pup, is het laten kennismaken en laten wennen van je pup aan allerlei situaties die in zijn dagelijkse leventje gaan voorkomen. In mijn puppycursus besteed ik hier natuurlijk ruim aandacht aan. Want door in de beginfase van het leven van een pup veel te investeren in het socialisatieproces, heb je daar ook later – wanneer je hond volwassen is – veel profijt van.

Wat doe je om je pup te laten socialiseren?

De socialisatie van je pup zal voor iedere combinatie van eigenaar/gezin met pup, anders kunnen zijn.

Om te weten hoe jij jouw pup kunt socialiseren, neem je hem het eerste jaar gewoon overal mee naartoe. Waar jij ook heen gaat. Tenminste, als je het prettig vindt dat je pup later als hij wat ouder is, ook overal mee naartoe kan.

Is jouw situatie zo dat je afgelegen woont en dat het jouw bedoeling is dat je pup gewoon thuis blijft – ook later als hij volwassen is – dan ziet het socialisatieproces er natuurlijk anders uit dan bij een hondenbaas die midden in de stad woont en zijn pup/hond overal mee naartoe wil kunnen nemen.

Voorbeelden socialiseren

Bepaal dus zelf in hoeverre je wilt dat je pup/hond vertrouwd is met een aantal zaken.

Hierbij kun je denken aan:

  • Het contact met andere dieren, waaronder natuurlijk zijn soortgenoten maar ook katten, vogels, eenden, boerderijdieren etc.
  • Het openbaar vervoer
  • Openbare gelegenheden, winkels, musea, restaurants etc.
  • Drukke straten, pleinen, markten etc.
  • Op bezoek gaan bij vrienden, familie etc.
  • etc. etc.

Socialiseren gedurende mijn online puppycursus

Beginnend pup-eigenaren kunnen er gerust op zijn dat het met het socialiseren van hun pup wel goed zit wanneer ze bij mij de online puppycursus volgen. Als argument om toch naar een hondenschool te gaan voor de puppycursus, hoor ik namelijk vaak dat ze dat doen om hun pup goed te laten socialiseren…

Echter,

  • het contact tussen honden onderling wordt door hondenscholen vaak niet toegestaan
  • Andere honden kom je in je eigen omgeving ook tegen en na overleg met de andere baas is er bijna altijd wel een contact mogelijk. (Op de foto bij dit artikel zie je Spikkel (15 jaar) en pup Jannes van Truus Huijbregts. Zij volgt bij mij de online puppycursus.)
  • Het contact met die andere honden verloopt daarbij vaak veel minder stressvol, aangezien pups van zoveel honden tegelijk als op een hondenschool vaak wat zenuwachtig worden
  • Bovendien, als je bovenstaande goed gelezen hebt, begrijp je dat jijzelf zorgt voor de socialisatie van je pup die bij jullie situatie past en dat dat dus niet uitsluitend te maken heeft met het contact dat je pup met andere honden heeft

Interesse in de mogelijkheden van mijn online puppycursus? Klik hier voor meer informatie

Ik ben benieuwd hoe jij tegen jouw situatie aankijkt en hoe jij het socialiseren van je pup hebt aangepakt?! Laat hieronder even een berichtje achter over je ervaringen!

 

Comment Section

2 reacties op “Socialiseren van je pup


Door Ingrid Faber op 26 januari 2016

Hallo Lisette,
Ik heb onze pup (bouvier) nu 9 dagen in huis en we zijn al een keer naar de hondenschool geweest (zorgvuldig uitgekozen na rondgekeken te hebben). Het beviel me echter niet toen we de eerste les (op de avond) gehad hadden. De pup was de volgende dag volledig anders dan de dagen ervoor. Volgens mij was het veel te veel voor haar geweest. 8 weken en dan een heel uur les, ik vind dit vreemd want je mag maar 8 minuten met haar wandelen als ze 8 weken is! Ik heb me de dagen daarna steeds afgevraagd wat ik moet doen. Ik heb haar hyperactieve gedrag gelukkig weer om kunnen buigen via een positieve manier (rust en commando los geleerd met voer bij het in de benen/laarzen hangen). We gaan gericht naar buiten met haar maar ze wil niet meelopen als we van huis weg gaan, terug is geen probleem, dus dragen we haar en sinds een paar dagen gaat ze een klein stukje in de fietskar mee naar het park (200 meten). Dit gaat redelijk goed, ze zit nog wat de piepen in de kar maar gaat er wel graag weer in (met voer).
Ik laat haar kennismaken met honden, kinderen, verkeer, voetballende kinderen, vreemde kunstwerken in het park, bomen zagende mensen noem maar op! Dat gaat heel goed. Ik heb toen gebeld met de hondenschool en aangegeven dat ik het wat rustiger aan wil doen met haar omdat ik merkte dat het voor haar echt teveel was de eerste keer. Helaas kreeg ik het gevoel dat ze niet echt luisterde naar mijn verhaal en mijn visie en dat ze met haar mening over met heen probeerde te walsen, vreemd vond ik dat.
Ik merk dat Anna (onze pup) erg afwachtend is, ze kijkt de kat uit de boom en vliegt nergens zo maar op af. Ze is zeer op mij gericht en heeft mijn steun ook echt nodig. Buiten is ze snel onzeker en zeker als het donker is. Zodra ze teveel prikkels krijgt merk ik dat aan haar gedrag, ze lijkt het wel af te reageren op mijn been/laars door daar in te gaan hangen (als een pakwerker, grommen, schudden en absoluut niet loslaten!). De eerste dagen probeerde ik met het commando nee dit te corrigeren maar dat werd een strijd. Daar ben ik dus snel vanaf gestapt en ben met het commando los en een brokje voer haar gedrag om gaan buigen, dit werkte direct heel goed! En ik dwing haar rust af door zelf ook te gaan zitten, dan gaat ze bij mijn voeten slapen. Ze is nu de laatste paar dagen binnen weer net zo rustig als in het begin.
Is het vreemd dat ik mijn eigen koers vaar? Ze is onze vijfde hond (2 keer een pup gehad en 2 keer een herplaatser) maar omdat de laatste pup al 8 jaar geleden bij ons kwam had ik toch weer behoefte aan een cursus, nu twijfel ik of we nog moeten gaan. De hondenschool drong er erg op aan om weer te komen omdat het zo belangrijk voor Anna was, ik vraag me af waarom, is dat erg eigenwijs van mij?
Ik heb daarom gekeken naar jouw online cursus en moet zeggen dat die me erg aanspreekt omdat het in eigen tijd op eigen plek kan en je zelf de duur van de training kunt bepalen. En ik heb wel behoefte aan overleg als ik iets tegenkom waar ik over twijfel. Ik had de afgelopen week meer gehad aan twee vragen kunnen stellen (het broek bijten als afreageren? en het niet mee willen lopen van huis af) dan de uur training bij de hondenschool waarbij Anna zelfs over moest geven halverwege de les) Zie ik dat verkeerd?
Zoals je leest heb ik behoefte aan geruststelling/beloning 😉
Ik denk nog even na over het bestellen van je online cursus maar wilde bovenstaande in ieder geval even met je delen.
Vriendelijke groet, Ingrid


Door Lisette - Je Liefste Hond op 26 januari 2016

Dag Ingrid,

Ik vind het alleen maar super dat je bewust bezig bent met wat goed is voor jou en voor je pup. Het is ook heel onlogisch om een uur te gaan trainen met een pup van 8 weken! Dat voel je goed aan, dus twijfel daar niet aan en doe wat wel goed voelt voor jou! Een pup raakt natuurlijk snel overprikkeld. Hoe jonger de pup is, hoe sneller hij ook weer toe is aan rust. Geef haar dat vooral! Ga mee in het tempo van wat jouw pup aankan! In wat je tegenkomt en in je onzekerheden sta je niet alleen. Jouw verhaal is herkenbaar en komt in mijn puppygroep dagelijks aan de orde. Jouw zelfverzekerdheid, positiviteit, vertrouwen en rustige benadering van je pup, zijn de basis. Daarmee ben je goed bezig. Mocht je het overwegen, natuurlijk zijn jullie welkom bij mijn online puppycursus (en daarna in de puberbegeleidingsgroep = gratis doorplaatsing). Geniet vooral van je pup! Hartelijke groeten, Lisette

Plaats een reactie


*