4 Socialisatie tips voor pupbaasjes in Corona tijd

4 Socialisatie tips voor pupbaasjes in Corona tijd

Maar hoe moet dat nu met de socialisatie van je pup?!

Het is een misverstand dat ‘het socialiseren van je pup’, alleen het contact met andere honden en mensen betekent. Natuurlijk is dit wel een belangrijk onderdeel, maar socialisatie gaat verder dan dat.

Wat is socialisatie?

Mijn definitie van socialisatie is ‘vertrouwd raken van je pup met alles dat en iedereen die hij gaat tegenkomen in zijn verdere dagelijkse leven bij jou/jullie“. Woon je dus op een boerderij tussen de weilanden in het noorden van het land of in een appartement in een stad in de randstad, dan ziet het socialiseren van je pup er qua objecten, mensen en situaties heel anders uit.

Heb je een pup die grootgebracht wordt om het terrein te bewaken in een soort van niemandsland? Of heb je een pup die echt een sociale gezinshond moet worden en heb je regelmatig veel mensen over de vloer? Of misschien wil je wel een bepaalde hondensport gaan doen met je pup als hij volwassen is als agility of de sledesport?

Wanneer socialiseren?

De eerste weken en maanden van het leven van een pup zijn qua socialisatieproces erg belangrijk, ongeacht waarmee precies kennisgemaakt moet worden om te zorgen dat je pup er vertrouwd mee raakt. Dus ga er sowieso mee aan de gang, zeker dat eerste half jaar!

Puppycursus online socialisatie van je pup in corona tijd

4 Tips voor socialisatie in Corona tijd

Naast de socialisatievideo’s die onderdeel uitmaken van mijn online puppycursus, wil ik je voor deze rare Corona tijd nog wat extra tips geven:

Tip 1

Je pup is erg aantrekkelijk voor anderen om te aaien. Dat is in deze tijd niet gewenst. Voor je pup geldt dat je hem niet moet laten aanhalen door anderen dan degenen binnen jullie gezin. We weten nog onvoldoende over hoe lang het Corona virus op oppervlakten actief kan blijven.

Ook de vacht van je pup is zo’n oppervlakte. De eerste resultaten gaan uit van 72 uur onder ‘ideale’ omstandigheden. Dat zal bij de vacht van je pup korter zijn, maar neem toch het zekere voor het onzekere en laat je pup niet aaien. Je zou je pup een t-shirtje kunnen aantrekken met de tekst AAI MIJ NIET of iets dergelijks. Online zijn er ook vast alternatieven beschikbaar.

Tip 2

Toch kan je je pup laten kennismaken met mensen. Dat kan omdat een pup ook situaties kan ervaren door zijn neus en zijn ogen te gebruiken. Dus ondanks dat jij zelf anderhalve meter afstand houdt en je mensen vraagt om je pup niet aan te halen.

Door te ruiken en te snuffelen kan je pup daardoor toch vertrouwd raken met onbekende mensen. Ook het kijken naar het beeld van mensen op televisie of op posters in bushokjes bijvoorbeeld, is een vorm van socialisatie van je pup. Ook dat zal hem vertrouwder maken met mensen.

Tip 3

Je pup kan zeker wel met andere honden kennismaken in deze Corona tijd. Spreek van tevoren – op afstand – met de baas van de andere hond en bespreek of het hond-hond gezien veilig is om je pup en de andere hond met elkaar kennis te laten maken.

Spreek ook af dat als een van jullie zich toch niet goed voelt bij de kennismaking, wie dan ingrijpt. Ik zou adviseren altijd de eigenaar van de volwassen hond te laten ingrijpen. Zo kunnen jullie ook in dat geval zelf op 1,5 meter afstand blijven. Verder; wees niet ongerust. Als je het bespreekbaar hebt gemaakt en de baas van de andere hond geeft aan dat het kan, gaat het eigenlijk altijd goed.

Daarnaast zal een hond nooit uit het niets te fel reageren. Daar gaan altijd signalen aan vooraf. Grommen, het optrekken van een lip, het recht aankijken van de hond naar je pup. Zie je dat gebeuren, geef dan aan dat de kennismaking voorbij is. Vertrouw op anderen en ook op je eigen intuïtie. Voelt iets niet goed, begin er dan niet aan. Voelt het prima, geef het dan vertrouwen.

Tip 4

Zoek allerlei andere situaties op die nu wel mogelijk zijn op. Volg daarom zoveel mogelijk de adviezen in de socialisatievideo’s van mijn online puppycursus. Mits ze natuurlijk relevant zijn voor jullie eigen leefomgeving. Komt er bij jullie geen trein bijvoorbeeld maar rijden er wel regelmatig groter tractoren voorbij? Ga daar dan samen naar kijken. Stel je pup altijd gerust in deze socialisatiefase met een zachte geruststellende stem ‘Het is goed, dat is een trein, zwaan, poes, eekhoorn, vrachtwagen, tram, tractor, brommer etc. etc.’

Heel veel succes met de opvoeding en het socialiseren van je pup in deze Corona tijd!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen