Actief met je hond

Gelukkig vinden veel mensen die een hond hebben het ook heerlijk om actief met hun viervoeter bezig te zijn. Vind jij het ook leuk om actief met je hond bezig te zijn of weet je nog niet hoe leuk dat kan zijn? Voor iedereen die wel van zijn hond houdt maar nog niet al te actief met zijn hond is, is dit blogbericht bedoeld.

In mijn beleving zijn er drie groepen hondenbezitters:

De eerste groep bestaat uit zeer actieve hondenbazen. Voor hen zijn hun honden, hun lust en hun leven. Zij zijn vaak aangesloten bij een hondenvereniging, club- of -school en ondernemen daarmee allerlei activiteiten met hun hond zoals speuren, jachtactiviteiten, flyball, doggydance, dogfrisbee, breitensport, agility of rally O. Ook degenen die thuis dagelijks behoorlijk actief zijn met hun hond waarbij zij de kwaliteiten & eigenschappen van hun hond gebruiken om uitdagingen te vinden voor hun hond, reken ik tot deze A-klasse groep van hondenbezitters.

Groep 2 “dagelijkse lekkere wandelingen”

De tweede groep bestaat uit mensen die een hond hebben en daar hart voor hebben, maar er niet mee op een club zitten of anderszins allerlei activiteiten met hun hond  ondernemen. Ze hebben een of meerdere honden als gezinshond, waak- of terreinhond of gezelschapshond. Ze zijn erg aan hun hond gehecht en kunnen niet zonder hun trouwe vriend. Ze beperken hun activiteiten met hun viervoeter tot dagelijks wandelen of fietsen en het af en toe gooien met een bal.

De laatste groep hondenbezitters, zijn mensen die eigenlijk geen hond zouden moeten hebben. Helaas zijn zij er ook. Ze geven weinig tot geen aandacht aan hun hond, ondernemen niets tot weinig met hun hond en zijn dat ook niet van plan of zijn daartoe niet meer in staat. Ooit hebben ze een hond gewild, maar op dit moment zou hun hond beter af zijn geweest als ze niet bij hun baas waren.

Je Liefste Hond is er om ervoor te zorgen dat die laatste groep hondenbezitters er op den duur niet meer zal zijn. Zij wil hondenbaasjes in spé dusdanig voorbereiden op de komst van een hond, dat zij weten waar zij aan beginnen voordat er een hond in huis komt.

Over de eerste groep is Je Liefste Hond al helemaal tevreden! Het is fijn dat mensen en honden zoveel lol aan elkaar kunnen beleven door zo actief met elkaar bezig te zijn.

De tweede groep hondenbazen wil ik hierbij nog graag wat advies geven. Het advies om in dezelfde tijd als je nu aan je hond besteedt, de band met je hond te versterken door actief met hem bezig te zijn. Dat is namelijk heel goed mogelijk!

Wat voor je hond en voor jou leuk is om te doen is om je tijdens je wandelingen af en toe te verstoppen. Je houdt je helemaal stil en wacht tot je trouwe viervoeter je gevonden heeft. Het enthousiasme van de ontdekking zal groot zijn!

Een andere optie is om een beloning die je meeneemt, te verstoppen. Gisteren kwam ik bijvoorbeeld een holle afgezaagde boom tegen, maar als je om je heen kijkt zijn er genoeg plekjes waar je iets echt lekkers kan verstoppen. Laat je hond even aan je hand ruiken waarin dat lekkers zat voordat je het verstopte en geef hem het commando “zoek”.  Je hond gaat zijn neus gebruiken op zoek naar dat ene onweerstaanbare. Heb je nog nooit met “zoek” gewerkt, help je hond dan op weg door te wijzen waar hij kan zoeken. Na een paar keer zal hij zeker doorhebben wat hij moet doen bij “zoek”.

Het is ook nog een idee om ineens van het vaste (wandel-)pad af te wijken en kris kras tussen bomen door of door een weiland te gaan lopen. Al het onverwachte is eigenlijk leuk voor je hond. En het mooie voordeel ervan; je hond wordt er blij van en het zal jullie band versterken!

Veel plezier!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
cindy
Door

cindy

op 31 Jan 2013

Ik wandel elke dag met ze. Als het weer het toelaat fiets ik met 2 van de honden om de beurt en met 1 van die 2 en een andere hond van ons doe ik aan behendigheid. En vaak ga ik met de 3 jongste honden me de bal spelen. Ook ga ik in de nabije toekomst met deze 3 flyball doen thuis. De rest vind deze dingen niet leuk en zijn daar ook al te oud voor.

Babs
Door

Babs

op 04 Aug 2016

Wij hebben 2 Pyreneese Berghonden (sinds 2 jaar) en 2 kaninchen teckeltjes (ik heb al 33 jaar kaninchen teckeltjes). Teckels doen het goed op de jachttrainingen en flybal vinden ze ook vast leuk. Helaas kunnen ze als je jachttraining met ze doet daarna nooit meer los op de hei of in het bos en flybal is de pest voor hun rug.Pyreneese Berghonden. We zijn met beide op cursus geweest. Vreselijk vonden ze het maar ja, dat moest. Zo'n grote hond moet je onder controle hebben.Even hard lopen van de ene naar de andere kant van het veld. Vergeet het maar. Voortrekken moesten we ze en dat is niet zo makkelijk met een pup die al 20 kilo weegt. Lui zeiden de trainers, dat hebben ze van mij. Hahaha, ik loop elke dag 6 km hard door weer en wind. Toen mijn dochter nog klein was liep ik zelfs naar school om naast de fiets met haar terug te lopen.Nee, deze honden werken graag. Maar dan wel hun oorspronkelijke werk. Lekker op een berg (of in onze grote tuin) liggen en de boel in de gaten houden. Soms samen spelen en als ze het zat zijn lekker op de bank liggen. Een keer per dag naar het bos/strand/hei. Prima leventje hebben ze.Daar hoef je echt niet voor op een club.

Reactie plaatsen