Blazen is geen hondengedrag

Blazen is geen hondengedrag

Gisteren ontving ik een vraag over de reactie van een hond (Duitse Herder van 2 jaar) op het uitblazen van kaarsen. Deze hond wordt namelijk helemaal gek als zijn baasje de kaarsen uitblaast.

Hoe zit dat nou? Om te begrijpen waar dit mee te maken heeft, ga je altijd terug naar de basis. Wat is hondengedrag en wat niet? Heb jij ooit een hond zien blazen? Nee, ik ook niet. Blazen is geen hondengedrag, dus in principe vreemd gedrag voor je hond dat hij niet zal begrijpen.

De reactie van de hond daarop is primair. Hij begrijpt het blazen niet, wordt daar onzeker van en gaat zich daar ook naar gedragen. Dit kan zijn dat hij wegkruipt in een onderdanige positie, maar dit kan ook zijn dat hij gaat happen of gaat springen.

Sommige mensen vertellen weleens dat ze het leuk vinden om in de snuit van hun hond te blazen, dit doen ze bijvoorbeeld om te plagen of te corrigeren als hun hond in het gezicht likt. Als je weet wat het met je hond doet, laat je dat de volgende keer. Het is nergens goed voor.

Als je je hond op een goede manier wilt corrigeren kies er dan voor je hond te negeren. In het geval van likken in het gezicht, kun je je hand ook als een kommetje om de neus/bek van je hond leggen en er licht mee knijpen. Zo corrigeert een oudere hond ook een jongere hond op een prettige manier, door zijn bek over de snuit van de jongere hond te leggen en zachte bijtbeweging te maken.

Maar nog even terug naar het kaarsen uitblazen.

Het kan naast het feit dat blazen geen natuurlijk gedrag is voor je hond, er ook mee te maken hebben dat je hond een nare ervaring heeft gehad met het uitblazen van kaarsen. Misschien heeft hij een vorige keer wel een spetter kaarsvet op zijn snuit gekregen. Let dus op waar je hond is als je de kaarsen uitblaast. Laat hem niet in de buurt van de kaars komen (dat is sowieso gevaarlijk).

Heeft hij toch een angst ontwikkeld, dan zul je hem er weer af moeten helpen. Je hebt daarvoor veel begrip en geduld nodig. Stel je hond op zijn gemak en oefen de situatie in stapjes. Dat geldt voor alle situaties waarbij je hond over een bepaalde angst heen geholpen moet worden.

In het geval van het kaarsen uitblazen, zou je je hond eerst op een veilige afstand kunnen laten gaan zitten. Je kunt dan blazen naar een kaars die niet aan is. Blijft je hond rustig, dan ga je naar hem toe en beloon je hem. Deze oefening met telkens belonen bij een rustige reactie, bouw je na verloop van tijd uit en daar oefen je vaak mee. Met kaars uit zacht blazen, harder blazen, kaars aan uit blazen.

Test ook even of het wel met de kaars te maken heeft of met blazen in het algemeen.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen