Castratie van je reu wel of niet

Castratie van je reu wel of niet

Castratie wel of niet. Daar gingen we over nadenken toen onze Border Terriër reu 2 jaar was. Hij begon namelijk in huis te plassen.

Het ging zeer geleidelijk. In eerste instantie hadden we nog niet in de gaten wat er aan de hand was. Het begon met een onschuldig plasje toen we thuiskwamen van het werk. Ik dacht: “Ach, een ongelukje”. Maar enkele dagen later vonden we weer een plasje tegen de tafelpoot. Niet veel, gewoon enkele eerder vettige druppeltjes.

Het plassen gebeurde steeds vaker en steeds op meerdere vaste plaatsen in huis. We maakten hem duidelijk dat dit echt niet mocht en aan z’n schuldige blik (zoals alleen honden kunnen kijken) te zien wisten we dat hij het wel begreep. Maar hoe erg hij ook z’n best deed, hij kon er blijkbaar niets aan doen, het was gewoon sterker dan zichzelf.

s’ Ochtends kreeg hij het ook steeds moeilijker. Overal ging hij markeren en met een tuin van 900 vierkante meter, is dat een heel werkje! Ondertussen moest hij ook nog in de gaten houden wat onze teef deed, want overal waar zij geplast had, hoorde een geurvlagje van hem overheen te komen. Hij had het zo druk dat hij er stress van kreeg.

Voor ons werd dit ook vervelend want hij plaste tegen alles waar maar een hoek aanzat: de gevel, het tuinmeubilair, tuinhuis, parasol, veranda….

De ontspannende wandelingen werden een hel. Hij is naar de hondenschool geweest en kon perfect aan de riem wandelen. Maar sinds plassen zijn obsessie geworden was, had ik geen vat meer op hem. Ik kon hem niet meer corrigeren en het leek wel alsof hij mijn instructies gewoon niet hoorde.Reu voor castratie goede vacht

Ofwel trok hij aan de riem om zo snel mogelijk bij het volgende geurtje te zijn. Ofwel moest ik hem verder slepen omdat hij ergens iets geroken had waar een plasje bij hoorde. Wanneer we op de bank zaten begon hij soms op ons been te rijden en visite werd op dezelfde manier heel enthousiast ontvangen. Het leek wel of hij gewoon geen rust meer kreeg in z’n hoofd.

Volgens de dierenarts was castratie een mogelijke oplossing.

Ik vond dit wel jammer, want het was een zeer mooie Border Terriër van een goede fokker en met een mooie stamboom. In België komt dit ras zeer weinig voor en ik was van plan om hem misschien ooit eens een teefje te laten dekken.

Castratie heeft ook niet bij alle reuen het gewenste effect. Niet alle reuen worden na castratie minder dominant en het plasgedrag neemt niet altijd af.

Omdat we dus niet zeker waren van het gewenste resultaat vond ik dit toch wel een zeer drastische beslissing. Daarbij komt nog dat elke castratie een operatie is en toch ook wel enig risico inhoud.

We zouden gaan voor de tussenoplossing: chemische castratie. Dit is een tijdelijke oplossing waardoor we zouden kunnen testen of dit daadwerkelijk effect had op onze hond.

De dierenarts bestelde het implantaat en de week erop waren we weer bij de dierenarts voor het laten inbrengen van de hormonen chip. Volgens de dierenarts is deze ingreep voor sommige honden lichtjes pijnlijk, maar mijn stoere Border gaf geen krimp. We betaalden €90 voor een implantaat dat 6 maanden lang werkt. Mocht dit de perfecte oplossing zijn, dan zou deze oplossing ons dus €180 per jaar gaan kosten.

Twee weken later zagen wij zijn teelballetjes stilaan wegsmelten en daarmee ook het plasgedrag zeer sterk verminderen. Deze castratie had op onze reu blijkbaar een zeer positief effect!

reu na chemische castratie slechte vachtHij werd ook veel rustiger en minder gestrest. Wat ik niet wist – en dat had de dierenarts ons ook niet verteld – is dat na castratie de vacht totaal verandert. Dit verschilt per vachtsoort en per ras, maar bij onze hond was het verschil enorm.

De bovenvacht bleef langer doorgroeien en de haren werden pluiziger. Onze hond die eerst een zeer goede plukvacht had, bleek ineens niet meer te plukken. Door deze veranderingen en het niet meer kunnen plukken, lijkt hij nu op The Lion King ipv op een Border Terriër, maar hij is wel rustig.

Ik ben dus niet echt overtuigd wat de beste oplossing is: niet castreren, definitief castreren of chemische castratie. Dat hangt ook samen met wat je belangrijk vindt en wat je plannen zijn met je hond.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen