Clickertraining

Clickertraining wordt steeds populairder in Nederland. Gelukkig maar, want ik ben er een groot voorstander van. Het mooie van het gebruik van de clicker is dat je heel exact kunt timen en je hond altijd begrijpt dat hij iets goed doet wanneer hij het klikje van de clicker hoort. Dat wil zeggen als je hem dat geleerd hebt natuurlijk.

Hoe gaat de clickertraining in zijn werk?

Iedere oefening begin je eenvoudig. Een clickertraining doe je goed als je hem stap voor stap opbouwt. Zo kan je hond volgen wat je van hem wil en kan hij via het maken van kleine stappen leren wat je van hem verwacht.

Begin bijvoorbeeld met de oefening van het commando “Touch” (raak aan). Je steekt je hand uit, toont deze open met je handpalm aan je hond en zegt de naam van je hond gevolgd door “Touch”. Bijvoorbeeld lekker enthousiast “Beer, touch!” Als je hond dan zijn neus tegen je hand aandrukt om te ontdekken wat daarmee is, geef je op het moment van aanraking van de neus op de hand een klik met de clicker. Daarna geef je je hond met je andere hand een beloning (klein brokje bijvoorbeeld).

Deze oefening herhaal je een aantal keer. Totdat je hond in de gaten heeft, dat als jij hem het touch-commando geeft, hij je hand met zijn neus moet aanraken.

Clickertraining stap 2clicker clickertraining

Omdat je via het aangeleerde commando “Touch” verschillende dingen aan je hond kunt leren die nuttig zijn (bijvoorbeeld het licht uit doen, de deur dicht doen of de koelkast sluiten) gaan we het touch-commando verder uitbreiden met stap 2. Plak daarom op je open hand een geel memoblaadje. En herhaal de oefening zoals in de eerste stap.

Hierna begrijpt je hond dat het aanraken van het gele memoblaadje leidt tot een beloning.

Clickertraining stap 3

Stel je wilt nu dat je hond leert de deur dicht te doen. Dan is het nog een kwestie van het memoblaadje op de deur te plakken (daarop is hij inmiddels gefixeerd als het op je hand zit) en hem te leren dat het memoblaadje nu zijn doel is. Je verandert het commando nu in “deur dicht”.

Je plakt het memoblaadje onder toeziend oog van je hond op de deur en je geeft het commando “deur dicht” terwijl je hond redelijk binnen bereik van het memoblaadje zit. Zodra hij er naar kijkt, klik je en beloon je hem. Dit herhaal je weer een aantal keer.

Clickertraining de vervolgstappen

Daarna klik je pas met de clicker als je hond het memoblaadje daadwerkelijk met zijn neus aanraakt. Vervolgens als hij daarmee ook de deur in beweging brengt en tot slot als hij zolang tegen het memoblaadje duwt dat de deur dichtvalt.

Nu kent je hond het commando “deur dicht” heel goed en kun je proberen of hij het ook zonder memoblaadje snapt. Blijf klikken en belonen, ook als je hond het commando al lang kent. Je hond moet getriggerd blijven om voor je te werken en een passende beloning hoort daar bij.

Hieronder zie je een video van de bovenbeschreven situatie:

Clickertraining voor blijvend positief leren

Omdat het trainen van je hond zijn hele leven nodig is en zorgt voor een goede band tussen jou en je hond, is de clickertraining heel erg geschikt. In mijn puppycursus gebruik ik de clicker. Mijn cursisten leren van het begin af aan de clicker te gebruiken voor positief trainen met je pup waardoor er een goede en stevige basis wordt gelegd.

En telkens als er weer iets nieuws wordt geleerd, is de clicker dan weer een heel handig hulpmiddel dat zowel voor hond als baas geweldig kan werken.

Wat is handig om te weten?

  • Fysieke correcties kun je geheel achterwege laten
  • Vermijd zelfbelonend gedrag; bijvoorbeeld dat je hond een kat achterna kan gaan, zijn beloning is dan dat de kat wegrent doordat je hond aan kwam stuiven. Dat is voor je hond natuurlijk een geweldig spel. Voorkom dit door je hond te leren zich op jou te focussen. Dit kun je in eerste instantie doen door hem hierop te trainen aan de lijn.
  • Zorg ervoor dat de klikfrequentie bij het aanleren van nieuw gedrag in het begin heel hoog ligt. Komt er geen klik, dan weet je hond direct dat hij niet goed bezig is.
  • Beloon altijd na de klik en haal je beloning ook dan pas tevoorschijn.
  • Blijf trainen met de clicker, het is niet alleen een trainingsmiddel dat je toepast tijdens de puppycursus.
  • Geef je hond nooit zomaar iets lekkers. Het uitgangspunt is “Voor alles wat hij van je krijgt, moet hij iets voor je doen.”

Clickertraining ook voor gevorderden

Dat de clicker niet alleen bij de basistraining handig is maar ook zeker bij het trainen van de gevorderde hond, ontdek je door het volgende filmpje te bekijken.

Heb jij je hond ook iets geleerd met behulp van clickertraining?

Ik ben heel benieuwd! Laat je het even weten? Hieronder kun je natuurlijk je reactie achterlaten!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen