Communiceren door honden

Honden communiceren op vier verschillende manieren. Ze kwispelen natuurlijk, de meeste honden blaffen ook en in sommige situaties hoor je een hond grommen of huilen. Elke manier van communiceren van honden, drukt zijn eigen gevoel uit. Daarvan is het communiceren middels kwispelen hetgeen vaak verkeerd door mensen geïnterpreteerd wordt.

Veel mensen gaan ervan uit dat een hond die kwispelt, een vriendelijke en aardige hond is. Die hond kun je prima benaderen, zo denken ze. Maar toch is dat niet altijd zo. Kwispelen doen honden namelijk ook in een dreigende situatie. Maar je kunt een duidelijk verschil zien in de kwispelvormen. Een ontspannen breed uitwaaierende kwispelbeweging is er absoluut een van enthousiasme. Dit soort kwispelgedrag zie je bijvoorbeeld als hond en baas elkaar begroeten. Mits de verhouding tussen die twee er een op basis van vertrouwen en positiviteit is natuurlijk.

De kwispelbeweging die de staart van de hond maakt in een dreigende of conflictsituatie is veel korter, sneller en meer gespannen. Hier is de hond enerzijds wel nieuwsgierig maar aan de andere kant toch ook angstig voor bijvoorbeeld een andere vreemde hond. Maar ook voor bepaalde mensen. Zo ken ik iemand die nog “van de oude stempel” is qua het aankijken tegen hoe je een hond opvoedt. Als mijn honden hem ontmoeten kwispelen ze zeker, maar op een heel andere manier dan dat ze doen als ze mij zien na het boodschappen doen bijvoorbeeld.

Bij sommige honden is het verschil in kwispelen niet zo goed waarneembaar, zoals bijvoorbeeld bij de Terriër. En bij honden met gecoupeerde staarten valt er natuurlijk helemaal niets te kwispelen.

Blaffen doen honden in heel veel variaties, van kort en laag tot langgerekt en hoog. Sommige honden blaffen veel, sommige nauwelijks. Het blaffen is wel iets wat hun voorvaderen de wolven ook deden, alleen in veel minder variaties dan onze huishonden. De wolven gebruikten hun geblaf om de roedel bij elkaar te roepen of om te waarschuwen voor gevaar. Onze huishond heeft geleerd het blaffen in veel meer situaties te gebruiken; ik wil aandacht, dit is mijn terrein, ik wil spelen, wandelen, eten, niet bij mij in de buurt komen etc.

Mijn blonde Labrador reu Spot, blaft vrijwel nooit. Alleen als hij onzeker wordt van een ander overheersende reu in zijn buurt. Dat is een wat ongecontroleerde blaf van een paar lage korte geluiden. Onze kleine Beer, Labrador teefje, blaft wat vaker. Wij zijn er wel blij mee dat ze waaks is. Want iedere voorbijganger horen wij langskomen aan het blaffende geluid van Beer. Ze raakt niet helemaal van de kaart, maar laat een paar snelle korte hogere blaffen horen.

Grommen doet een hond omdat hij  afstand wil creëren. Dat wil hij de ene keer omdat hij iets wil verdedigen, de andere keer omdat hij pijn heeft of misschien omdat hij angstig is. Het kan ook zijn dat de hond onder zware druk staat op dat moment, bijvoorbeeld omdat hij door meerdere honden tegelijk omringd wordt. Grommen hoort bij hondengedrag en het is dan ook niet verstandig om hem dat te willen afleren. Het is een waarschuwing aan zijn omgeving.

Helaas zijn er nog steeds mensen die het opvatten als een strijd om wie de baas is. Zij zijn vaak degenen die gromgedrag aanpakken door hun hond letterlijk op de grond te drukken. Wat voor een signaal geef je je hond daarmee? Niet het signaal dat jij de baas bent en hij niet, hoor. Je geeft het signaal dat zijn gromgedrag niet getolereerd wordt. Met het gevolg dat een hond de volgende keer niet meer zal grommen om te waarschuwen, maar direct zou kunnen gaan bijten! Zo anders kan het gaan, terwijl dit natuurlijk ook niet de bedoeling van het baasje was. Daarmee wordt de hond als agressief of vals bestempeld, terwijl de baas fouten heeft gemaakt door zich niet te verdiepen in de taal van zijn hond.

Huilen is het geluid dat wolven maken om hun roedel bij elkaar te krijgen. Als ze elkaar niet zien, kunnen ze antwoorden met huilen. Eigenlijk zeggen ze dan “Hier ben ik”. Huilen is een gedrag dat om die reden ook aanstekelijk werkt. Als er bijvoorbeeld een hond in de straat gaat huilen, hoor je vaak dat andere honden in de buurt ook mee gaan doen. Huilen is een heel herkenbaar wolvengedrag.

Je ziet een hond ook regelmatig huilen als er bijvoorbeeld een ambulance of politieauto met loeiende sirene voorbij komt. Daar zitten tonen in die voor een hond blijkbaar lijken op de huilroep van een soortgenoot. Ook de waarschuwende sirene op de eerste maandag van de maand, is zo’n aanleiding. Huilt jouw hond ook? En op welk moment? Ik ben benieuwd!

Beer doet ook altijd lekker mee als er gillende sirenes klinken. Ze laat dan een hele hoge jankende toon, voorafgaand door wat korte blaffen, horen. Voor ons vaak heel grappig, maar voor haar bloedserieus 😉

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Anneke
Door

Anneke

op 22 Feb 2013

Ja, herkenbaar dat huilgedrag van jouw hond Beer. In onze omgeving lijkt onze Tervuerense herder Scott wel de enige te zijn die huilt. Hij gaat dan met gespitste oren staan in de richting van het geluid. Hij huilt bij de sirenes van de hulpdiensten en bij sommige telefoons. Handig als je buiten bent en de telefoon gaat binnen af. Een soort versterker dan. Als Scott aan het huilen is, is hij niet te stoppen totdat het geluid weg is.

Allard
Door

Allard

op 20 Mar 2013

Wanneer je op de 1e maandag van de maand om 12 uur bij Artis bent, en de sirenes van de luchtbescherming of waarvan is dat sirenegegil eigenlijk?- afgaan, kun je de wolven horen huilen. Ik probeer altijd rond die tijd langs Artis te lopen, natuurlijk mèt mijn honden. Erg interessant om te zien hoe zij verbaast kijken, (steun) contact met mij zoeken, scherp gaan staan. Héél bijzonder: Lara laat haar balletje vallen en heeft even geen aandacht, terwijl ze normaal ongelofelijk op dat balletje gefixeerd is!

Karin Coutinho
Door

Karin Coutinho

op 12 Oct 2013

Ik liet Arun kortgeleden eens uit toen er een politie-auto vlak bij ons voorbijreed met sirene aan. Arun bleef stil staan en begon toen, als rechtgeaarde afstammeling van de wolf, luid te huilen!

Miranda
Door

Miranda

op 31 Dec 2014

Hello, ik vraag me hele tijd af waarom een hond huilt zoals een wolf.. merendeels hoor je verhalen zoals bij het loeien van sirenes of huilen van andere honden.. maar mijn hondje huilt als een wolf als ik bepaalde woorden gebruik zoals hem lullababy noem ipv timmie.. of loely zeg ipv zijn naam.. als ik deze woorden gebruik om hem aan te spreken zit hij te huilen zoals een wolf...waarom doet hij dit?

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 11 Jan 2016

Ik vermoed dat je die woorden op een bepaalde toon zegt waardoor hij de behoefte heeft mee te doen in "de communicatie binnen de roedel". Want dat is het huilen van honden, communiceren met de anderen van de eigen roedel :-)

Ingeborg
Door

Ingeborg

op 29 Feb 2016

Onze Anatolische herder huilt bij elke sirene! Onze Mechelse herder kon niet huilen maar heeft het geleerd van haar! Zo mooi!!

Sammy
Door

Sammy

op 29 Jun 2016

Hoi ik heb thuis 5 rottweilers die een buitenverblijf hebben en ook als waakhonden dienen. Maar bijna elke nacht begint er 1 te janken waarna de rest dus mee gaat doen. Nu wonen we vrij op onszelf en hebben omliggende buren nog nooit geklaagd maar ik vindt dit zelf heel vervelend omdat dit vooral 's nachts is. Ik weet niet waarom ze dit doen maar zou graag willen weten of iemand tips heeft om ze dat af te leren zonder dat ik steeds naar buiten hoef midden in de nacht. Het gejank kan erg sterk variëren van 2 a 5 min tot 10 min. Lijkt niet zo lang maar 's nachts duurt alle herrie lang.Ik hoop op een goede bruikbare tip.Groetjes

Sietske
Door

Sietske

op 18 Jul 2016

Misschien een idee om zelf mee te gaan huilen, waarmee je aangeeft dat JIJ de roedel bij elkaar roept. Het lijkt mij dat ze dan niet meer zelf de roedel bij elkaar gaan roepen, omdat jij de leider bent. (Een sjofar, of iets dergelijks, werkt super. Hebben wij ook gedaan met onze duitse herder.)

Margreet
Door

Margreet

op 10 Jul 2016

Onze bouvier Niran huilt met sirenes, maandelijks alarm. Maar ook met muziek met Queen, de Police en met Doe Maar bijvoorbeeld ook al staat de radio niet eens hard.

SIetske
Door

SIetske

op 18 Jul 2016

Ik heb een zwarte duitse herder. Wij hebben thuis een sjofar. Als hier op geblazen wordt, dan gaat hij mee huilen. Een ander gezinslid heeft een kleine ramshoorn. Als daar op geblazen wordt dan gebeurd er niks, maar zodra je dan op de sjofar blaast, gaat Aiko weer mee huilen.

Sietske
Door

Sietske

op 18 Jul 2016

Ik heb een zwarte Duitse Herder. Wij hebben thuis een sjofar liggen. Als bij ons iemand op de sjofar blaast, dan gaat hij meehuilen. Een ander gezinslid heeft een kleinere ramshoorn. Als hier op geblazen wordt dan gebeurd er niks, maar zodra je op de sjofar gaat blazen gaat Aiko weer meehuilen.

Gea
Door

Gea

op 03 Oct 2016

Wij hadden een piano die nodig gestemd moest worden waar onze berner sennen luid jankend op reageerde.. inmiddels is de piano gestemd en huilt hij niet meer mee. Verder ook met sirenes inderdaad.

Annie
Door

Annie

op 27 Oct 2016

Wij hebben een chizhu maltezer en elke keer als ik weg ben geweest en weer thuis kom, zelfs al was het maar even, dan laat ze zich zo op de rug vallen, pok.... pootjes helemaal gestrekt, en begint met lange halen te huilen als een wolf Tot ze er schor van wordt. Echt super grappig, waarschijnlijk is ze gewoon heel erg blij dat ik er weer ben.

Ellen
Door

Ellen

op 18 Dec 2016

Ivm dat grommen...als je als baas dan je hond niet mag corrigeren, wat moet je dan wel doen? De hond negeren op dat moment, hem laten? Sinds een maand gromt onze 2-jarige teckel als wordt aangegeven dat we voor zijn laatste avondwandeling gaan wandelen. Gaan we overdag wandelen, geen probleem, loopt hij spontaan naar de voordeur. Maar sinds kort als we 's avonds willen gaan wandelen, hij ligt dan al op de bank, begint hij te grommen als we dan toch aandringen of hem willen oppakken (vanzelf komt hij dan niet van de bank af. Het is een teckel aka stronteigenwijs). Wat doe je dan?

Trudy
Door

Trudy

op 21 Feb 2017

Mijn hond puck is een boomertje. Blaft nooooooit afkloppen. Ze is nu 10 maanden. Tijdens haar dagelijkse wandeling naar het bos kwam er een ambulance met sirene voorbij. Ze ging er bij zitten en jankte tot ze voorbij waren. Grappig maar tevens ook eng. Later heb ik thuis sirenegeluiden met mijn tablet opgezocht en ja hoor, ze deed het weer. Bij politie , brandweer en ambulance.

Joke
Door

Joke

op 29 May 2017

Mijn honden huilen ook met iedere gillende sirene en maandelijkse onnodige alarmering mee, vooral de jongste gaat daarbij helemaal uit zijn dak, de oudste is bescheiden wat dit betreft en jankt een klein beetje. Mijn vorige twee DH helemaal niet maar het is mij wel opgevallen dat de tonen van sirenes, politie en ambulance, de afgelopen tijd zijn versterkt, zelfs ik vind het een verschrikkelijk geluid wat je door merg en been heen gaat alleen ............................ik huil niet mee.

kim
Door

kim

op 20 Jun 2018

onze hond huilt altijd bij sirenes (brandweer,politie,ambulance,1e maandag vd maand). de sirenes komen meerdere keren per dag en ook regelmatig 's nachts langs. wij (en onze buren!) worden er wakker van. ik vraag me af of huilen af te leren is? verder blaft ze alleen bij dreiging (onbekende rondom ons huis)

DEBBY
Door

DEBBY

op 02 Aug 2019

Wij hebben een Amerikaanse akita ,zij huilt bij 2 personen als ze bij de voortuin stoppen en de hond zit zelf in de tuin. Wat kan dit betekenen

Naeyaert Gratienne
Door

Naeyaert Gratienne

op 02 Nov 2019

Wij hebben een Border Collie, hij huilt als hij klokken hoort luiden. Hij is precies aan het meezingen.

Reactie plaatsen