Honden communiceren op vier verschillende manieren. Ze kwispelen natuurlijk, de meeste honden blaffen ook en in sommige situaties hoor je een hond grommen of huilen. Elke manier van communiceren van honden, drukt zijn eigen gevoel uit. Daarvan is het communiceren middels kwispelen hetgeen vaak verkeerd door mensen geïnterpreteerd wordt.
Kwispelen
Veel mensen gaan ervan uit dat een hond die kwispelt, een vriendelijke en aardige hond is. Die hond kun je prima benaderen, zo denken ze. Maar toch is dat niet altijd zo. Kwispelen doen honden namelijk ook in een dreigende situatie. Maar je kunt een duidelijk verschil zien in de kwispelvormen. Een ontspannen breed uitwaaierende kwispelbeweging is er absoluut een van enthousiasme. Dit soort kwispelgedrag zie je bijvoorbeeld als hond en baas elkaar begroeten. Mits de verhouding tussen die twee er een op basis van vertrouwen en positiviteit is natuurlijk.
De kwispelbeweging die de staart van de hond maakt in een dreigende of conflictsituatie is veel korter, sneller en meer gespannen. Hier is de hond enerzijds wel nieuwsgierig maar aan de andere kant toch ook angstig voor bijvoorbeeld een andere vreemde hond. Maar ook voor bepaalde mensen. Zo ken ik iemand die nog “van de oude stempel” is qua het aankijken tegen hoe je een hond opvoedt. Als mijn honden hem ontmoeten kwispelen ze zeker, maar op een heel andere manier dan dat ze doen als ze mij zien na het boodschappen doen bijvoorbeeld.
Bij sommige honden is het verschil in kwispelen niet zo goed waarneembaar, zoals bijvoorbeeld bij de Terriër. En bij honden met gecoupeerde staarten valt er natuurlijk helemaal niets te kwispelen.
Blaffen
Blaffen doen honden in heel veel variaties, van kort en laag tot langgerekt en hoog. Sommige honden blaffen veel, sommige nauwelijks. Het blaffen is wel iets wat hun voorvaderen de wolven ook deden, alleen in veel minder variaties dan onze huishonden. De wolven gebruikten hun geblaf om de roedel bij elkaar te roepen of om te waarschuwen voor gevaar. Onze huishond heeft geleerd het blaffen in veel meer situaties te gebruiken; ik wil aandacht, dit is mijn terrein, ik wil spelen, wandelen, eten, niet bij mij in de buurt komen etc.
Mijn blonde Labrador reu Spot, blaft vrijwel nooit. Alleen als hij onzeker wordt van een ander overheersende reu in zijn buurt. Dat is een wat ongecontroleerde blaf van een paar lage korte geluiden. Onze kleine Beer, Labrador teefje, blaft wat vaker. Wij zijn er wel blij mee dat ze waaks is. Want iedere voorbijganger horen wij langskomen aan het blaffende geluid van Beer. Ze raakt niet helemaal van de kaart, maar laat een paar snelle korte hogere blaffen horen.
Grommen
Grommen doet een hond omdat hij afstand wil creëren. Dat wil hij de ene keer omdat hij iets wil verdedigen, de andere keer omdat hij pijn heeft of misschien omdat hij angstig is. Het kan ook zijn dat de hond onder zware druk staat op dat moment, bijvoorbeeld omdat hij door meerdere honden tegelijk omringd wordt. Grommen hoort bij hondengedrag en het is dan ook niet verstandig om hem dat te willen afleren. Het is een waarschuwing aan zijn omgeving.
Helaas zijn er nog steeds mensen die het opvatten als een strijd om wie de baas is. Zij zijn vaak degenen die gromgedrag aanpakken door hun hond letterlijk op de grond te drukken. Wat voor een signaal geef je je hond daarmee? Niet het signaal dat jij de baas bent en hij niet, hoor. Je geeft het signaal dat zijn gromgedrag niet getolereerd wordt. Met het gevolg dat een hond de volgende keer niet meer zal grommen om te waarschuwen, maar direct zou kunnen gaan bijten! Zo anders kan het gaan, terwijl dit natuurlijk ook niet de bedoeling van het baasje was. Daarmee wordt de hond als agressief of vals bestempeld, terwijl de baas fouten heeft gemaakt door zich niet te verdiepen in de taal van zijn hond.
Huilen
Huilen is het geluid dat wolven maken om hun roedel bij elkaar te krijgen. Als ze elkaar niet zien, kunnen ze antwoorden met huilen. Eigenlijk zeggen ze dan “Hier ben ik”. Huilen is een gedrag dat om die reden ook aanstekelijk werkt. Als er bijvoorbeeld een hond in de straat gaat huilen, hoor je vaak dat andere honden in de buurt ook mee gaan doen. Huilen is een heel herkenbaar wolvengedrag.
Je ziet een hond ook regelmatig huilen als er bijvoorbeeld een ambulance of politieauto met loeiende sirene voorbij komt. Daar zitten tonen in die voor een hond blijkbaar lijken op de huilroep van een soortgenoot. Ook de waarschuwende sirene op de eerste maandag van de maand, is zo’n aanleiding. Huilt jouw hond ook? En op welk moment? Ik ben benieuwd!
Beer doet ook altijd lekker mee als er gillende sirenes klinken. Ze laat dan een hele hoge jankende toon, voorafgaand door wat korte blaffen, horen. Voor ons vaak heel grappig, maar voor haar bloedserieus 😉
Anneke
op 22 Feb 2013Allard
op 20 Mar 2013Karin Coutinho
op 12 Oct 2013Miranda
op 31 Dec 2014Lisette - Je Liefste Hond
op 11 Jan 2016Ingeborg
op 29 Feb 2016Sammy
op 29 Jun 2016Sietske
op 18 Jul 2016Margreet
op 10 Jul 2016SIetske
op 18 Jul 2016Sietske
op 18 Jul 2016Gea
op 03 Oct 2016Annie
op 27 Oct 2016Ellen
op 18 Dec 2016Trudy
op 21 Feb 2017Joke
op 29 May 2017kim
op 20 Jun 2018DEBBY
op 02 Aug 2019Naeyaert Gratienne
op 02 Nov 2019