De Gele Hond

De Gele Hond is een initiatief van Eva Oliversson, die met de Zweedse REKO-groep eind juni 2012 gestart is met de campagne Gula Hund oftewel Yellow Dog. Dit initiatief zorgt ervoor dat sommige honden meer ruimte geboden wordt omdat zij dit nodig hebben.

Mocht je een hond zien met een gele doek of een geel lint om zijn nek, of een geel lint aan zijn riem of tuig, hou er dan alsjeblieft rekening mee dat dit een hond is die afstand nodig heeft van andere honden. Wanneer je dit ‘Gele Hond’ teken ziet, benader deze hond en zijn of haar baas dan niet met je eigen hond. Het gele teken geeft namelijk aan dat de hond niet relaxt is als andere honden dichtbij komen.

Dat weet je van te voren niet. Alleen de eigenaar van de  ‘Gele Hond’ weet dit. Hou dus geruime afstand en geef de hond en zijn baas de tijd om je uit de weg te gaan.

  • Het kan een gezondheidsprobleem zijn
  • Het kan zijn dat de hond met een training bezig is.
  • Het kan een asielhond zijn die trauma’s heeft meegemaakt. Deze honden kunnen de wereld (en andere honden) erg eng vinden.
  • De hond kan een of meer slechte ervaringen hebben gehad met andere honden, waardoor hij zich niet op zijn gemak voelt bij jouw hond al is deze nog zo vriendelijk in zijn benadering.

Kortom: het gele teken betekent dat de hond meer ruimte nodig heeft.

Yellow Dog (De Gele Hond) is een campagne die in meerdere landen gevoerd wordt. De campagne wordt gevoerd omwille van alle honden die wat meer afstand van andere honden nodig hebben.

Mij lijkt dit een goed initiatief, vandaar dat ik er hier op Je Liefste Hond, aandacht aan besteed.

Mocht je het voor jouw hond ook nodig vinden om afstand te houden tot andere honden, bevestig dan een geel teken aan zijn riem of tuig. Dat kun je incidenteel doen, bijvoorbeeld als je wilt trainen zonder afleiding of structureel als je weet dat jouw hond de toenadering van anderen niet aankan.

Een hond die pijn heeft, is misschien angstig dat een benadering zeer zal doen. Of een adoptiehond is nog aan zijn nieuwe omgeving aan het wennen en voelt zich sowieso al geïntimideerd doordat alles wat nieuw is. Maar het kan dus ook zijn dat een gele hond met een training of gedragstherapie bezig is.

Wellicht kun je ook een Gele Hond maken van je teefje als deze loops is. Zo geef je aan dat ook hondenbazen met gewillige reuen op afstand moeten blijven. Wel zo duidelijk en het scheelt een hoop gedoe om je loopse teef bij de reuen vandaan te houden.

Bovendien zou het voor kinderen handig kunnen zijn om te kunnen leren dat een gele doek of een geel lint betekent: Kom alsjeblieft niet op me af. Elke nare aanvaring die dat scheelt is super positief!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Astrid
Door

Astrid

op 18 Mar 2013

Perfect "De Gele Hond". Ik heb een hondje uit het asiel. Hij is vreselijk lief, maar naar andere honden is hij heel erg blafferig. Vaak hoor ik van andere eigenaren van honden dat hij chagerijnig is of vals. Als ik aangeef dat mijn hondje niet zo vriendelijk is naar honden komen ze evengoed met hun hond bij ons. Ik probeer mijn hondje te leren om door te lopen en te negeren door zijn aandacht op te eisen maar helaas lukt het niet altijd. Ik hoop dat deze actie voor deze lieve honden helpt zodat zij meer met rust gelaten worden. Want ook deze honden zijn vreselijk lief ondanks ze naar andere honden zo reageren.

Reactie plaatsen