Deze 6 dingen kunnen wel met je pup in Corona-tijd

Deze 6 dingen kunnen wel met je pup in Corona-tijd

Pups en Corona. Deze twee lijken inmiddels onlosmakelijk met elkaar verbonden. Veel mensen die wellicht altijd al de wens hadden om een hond te hebben, hebben deze Corona-tijd aangegrepen om een pup te nemen. Nooit eerder was er zoveel tijd om je pup het eerste jaar goed te begeleiden als gedurende het afgelopen jaar. Voorheen was het advies om toch minstens een aantal weken vrij te roosteren zodat je in die periode je pup thuis een goede start kon bieden. Nu hebben we de luxe om nog veel langer thuis te kunnen zijn bij het kersverse nieuwe viervoetige lid van het gezin.

Veel tijd voor de opvoeding van een pup

Met het hart bij de pups en honden die in deze Corona-tijd een nieuw baasje hebben gekregen, ben ik daar erg blij mee! Over negatieve geluiden als ‘na Corona worden al die honden weer weggedaan en in asiels gedumpt’ denk ik heel anders.

De tijd die nu aan pups en honden kan worden besteed door de nieuwe baasjes, zorgt ervoor dat je echt van zo’n beestje gaat houden. Jouw hond wil je het liefste nooit meer loslaten. De hond wordt echt onderdeel van het gezin. Nog nooit is er zoveel kans geboden om een goede vertrouwensband met je pup op te bouwen waardoor deze de mogelijkheid krijgt uit te groeien tot een fijne en sociale hond. Wanneer wij met z’n allen straks weer meer van huis zijn om buitenshuis te werken, ga ik ervan uit dat de baasjes zoveel van hun honden zijn gaan houden dat zij daarvoor ook goede oplossingen vinden. Wellicht is een hondenoppas een idee, een gastgezin of bijvoorbeeld het gebruikmaken van een hondenuitlaatservice.

Socialiseren in Corona-tijd

Omdat socialisatie een wezenlijk onderdeel is van mijn online puppycursus, krijg ik regelmatig de vraag of het wel mogelijk is je pup in deze Corona-tijd te socialiseren. Vandaar dat ik in dit blogartikel graag voorbeelden geef van wat je – ook nu – kan doen met je pup om er een sociale hond van te maken.

Maar eerst even een misvatting rechtzetten; het socialiseren van je pup is veel breder dan het kennismaken met andere pups. Het is het kennismaken met en wennen aan alle situaties, mensen, dieren en dingen die hij in zijn dagelijkse leven tegen zal komen. Socialiseren doe je daarom niet (alleen) in het halve uur of uur tijdens een puppycursus-les maar doe je de hele week in allerlei situaties die je opzoekt in je eigen omgeving.

Voorbeelden van socialisatie in je eigen omgeving

Kennismaken met honden

Tijdens de wandelingetjes die je met je pup doet in je eigen omgeving, kom je waarschijnlijk heel veel andere hondenbaasjes tegen. Mét hun honden! Een uitgelezen kans voor je pup om kennis te maken met de eigen soort!

Ga vanaf het begin dat je je pup hebt met hem of haar loslopen in een losloopgebied voor honden. Dat een pup de 12 weken inenting nog niet heeft gehad is eigenlijk geen probleem als je er maar op let dat hij wegblijft van honden die ziek zijn en van plekken waar veel uitwerpselen liggen. De typische honden poep & plas veldjes moet je dus links laten liggen.

Neem tijdens de wandelingen als uitgangspunt dat wanneer honden loslopen, ze sociaal ontwikkeld zijn. Anders zou een baas zijn hond aanlijnen, dat geldt ook voor zieke honden. Dus vermijdt aangelijnde honden en overleg altijd met de baas van de andere hond of het mogelijk is dat jouw pup kan kennismaken met de (loslopende) hond.

Beperk de activiteit, overbelast je pup niet

Omdat andere honden al snel vaak heel erg leuk worden gevonden, is het heerlijk voor je pup om er na de kennismaking mee te spelen. De ene hond is daar wel voor in, de andere niet. Dat leert je pup vanzelf tijdens de ontmoetingen.

Hij leert ook goed de taal van honden onderling. Grommen, een lip optrekken of van zich af bijten, geven aan ‘tot hier en niet verder’. Je pup pakt deze signalen vaak snel op en begrijpt dat hij op moet houden. Maar er zijn ook wat meer volhardende pups die wat hardleers zijn, die krijgen dan af en toe een snauw. Over het algemeen niets om je zorgen over te maken. Zie het als leerschool. Wel allemaal met de opmerking dat dit alleen kan bij honden die een goede sociale ontwikkeling bezitten.

Ook andere pups kom je in deze Corona-tijd geregeld tegen en ook daar kan mee gespeeld worden. Let wel op, want pups kennen nog geen grenzen. Zeker wanneer de ene pup veel groter van postuur is dan de andere pup, kan het gemakkelijk en snel teveel worden en leiden tot blessures. Zoek bij pups onderling daarom het liefst hetzelfde formaat op en beperkt de speelduur tot een paar minuten, zodat beide niet overbelast of geblesseerd raken en dusdanig overprikkeld waardoor het spel venijnig wordt.

Socialisatie met mensen

Het is naast het kennismaken met andere honden, ook belangrijk om je pup te socialiseren met mensen. Heb je buren of vrienden in de buurt wonen met een tuin, dan kun je misschien een kennismakingsbezoekje afleggen buiten. Laat je pup lekker snuffelen in de andere omgeving en aan deze mensen. Is er geen sprake van Corona bij deze mensen, dan kunnen zij je pup natuurlijk aanhalen wanneer je pup daarvoor open staat.

Is je pup wat angstig of afwachtend, forceer dan niets maar wacht altijd tot je pup eraan toe is zelf toenadering te zoeken. Natuurlijk kunnen de mensen waar je op bezoek bent hun hand uitsteken (met de handpalm naar je pup gericht) naar je pup, dat is een uitnodiging voor je pup om eraan te gaan snuffelen. Ook kun je anderen je pup iets lekkers of iets leuks om te spelen laten geven, dat vergroot ook het vertrouwen van je pup in de situatie met andere mensen waardoor je pup eerder de kennismaking zal opzoeken.

Auto’s, motoren, bussen, treinen en fietsers

Het verkeer is voor veel pups ook een belangrijk onderwerp van socialisatie. Dat geldt niet als je helemaal tussen de weilanden woont en je pup nooit een trein of bus zal zien in de wijde omgeving. Socialisatie is daarom ook niet voor iedere pup hetzelfde. Het gaat er echt om waarmee jouw pup in zijn of haar leven te maken zal krijgen. Daarmee moet hij het liefst de eerste helft van het eerste levensjaar vertrouwd raken.

Om te wennen aan verkeer kun je dagelijks gewoon eens 5 of 10 minuten langs de weg gaan kijken. Stel je pup gerust en is het nog wat te overrompelend, bekijk de langsrijdende auto’s en vrachtwagens dan eens van wat verder weg.

Andere dieren in de buurt

Natuurlijk zijn er in de buurt nog veel meer dieren die deel gaan uitmaken van de sociale leefomgeving van je pup. Denk aan de vogels in de tuin, egels die ’s avonds scharrelen, eenden, ganzen, meerkoeten, zwanen in de vijver of de plas, katten die op straat elkaar achterna zitten, paarden in de wei of die met ruiters voorbij komen galopperen.

Aan al deze dieren in je eigen omgeving is het goed regelmatig een bezoekje te brengen met je pup. Laat je pup zitten en ga er op je hurken bij zitten. Praat tegen je pup met rust en geruststelling in je stem. Zo went hij aan alle levende wezens in de buurt en gaat hij ze beschouwen als onderdeel van de omgeving waar hij niet angstig voor hoeft te zijn.

Vuilnisophaaldienst en containers

Ook tijdens het ophalen van vuil is het goed om met je pup buiten te zijn en (op afstand) te gaan kijken naar wat er gebeurt. Het gekletter van de containers die geleegd worden, het rollen van de wielen over het wegdek of de stoep. Het is goed deze geluiden te leren kennen en te merken dat die gewoon zijn, dat je er als pup of als hond niet angstig voor hoeft te zijn.

Sirene op de eerste van de maand, ziekenwagens, brandweer en vuurwerk

Typische geluiden die veel indruk maken op een pup, zijn de geluiden van de hulpdiensten. Maar ook het geluid van de sirene dat elke eerste van de maand te horen is. Lekker naar buiten om er samen met je pup naar te gaan luisteren. Let er daarbij op dat je je pup niet opzweept maar juist geruststelt. Dat verschil maak je met het gebruik van je stem en met de energie die je uitstraalt. Energie is een hele belangrijke bij de opvoeding van je pup maar ook bij de omgang van je hond. Met energie communiceer je op een ander niveau, een die je hond heel goed begrijpt.

Tot slot het vuurwerkgeluid. Zo’n typisch geluid waar je heel veel voordeel van hebt als je je pup daar al op jonge leeftijd op een rustige manier mee kennis laat maken. Ook hier is jouw uitstraling ‘niets aan de hand, heel gewoon’ weer erg belangrijk. Dat stelt je pup namelijk gerust. De vuurwerkgeluiden vind je op YouTube. Deze kun je eerst zacht laten horen en daarna het geluidsniveau steeds iets verhogen.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen