"Het socialiseren van je pup betekent dat je pup met alle dagelijkse dingen kennis maakt"

socialiseren pup puppycursus online Lisette van Eechoud

In tegenstelling tot wat veel beginnend hondenbaasjes denken, gaat het socialiseren van je pup veel verder dan het uitsluitend contact aangaan met andere honden.


Het socialiseren van je pup, is het laten kennismaken en laten wennen van je pup aan allerlei situaties die in zijn dagelijkse leventje gaan voorkomen. 


In mijn puppycursus besteed ik hier natuurlijk ruim aandacht aan. Want door in de beginfase van het leven van een pup veel te investeren in het socialisatieproces, heb je daar ook later - wanneer je hond volwassen is - veel profijt van.


Wat doe je om je pup te laten socialiseren?

De socialisatie van je pup zal voor iedere combinatie van eigenaar/gezin met pup, anders kunnen zijn.


Om te weten hoe jij jouw pup kunt socialiseren, neem je hem het eerste jaar gewoon overal mee naartoe. Waar jij ook heen gaat. Tenminste, als je het prettig vindt dat je pup later als hij wat ouder is, ook overal mee naartoe kan.


Is jouw situatie zo dat je afgelegen woont en dat het jouw bedoeling is dat je pup gewoon thuis blijft - ook later als hij volwassen is - dan ziet het socialisatieproces er natuurlijk anders uit dan bij een hondenbaas die midden in de stad woont en zijn pup/hond overal mee naartoe wil kunnen nemen.


Voorbeelden socialiseren

Bepaal dus zelf in hoeverre je wilt dat je pup/hond vertrouwd is met een aantal zaken.


Hierbij kun je denken aan:

  • Het contact met andere dieren, waaronder natuurlijk zijn soortgenoten maar ook katten, vogels, eenden, boerderijdieren etc.
  • Het openbaar vervoer
  • Openbare gelegenheden, scholen, winkels, musea, restaurants etc.
  • Drukke straten, pleinen, markten etc.
  • Op bezoek gaan bij vrienden, familie etc.
  • etc. etc.

Socialiseren gedurende mijn online puppycursus

Beginnend pup-eigenaren kunnen er gerust op zijn dat het met het socialiseren van hun pup wel goed zit wanneer ze bij mij de online puppycursus volgen. 


Als argument om toch naar een hondenschool te gaan voor de puppycursus, hoor ik namelijk vaak dat ze dat doen om hun pup goed te laten socialiseren...


Echter, het contact tussen honden onderling wordt door hondenscholen vaak niet toegestaan.

Bovendien kom je andere honden ook in je eigen omgeving tegen en na overleg met de andere baas is er bijna altijd wel een contact mogelijk. (Op de foto bij dit artikel zie je Spikkel (15 jaar) en pup Jannes van Truus Huijbregts. Zij volgt bij mij de online puppycursus.)


Het contact met die andere honden verloopt daarbij vaak veel minder stressvol, aangezien pups van zoveel honden tegelijk als op een hondenschool vaak wat zenuwachtig worden.


Bovendien, als je bovenstaande goed gelezen hebt, begrijp je dat jijzelf zorgt voor de socialisatie van je pup die bij jullie situatie past en dat dat dus niet uitsluitend te maken heeft met het contact dat je pup met andere honden heeft.


Interesse in de mogelijkheden van mijn online puppycursus? Klik hier voor meer informatie


Ik ben benieuwd hoe jij tegen jouw situatie aankijkt en hoe jij het socialiseren van je pup hebt aangepakt?! Laat hieronder even een berichtje achter over je ervaringen!