Hoeveel slaap heeft je hond nodig?

Hoeveel slaap heeft je hond nodig?

Iedere  hond is anders, maar je kunt zeggen dat een hond gemiddeld 12 tot 14 uur per dag slaapt. Het aantal slaapuren die een hond nodig heeft met verschillende factoren te maken. Hou oud is je hond bijvoorbeeld? Van welk ras is hij of zij? Hoe is zijn fysieke en mentale gezondheid? Wat doet je hond op een dag? Train je veel of krijgt hij (te) weinig beweging? Al die factoren spelen mee bij het bepalen hoeveel uur slaap je hond dagelijks nodig heeft. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de individuele verschillen, die je ook bij mensen ziet. Sommige honden hebben genoeg aan weinig slaap anderen liggen het liefst de hele dag lekker in hun mand. Maar pups en oudere honden, hebben relatief natuurlijk veel slaap nodig.

Rust, reinheid en regelmaat zijn ook voor jonge honden belangrijke factoren. Een pup slaapt gemiddeld wel 14 tot 18 uur per dag! In de uren dat pups wakker zijn, spelen ze vaak erg veel en onderzoeken zij nieuwsgierig de wereld om zich heen. Daarnaast is de pup volop in de groei wat ook heel veel energie vraagt. Belast daarom je pup tot een jaar niet teveel. Houd een minuut per week dat je pup oud is aan voor de toegestane wandeltijd. Daarnaast train je het liefst gedurende meerdere korte periodes op de dag. Veel meer kan een pup nog niet aan. Na een activiteit slaapt je pup graag even bij. Geef hem daarvoor ook de rust en de ruimte. Pups die niet tot rust kunnen komen, worden vervelend. Het zijn net kleine kinderen. Een bench is zeer geschikt als je zelf in huis ook nog kleinere kinderen hebt, die graag met je pup willen spelen. Maak met hen de afspraak dat ze helemaal uit de buurt van je pup blijven op het moment dat hij in de bench is.

Gemiddeld slaapt een volwassen hond 12 tot 14 uur per dag. Waarbij grote honden vaak wat meer slapen dan hun kleinere en vaak actievere soortgenoten. Als je veel met je hond onderneemt in de vorm van trainen, speuren, spelen, jagen of intensief wandelen, fietsen en zwemmen, heeft je hond meer rust en slaap nodig dan als dit niet het geval zou zijn. Dat is natuurlijk ook logisch omdat het energieverbruik van deze actieve honden ook veel hoger ligt.

Als je hond ouder wordt, zal hij steeds meer slaap nodig hebben. Geef hem daarvoor dus ook de gelegenheid. De leeftijd waarop je hond “ouder wordt” is niet voor iedere hond gelijk. Stel dat we hiervoor de gemiddelde leeftijd nemen waarop je hond de eerste ouderdomsgebreken gaat vertonen, dan is een grote hond met 5 jaar in die fase terechtgekomen. Een middelgrote hond met 7 jaar en een kleine hond valt met 8 jaar onder de oude van dagen.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Kirsten
Door

Kirsten

op 26 Feb 2013

"Houd een minuut per week dat je pup oud is aan voor de toegestane wandeltijd". Dit lees ik vaker. Als ik een pup krijg van 7 weken mag hij 7 minuten wandelen. Is dat per dag? Lijkt mij een beetje weinig. Is dat meerdere keren per dag? Hoe vaak dan per dag? En als ik ze soms zie spelen is dat belastender dan langer dan 7 minuten lopen. En 7 minuten is voor een chihuahua natuurlijk heel wat anders dan voor een herder. Hoe moet ik het dus toepassen?

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 26 Feb 2013

Dag Kirsten, dat is per wandeling voor drie wandelingen per dag. Het is geen minimum maar een maximum per rondje en vooral bedoeld om het gestel van je hond niet teveel te belasten. Daarnaast laat je zo'n kleine pup natuurlijk ook nog veel vaker even naar buiten om zijn behoefte te doen, vaak nog in de tuin. Met spelen moet je inderdaad ook uitkijken, dat wordt vaak onderschat. Altijd in de gaten houden dat het niet te intensief is en zeker dat het er niet te hard aan toe gaat.

Janny
Door

Janny

op 12 Mar 2017

Wij hebben een pup van 13 weken ,ze slaapt s´nachts vanaf de 1e dag door en heeft nooit gepiept , maar overdag gaat ze niet of nauwelijks slapen en vooral sávonds is ze hyperactief en bijt heel veel ,wat te doen ?

Katrien
Door

Katrien

op 10 Aug 2018

Dag, Ik heb voor het eerst een hond van 5 maanden. Hij is net een paar dagen bij ons en ik zie dat hij niet toekomt aan de hoeveelheid uren slaap die je hierboven omschrijft. Wel heeft hij een bench waar hij zich ook in terugtrekt, maar dus minder dan lang dan wellicht zou moeten. Moet ik hierin sturend zijn? Ik stuur de kinderen al twee keer per dag naar boven zodat hij iig een paar uur geheel alleen is en dan zie ik dat hij ook slaapt. Moet ik op deze manier blijven sturen of kan ik ervan uitgaan dat hij het zelf regelt. Helaas hebben we geen andere plek voor de bench dan de ruimte waarin wij zelf ook verblijven. Alvast dank voor je reactie!

Reactie plaatsen