Hond belonen voor goed gedrag

Hond belonen voor goed gedrag

Hoe krijg je nou die hond die naar je luistert en doet wat je vraagt? Vaak gaat dat mis, maar eigenlijk is dat helemaal niet zo moeilijk!

Consequent zijn, negeren van ongewenst gedrag, uitdagen tot goed gedrag en je hond belonen voor gewenst gedrag. Dit zijn de sleutels tot succes.

Drie voorbeelden:

Je hond komt niet als je hem roept?

Laat het bij één keer roepen van het commando “Kom hier”! Je ziet dat hij niet komt, terwijl je wel binnen zijn gehoorsafstand was. Draai je om en loop verder zonder nog naar je hond te kijken. Als hij alsnog bij je komt, beloon je hem uitgebreid! Niet boos worden natuurlijk! Want dan gaat je hond ervan uit dat het niet goed was dat hij bij je kwam. Hij komt dan de volgende keer zeker niet meer.

In de situatie dat hij pas uiteindelijk bij je komt, moet je je hond toch uitgebreid belonen door hem aandacht te geven, eventueel in combinatie met iets lekkers. Komt deze situatie te vaak voor naar jouw zin, dan zou je hem een volgende keer als jullie uitgaan, aan de (lange) lijn kunnen doen om extra te trainen op het commando “Kom hier”. Als je hem dan roept met “Kom hier”, dan kan je hem – mocht dat nodig zijn – met behulp van de lijn, helpen herinneren wat er van hem verwacht wordt.

Je beloont hem natuurlijk als hij bij je is. Als hij met behulp van de lange lijn, telkens weer bij je komt, zonder dat je hem eraan hoeft te herinneren wat de bedoeling is van ‘Kom hier”, dan probeer je hetzelfde weer wanneer hij los loopt.

Je hond springt elke keer op de bank?

Geef hem bij de aanzet tot springen al het commando “NEE” of het waarschuwende “uh, uh, uh”. Weerhoudt het hem om daadwerkelijk op de bank te springen, beloon hem dan en geef hem een nieuwe uitdaging. Bijvoorbeeld “ga bal halen” of “op je plaats”. Doet hij dat goed? Dan beloon je hem daarvoor door even te spelen of hem een andere vorm van aandacht te geven (iets lekkers, een knuffel wanneer hij dat fijn vindt).

Was hij al op de bank gesprongen, zet hem er dan tegelijkertijd met het commando “NEE” “Foei” of “uh,uh, uh” vanaf. Vervolgens geef je hem het commando “op de plaats”. De kans is groot dat hij wilde gaan rusten op die bank. Beloon hem als hij op zijn plaats gegaan is. Ga vervolgens gewoon verder met wat je aan het doen was. Dit herhaal je telkens als hij weer op de bank springt.

Je hond springt telkens enthousiast tegen je aan (en tegen bezoek)?

Wanneer je je hond aan ziet komen draai je je van hem af. Vervolgens geef je een commando als “laag”, “zit” of “af”. Doet hij dat goed? Dan beloon je hem daarvoor, met “Goed zo!” en iets lekkers of een lekkere kroel! Loop vervolgens gewoon door om te doen wat je moest doen.

Blijft hij springen, draai je dan van hem weg en negeer hem. Blijf dit dan herhalen, kijk niet meer naar hem en ga geen “gesprek” aan met hem. Je hond zal zich genegeerd voelen en dit niet prettig vinden, maar hij begrijpt daardoor wel dat het niet gewenst is wat hij doet.

Haal een hond die springt nooit aan, nooit lief tegen hem praten of het leuk vinden, maar het ongewenste gedrag consequent negeren.

Kom je een volgende keer thuis en je hond springt niet tegen je op maar gaat in plaats daarvan zitten (zoals je hem hebt aangeleerd)? Beloon hem dan door hem te aaien, met jouw enthousiasme en/of een snoepje te geven.

Is dat reden voor hem om toch weer enthousiast te gaan springen? Dan waarschuw je eerst met “uh, uh, uh” om hem eraan te herinneren dat dat niet de bedoeling was en geef je weer het commando dat je wilt (zit, laag of af). Belonen als dat goed gaat, negeren als daar niet naar geluisterd wordt. Dan herhaal je het proces en begin je weer van voren af aan.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen