Hond bijt uit onzekerheid

Hond bijt uit onzekerheid

Dat een hond bijt uit onzekerheid kan voorkomen en wordt geïllustreerd door het volgende voorbeeld.

Vorige week, tijdens de middagwandeling met mijn honden, kwam ik een mevrouw tegen met haar kleine terriër.

Ze had haar hondje aan de lijn en ik zag haar snel de andere kant oplopen toen ze mij aan zag komen met mijn twee Labradors.

“Bijzonder” , dacht ik nog, want voor die twee van mij hoeft niemand te vrezen.

Ze was het bospaadje ingelopen maar wist waarschijnlijk niet dat dat juist het pad was dat ik zou nemen. Toen ze dat zag, heb ik haar van een afstand gelijk gerust kunnen stellen. En ze wachtte tot wij voorbij zouden gaan.

Dat was echter niet het idee dat mijn honden hadden. Spot en Beer gingen op hun eigen manier toch even kennismaken met haar hondje. Spot de rust zelve maar wel doortastend. En Beer wierp zich gelijk aan de pootjes van het hondje op zijn rug en liet zich volledig besnuffelen 😉 Heerlijk om te zien. Voor het hondje van de mevrouw ook prima, want hij begreep al snel dat mijn honden geen bedreiging voor hem waren.

Ik durf mijn hond niet los te laten” vertelde de mevrouw mij. Het waarom zat hem in het feit dat ze bang was dat haar hondje andere honden of mensen zou bijten. Dat had hij namelijk al een keer eerder gedaan. Het resultaat was dat ze haar hondje krampachtig vasthield en iedereen uit de weg probeerde te gaan. Dat deed haar hondje natuurlijk allemaal niet veel goed …

Op mijn advies durfde ze het aan om haar hondje toch los te laten. Het was heerlijk om te zien hoe het hondje na enige aarzelingen, zijn energie kwijt kon in zijn spel met mijn honden! Genoten heeft hij en vast ook lekker geslapen die middag 😉

Naar andere passanten keek hij niet eens om, terwijl de mevrouw daarvoor juist zo bang was geweest. Want wat als haar hondje “zomaar” iemand zou bijten?

Ik hoop dat ik die mevrouw ook voor de dagen die daarna kwamen, het vertrouwen heb kunnen geven dat haar hondje niet zomaar bijt. En dat daardoor het hondje nu elke dag lekker kan loslopen en spelen met andere honden!

Het grootste probleem zat hem hier in de onzekerheid en de houding van het baasje van de hond, zoals de meeste problemen met honden daaruit voortkomen.

De mevrouw was bang en hield haar hondje krampachtig bij haar. Waardoor de onzekerheid ook op het hondje kon overslaan en waardoor hij onverwacht kon bijten.

Als die mevrouw zeker is van zichzelf en over hoe ze met haar hond omgaat, dat ze zich opstelt als de baas die de leiding neemt en haar hondje beschermt, zul je zien dat de hond op haar gaat vertrouwen en helemaal niet bezig is met het bijten. Dat deed hij alleen maar omdat hij onzeker was. En onzeker hoeft een hond niet te zijn, als zijn baas de zorg en leiding op zich neemt.

Ik hoop dat ook andere hondenbazen dit principe begrijpen. Dat scheelt een hoop nare incidenten.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen