Hond in koud weer

Spelen in en met sneeuw, is voor de meeste honden geweldig! Het is natuurlijk geen alledaags weer voor je viervoeter, dus als hij nog een beetje speels is, zal hij er zeker van genieten. Veel honden zie je als lammetjes in de wei springen zodra ze buiten in de verse sneeuw komen. Maar let op, want het kan ook gevaarlijk zijn!

Als de eerste sneeuw valt, zal ook het ijs niet al te lang meer op zich laten wachten. Een oorzaak die niet alleen aan ons mensen letsel oplevert. Ook je hond kan er behoorlijke spier- en peesblessures door oplopen! Daarnaast hebben de meeste honden geen warme sokken en schoenen aan, hoewel die tegenwoordig wel te krijgen zijn voor honden.

IJs kan hele scherpe uitsteeksels en ribbels hebben. Glijdt je hond daar overheen, dan kan dit tot vervelende beschadigingen van de kussentjes leiden. Dat zijn hele vervelende wonden omdat zijn pootkussentjes niet of erg moeilijk te hechten zijn.

Heb je je hond geleerd om op het ijs te mogen zijn, dan is de kans reƫel dat je bij dooi en dus slechte ijskwaliteit en -dikte, er een probleem bij krijgt. Hij begrijpt namelijk niet, dat hij door de warmere weersomstandigheden, niet meer op het ijs kan komen. De kans dat hij er doorheen zakt is daarmee groot. Met alle nare gevolgen van dien. Jaarlijks komen zo altijd nog een groot aantal honden aan het eind van hun leven.

Ook sneeuw kan een oorzaak van hondenproblemen zijn. Zo zijn er honden die graag sneeuw eten, ze vangen bijvoorbeeld de sneeuwballen die hun baasje gooit en eten met verbazing de eerste bal op. Als dat bevalt, volgen er meer. Maar je hond kan er ook uit zichzelf achter komen dat sneeuw lekker is. Buikproblemen en problemen met de ontlasting, zijn dan vaak het gevolg. Hij kan echt ziek worden van het eten van sneeuw.

Daarnaast blijft sneeuw plakken tussen de kussentjes op zijn poten. Het duurt dan niet lang voordat de sneeuw zich daar tot vervelende ijsballen heeft gevormd die zeer pijnlijk kunnen worden doordat ze scherp kunnen zijn. Als je hond er last van heeft, zal hij tijdens de wandeling proberen zijn poten schoon te maken. Je kunt hem dan proberen te helpen door het ijs met je hand te laten smelten. Echter, vaak lukt dit niet helemaal, omdat je hand eerder koud is dan dat het ijs gesmolten is. Maar trek het ijs niet los, want dan doe je je hond pijn doordat het ijs vast zit aan zijn haren.

Het beste is om het probleem te voorkomen. Knip daarvoor de haren tussen de kussentjes van je hond zoveel mogelijk weg. Let op dat je de hond natuurlijk niet bezeert. Daarna smeer je vaseline tussen zijn kussentjes. De sneeuw kan zo veel minder makkelijk hechten aan de poten.

De vaseline helpt bovendien ook gelijk tegen irritatie door pekel. Vermijd het lopen met je hond over gepekelde wegen zoveel mogelijk, want pekel bijt in de huid tussen de kussentjes op de poten van je hond. Als je nu vaseline tussen de kussentjes hebt gesmeerd, voorkom je dat probleem veelal. Spoel als je thuis bent ook nog even zijn poten af in een teiltje water. Zo voorkom je dat de huid van je hond gaat irriteren en kapot gaat.

Kortharige honden, zeker die zonder ondervacht, hebben het sneller koud dan andere honden. Als de winterse temperaturen eraan komen, moet je daar zeker rekening mee houden. Laat je hond niet lang buiten stilstaan, zitten of liggen. Maar zorg ervoor dat je hond lekker in beweging is als hij buiten is. Daarnaast zijn er ook hondenvestjes en jasjes te koop voor extra bescherming.

Als het naast koud ook nog eens nat weer is, droog dan je hond bij thuiskomst lekker af. Ga daarnaast gewoon niet langer met je hond naar buiten dan nodig bij extreme weersomstandigheden.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
rina van kessel
Door

rina van kessel

op 31 Dec 2012

mijn beagle is een paar jaar zo ziek geweest dat ik dacht dat hij het niet ging halen, we wisten maar niet wat het was, later bleek dat hij heel veel ijs en sneeuw had gegeten. sindsdien laat ik hem nooit meer buiten zonder toezicht en dat werkt

Toos Buijs
Door

Toos Buijs

op 15 Jan 2013

Beste Lisette. Mijn boerenfox is vijftien jaar maar als het sneeuwt mag hij van mij geen sneeuw eten is heel gevaarlijk kan van hij van alles van krijgen zo snel mogelijk naar binnen en dan goed afdrogen en vaseline tussen de pootjes en ook de kussentjes goed insmeren.een goede tip.zorg goed voor je hond en hij is je dankbaar en je krijgt ontzettende dankbareliefde terug van je hond. Groetjes van Toos-Buijs en een poot van Bobbij.

Reactie plaatsen