Hond los of aan de riem

Of je je hond beter los kunt laten lopen – en vanaf welke leeftijd – of dat je hem aan de riem moet doen, is een veel gestelde vraag aan mij.

Mijn antwoord is dat je niet vroeg genoeg kunt beginnen om je pup los mee te laten lopen. Hij (of zij – maar ik zal verder hij voor beide gebruiken ;-)) leert dan namelijk op je te letten! En dat is heel goed voor de verhouding tussen jou en je hond. Het is natuurlijk heel gewenst als je hond jou in de gaten houdt in plaats van andersom. Je zult zien dat als je je pup vanaf het begin los laat lopen hij je op de voet volgt.

Je kunt daar ook een spelletje omheen bouwen. Dit doe je bijvoorbeeld door te zigzaggen tussen bomen. Het is geweldig om te zien hoe je hond je dan exact volgt!

Let op, het moet natuurlijk wel veilig zijn om je hond los te kunnen laten lopen. Dus geen autoweg of fietspad in de buurt waar auto’s of fieters/wielrenners overheen razen! Ook moet je rekening houden met het feit dat sommige honden als ze heel erg geschrokken zijn, terug naar huis willen rennen.

Het is daarom het meest gewenst – als je nog niet weet hoe je hond reageert op incidenten – ergens te gaan loslopen met je hond in een groot gebied nadat je daar met de auto of fiets+kar naartoe bent gereden. Als het een vreemde omgeving is, zal je hond meestal beter bij je in de buurt blijven en niet zomaar naar huis (kunnen) rennen.

Een veel gehoord argument van hondenbaasjes om hun pup nog aangelijnd te houden, is dat hun pup nog niet alle entingen heeft gehad en daarom niet los zou mogen lopen.

Echter of je pup nu los of aan de lijn loopt, dat maakt geen verschil met de ziektes die hij kan oplopen. Het gaat er meer om dat je in het geval je pup nog niet alle entingen heeft gehad – en dus nog niet volledig beschermd is – dat je gaat wandelen in gebieden waar geen massa’s honden komen om hun behoefte te doen (de zogenaamde poepstroken of veldjes).

Daarnaast moet je natuurlijk in de gaten houden wat je pup doet. Het is niet de bedoeling dat hij de ontlasting die er weleens ligt, op gaat eten. Maar een pup die het eten van poep nog niet tot aangeleerd gedrag heeft verheven, is nog goed te leren dat hij er niet aan moet komen. Ook als hij losloopt!

Ook moet je een beetje uitkijken bij de ontmoetingen met andere honden. Vertrouw je een hond niet in de zin dat hij weleens iets onder de leden kan hebben, lijn je pup dan even aan en loop er voorbij om vervolgens jePup aan de riem pup weer los te laten als de hond verder weg is.

Het los kunnen lopen, rennen, zwemmen – voor een aantal honden – en spelen zorgt er natuurlijk voor dat je hond zijn energie goed kwijt kan. Voor je pup en hond is dit daarom alleen al een onmisbaar onderdeel van de dag! Het mooiste is als je hiervan in ieder geval twee of drie momenten op een dag inbouwt. Heerlijk toch?! Het is genieten voor baas en hond om je hond zo lekker bezig te zien!

Bij pups heb je als baas wel de verantwoordelijkheid op te letten en in de gaten te houden dat je pup niet overbelast raakt. Een gebroken pootje kan zomaar ontstaan bij het verkeerd neerkomen op de poten of door het te hard spelen met een andere hond.

Ook kunnen pups het nog gemakkelijker koud krijgen in het water. Dus ook met zwemmen opletten en het liefst een handdoek meenemen om je pup weer af te kunnen drogen!

Is het genoeg geweest – niet wachten tot je pup uitgeput is maar houd je aan de 1 minuut beweging per week dat hij oud is – dan doe je je pup weer aan de riem en kun je samen rustig op huis aan. Dit laatste als de tijd dat je naar huis loopt, nog binnen de gestelde termijn voor pups valt. Anders wordt het toch dragen of in een mandje/karretje 😉

Laat in een reactie hieronder even weten waarom jij je hond wel of niet los laat lopen!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
ida
Door

ida

op 26 May 2014

ik laat mijn hond niet los omdat hij doof is en geestelijk achter loopt voor zijn leeftijd en er te veel honden zijn die hem willen bijten tot bloedens toe

Hans Duistermaat
Door

Hans Duistermaat

op 26 May 2014

Hoi Lisette, Het klinkt allemaal heel mooi om je hond los te laten lopen, maar helaas woon ik in een gemeente waar dat niet mag. Er zijn wel uitlaat plekken maar dat duurt te lang voor ik daar ben. Ik ben ook niet in het bezit van een auto.Dus het gaat niet altijd op zoals je ziet.

Wilma
Door

Wilma

op 01 Sep 2014

Je kunt je hond wel leren aan een losse lijn te lopen. Elco van ruim vijf maanden heeft nog nooit aan een flexi lijn gelopen. Voor hem is het verschil tussen los of aan de lijn minimaal. Vaak laat ik zijn lijn ook gewoon achter hem aan slepen. Dan kan ik makkelijk ingrijpen als het nodig is en heeft hij toch de ervaring van loslopen. Met een lijn van vijf of tien meter kun je je houden aan de aanlijnplicht en toch het loslopen oefenen. Ik ben er vanaf het begin mee begonnen om het te oefenen en iedereen is er verbaasd over hoe goed hij meeloopt. Hij heeft gewoon niet geleerd om te trekken. De keren dat hij het probeert levert consequent een correctie op. Dat lukt je niet met een flexi! Als heel jonge pup kon hij niet eens hard genoeg trekken om de lijn af te laten rollen. Met een flexi leer je je hond trekken. Dat zou je niet moeten willen ;)

cindy van Ommen
Door

cindy van Ommen

op 26 May 2014

Waar het maar kan lopen ze los. De ene keer heb ik er 1 mee of 2 en met 5 honden. Ze lopen allemaal los.

Manonette
Door

Manonette

op 27 May 2014

Leuk artikel. De hond mag hier loslopen op bepaalde veldjes waarvan sommige omheind zijn. Helaas verdwijnt mijn pup heel snel als hij los is. Er is altijd wel iets interessants waar hij naar toe moet; andere honden, een vogel, konijntjes, een grassprietje enz enz. Hij komt niet terug als ik roep. hij houdt mij ook niet in de gaten (heeft ie nooit gedaan) soms reageert hij op mijn roepen, maar dan zie je hem bijna denken 'nee, daar ginder is het interessanter.' Mijn man en zoon laten hem ook maar soms los, omdat hij verdwijnt en niet terug komt.

Ingeborg Coppoolse
Door

Ingeborg Coppoolse

op 27 May 2014

Ik heb mijn hond Indy van pup af aan los laten lopen maar moet helaas nu melden dat dat niet meer gaat....Er zit jachtinstinct in een zeer gaat zodoende hart neus achterna wat mij nog niet gelukt is om te doorbreken. Ik ben ze dan kwijt totdat ze totaal kapot van alle inspanningen mij ook gaat zoeken en we elkaar na zo'n 45 min weer vinden....Als ze mij dan weer ziet is ze Door het dolle heen zo blij. Ik heb dan echter enorm in de rasta gezeten en zie het dus niet meer als ontspanning om haar los te laten lopen. Alleen op het strand langs de waterlijn bij laag water loopt ze nog los. Jammer maar het is nu even niet anders. Ga wel weer proberen te trainen al wordt dat lastig gezien het instinct...

pauline Lutmers
Door

pauline Lutmers

op 27 May 2014

Het loslopen is een feest voor Wilson ( Ridgeback reu van een jaar)hij houdt mij altijd in de gaten. Ik houd mn ogen en oren goed open en zodra ik wat zie wat ik niet vertrouw, roep ik hem en lijn hem aan. ( nog altijd met beloning) Dit gaat goed. Als het weer kan laat ik hem weer los. In het losloop gebied laat ik hem altijd los. Hij is heel sociaal en speelt met alles en iedereen. Wel moet ik oppassen met joggers of mensen die hun lunch meenemen in t bos. Heel lastig want Wilson is speels en heeft altijd honger, dus dat wordt opspringen. Als ik Wilson roep komt hij bijna altijd direct naar me toe, zeker als ik fluit op mn fluitje, dan weet hij dat het ernst is en hij iets heel lekkers van me krijgt.... maar met iemand met lekkers of joggers is het nog steeds lastig...oefenen!!Op straat loopt hij altijd aan de lijn. Hij is verkeer gewend, maar trekt soms juist naar hele grote vrachtauto's , dat is super eng.

Rowdy Groothedde
Door

Rowdy Groothedde

op 19 Sep 2014

Leuk artikel!Ook ik laat mijn hond altijd los lopen op veldjes waar het mag.

Schols Betty
Door

Schols Betty

op 22 Apr 2015

Ik heb een Drentse patrijshond van iets meer dan 8 maanden, ook ik durfde haar amper los te laten uit angst dat ze niet terug zou komen. Stilaan ben ik begonnen met een lijn van 15 meter op een veilige plek, veel lokken en belonen is de boodschap; toen ik het gevoel had haar te kunnen loslaten ben ik heel voorzichtig begonnen, ze houdt me steeds in de gaten en tot nu toe komt ze vrijwel meteen als ik roep. flink belonen is wel de boodschap; Nu sinds een paar dagen laat ik haar zelfs los langs een beek hier in de buurt met redelijk wat veel eenden en dat gaat buiten verwachting goed. Een week of 6 geleden had ik het ook geprobeerd daar, maar ze kwam niet naar me toe, alles was leuk, gelukkig kwam er iemand met een hond waar ze enthousiast naar toe rende. Ze moet nog veel leren en ik als baasje ook, maar ze is wel veel rustiger in huis. Ik laat haar wel gedoseerd los, 2X per dag 10 a 15 minuten, kwestie van haar gewrichten niet te overbelasten en ik vind het ook belangrijk dat ze netjes aan de riem leert lopen, als ik de flexilijn gebruik, trekt ze me bijna ondersteboven, als de korte riem gebruikt wordt trekt ze tot ze haar behoeftes gedaan heeft en daarna loopt ze mooi mee. Het belangrijkste was dat ik mijn angst om haar los te laten heb moeten overwinnen ,

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 22 Apr 2015

Goed dat je je eigen onzekerheid hebt overwonnen Betty en dat het nu zo goed gaat met los laten lopen! Top!

miranda
Door

miranda

op 22 Feb 2016

Mijn pup loopt los vanaf dag 1 dat hij bij ons was. Nu is hij bijna 7 maanden en hij komt altijd terug als ik hem roep. Ook mijn adoptiehond uit Spanje gaf ik na de eerste week het vertrouwen. De eerste x dacht ik dat ze nooit meer terug zou komen maar nu (6 weken verder) houdt ze mij goed in de gaten (ik loop namelijk gewoon weg als ze de verkeerde kant op gaat; -) ) en komt als ik haar roep! (Eerlijk is eerlijk ze heeft wel eens de kolder in haar kop en denkt bekijk het maar, maar tot nu toe komt ze altijd netjes terug ze ligt immers naast mij op de bank nu ;-) )Geef vertrouwen en krijg vertrouwen. Uiteraard alleen op plekken waar het veilig is

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 22 Feb 2016

Helemaal waar Miranda, dit is precies de aanpak die ook ook adviseer :-)

Reactie plaatsen