Hond mee op vakantie

Mijn honden neem ik altijd mee op vakantie. Als je in Nederland blijft beperkt de zorg zich tot de normale zaken waar je altijd rekening mee moet houden. Maar ga je met je hond naar het buitenland dan heb ik wat tips voor je.

In een ander land kan het klimaat zo zijn dat er grote verschillen zijn met het weer thuis. Het kan veel warmer zijn maar natuurlijk ook veel kouder.

Ga je naar een koud gebied met je hond, neem dan voorzorgsmaatregelen. Denk bij het inpakken aan een handdoek om je hond droog te maken, een extra warme hondendeken, eventueel hondenkleding (jasje, schoentjes), vaseline om zijn kussentjes mee in te smeren en een handige waterfles annex drinkbak. Zorg dat je je hond beschutting kunt geven indien nodig, bijvoorbeeld door een klein tentje voor hem mee te nemen.

De meesten mensen zullen echter de warmte opzoeken. Ook dan is het nodig om van tevoren na te denken over het welzijn van je hond op vakantie. Neem daarom een zwembadje mee voor wat verkoeling. Een waterfles en drinkbak zijn ook onmisbaar natuurlijk en zorg dat deze altijd gevuld zijn met vers water. Daarnaast moet je nadenken over hoe je je hond schaduw gaat bieden. Niet overal staan bomen, dus neem een mobiel op te zetten scherm mee waaronder je hond in de schaduw kan liggen.Hond mee op vakantie Puppy Gijs in schelpbadje

Ook het wegdek kan in de warme landen heel erg heet zijn. Je hond kan daar dan niet overheen lopen met zijn onbeschermde pootjes. Zorg dus ook voor hondenschoeisel als je hond wel over heet wegdek moet lopen! En natuurlijk laat je je hond nooit in de auto achter, al ga je alleen maar even betalen bij het benzinestation. Het is echt levensgevaarlijk als je je auto in de volle zon hebt staan, zelfs met een raampje open!

In alle landen buiten Nederland geldt dat je hond voor diverse zaken ingeënt moet zijn. Naast zijn gewone entingen moet hij binnen Europa ook ingeënt zijn tegen Rabiës oftewel hondsdolheid. Deze enting moet je hond uiterlijk 21 dagen voor vertrek gehad hebben.

Daarnaast moet je hond gechipt zijn, dit is inmiddels in Nederland ook verplicht geworden. Had je je hond al voordat die verplichting in Nederland er was, houdt daar dan rekening mee als je je viervoeter mee wilt nemen naar het buitenland.

Ook het dierenpaspoort moet je bij het reizen met je hond altijd bij je hebben. Hierin staan de entingen en de chip geregistreerd.

Is het de bedoeling dat je hond naar een kennel gaat, denk dan aan de verplichte vaccinatie tegen kennelhoest.

De meeste hondenbazen beschermen hun hond ook in Nederland al tegen teken en vlooien, echter niet iedereen doet dat. Ga je naar het buitenland op vakantie en dan met name ten zuiden van de denkbeeldige lijn Parijs – Milaan, weet dan dat het risico op gevaarlijke ziekten toeneemt door het contact met parasieten en teken. Ik verwijs graag naar deze pagina waar je meer kunt lezen over de ziekten waar je rekening mee moet houden als Hartworm, Vosselintworm, Rabiës, Babesiose en Leishmania.

Gelukkig zijn naast vlooien en teken ook parasieten goed op afstand te houden door je hond daarvoor bijvoorbeeld een speciale halsband om te doen of anderszins maatregelen te treffen. Overleg hierover met dierenarts of dierenspeciaalzaak.

Daarnaast is het bij thuiskomst heel verstandig/noodzakelijk om je hond te ontwormen. Vraag je dierenarts hiervoor om advies!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
paula
Door

paula

op 01 Jul 2013

Wij zijn gisteren terug gekomen uit zuid frankrijk. Wij zijn op een hondencamping geweest. cynocamp genaamd. honden lopen de hele dag los , Ze kunnen zwemmen , er is opppas, je kan een benche huren enz. Zelf kan je mee eten, zwemmen in het zwembad en nog meer.. Het zijn Nederlanders die dit runnen. In een woord Super. Nog een tip wat heel handig is, is een koeljasje aan te doen of een koelband om . mijn hondje had een een koeljasje aan ook tijdens de wandeling werkte perfect.

Huisdierenliefhebber
Door

Huisdierenliefhebber

op 02 Oct 2017

Bedankt voor dit interessante artikel. Binnenkort neem ik voor het eerst mijn hond mee op vakantie, dus tips kan ik goed gebruiken.

Reactie plaatsen