Hond met harde dikke buik

Mijn Labradorpup Beer van 15 weken had afgelopen weekend “ineens” een buik zo groot als een voetbal. De buik voelde hard aan. ’s Ochtends had Beer bovendien een deel van haar brokken uitgespuugd en in de loop van de dag was ze steeds minder levendig en enthousiast geworden.

Toen Beer ook helemaal niet poepte tijdens het uitlaten, heb ik de dierenarts gebeld. Het advies was met spoed te komen.

Het viel gelukkig mee. Na een aantal foto’s van de buik van Beer en een algeheel onderzoek van de lichaamsfuncties, bleek dat Beer gelukkig geen gedraaide maag had (waar ik wel bang voor was). De avond ervoor had ze samen met onze andere (volwassen) Labrador Spot, een half brood soldaat gemaakt. Dat brood had voor een verstopping gezorgd. Beer’s darmen zaten helemaal vol met brood en dat zorgde voor de enorme buik. Ze leek wel zwanger!

Na laxerende middelen en pilletjes tegen de misselijkheid, ging het snel veel beter met Beer. Haar buik is nu weer heerlijk plat en soepel. Maar ik heb me wel heel veel zorgen gemaakt!

Wat Beer gelukkig niet had, was een “maagtorsie of maagdraaiing”. Dit verschijnsel komt vooral voor bij grotere hondenrassen (van alle leeftijden). De symptomen zijn veel braken zonder dat er veel braaksel uitkomt. Soms alleen wat slijm. Een ander symptoom is de opgezette buik, wat je het duidelijkst kan zien links achter de borstkast. Je hond maakt daarbij een hele zieke indruk, is niet blij meer en duidelijk anders dan normaal. Hij kan erg onrustig zijn of juist heel sloom en slap.

Ga in bovengenoemde gevallen echt met spoed naar de dierenarts met je hond! Een maagtorsie is levensbedreigend, dus er is haast geboden in die situaties!

Voorheen werd aangenomen dat de oorzaak van een maagtorsie lag in het direct gaan spelen en rollen na het eten. En al is het sowieso goed om een hond rust te geven na het eten – zelf ga je natuurlijk ook niet direct rennen en sporten als je net gegeten hebt. Dat is voor een hond niet anders – de oorzaak voor een maagtorsie, ligt daar niet.

De maagtorsie wordt veroorzaakt door gasophoping in de maag van je hond. Dat kan ontstaan als je hond misselijk is waardoor hij lucht gaat happen.

Het belang van goede en evenwichtige voeding komt hierbij weer om de hoek kijken. Geef je hond met dezelfde regelmatig, compleet hondenvoer. Liefst in kleinere hoeveelheden over de dag verspreid (bijvoorbeeld in 3 x). Geen gekke tussendoortjes of afwijkingen van het normale voedsel of de voedingstijden.

Is de ontlasting van je hond goed? Dan voelt hij zich ook goed en krijgt hij het juiste voedsel met de voor hem juiste regelmaat. De kans dat je hond lucht gaat happen omdat hij misselijk is, is daardoor erg klein. Hierdoor zal hij ook geen maagtorsie oplopen. Kun je weer rustig slapen 😉

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen