Hond te dik

Is jouw hond te dik? In Nederland, maar ook in België, is bijna 40% van de honden te dik! Zij hebben te maken met overgewicht in minder tot zeer ernstige mate. De directe aanleiding om hier over te schrijven voor mij is, dat ik vandaag tijdens mijn wandeling in de bossen van Rheden een hondenbaas tegenkwam met twee zeer dikke Labradors. Omdat ik natuurlijk zelf ook twee Labradors heb, gaat dat niet ongemerkt of onaangedaan aan mij voorbij.

Het is voor niemand goed een te zware hond. De hond krijgt door zijn disproportionele gewicht met allerlei ziektes te maken (hartaandoeningen, gewrichtsproblemen en suikerziekte) die anders waarschijnlijk niet opgetreden waren. De baas heeft een veel minder fitte hond die daardoor juist ook weer minder beweegt en door vaak een gelijk blijvende hoeveelheid voedsel, nog dikker wordt. Dat brengt voor de baas behoorlijk wat kosten van dierenartsbezoek met zich mee. Maar waarom zijn er dan toch zoveel honden met overgewicht?!

Volgens mij is de belangrijkste oorzaak dat mensen hun hond teveel als gelijke beschouwen, als een wezen met dezelfde rechten en behoeften. Ik kom regelmatig hondenbaasjes tegen die zeggen “Als ik iets lekkers mag, mag mijn hond ook een koekje!” of “Mijn hond is de hele tijd alleen geweest. Als ik dan thuiskom krijgt hij wat extra’s.”

Het verschil is dat wij als mens over ons eigen gedrag en slechte gewoontes kunnen nadenken en een hond niet. Heb ik met de feestdagen teveel gesnoept dan leef ik de weken erna wat soberder. Vaak vergeten wij een hond te compenseren voor de extra voeding of tussendoortjes die wij hem gegeven hebben. Maar ook een hond zal in dat geval op rantsoen moeten òf extra moeten rennen, speuren en spelen om het teveel aan energie te verbranden. Daarbij komt dat een hond, een hond is en een mens, een mens. Beiden hebben andere behoeften.

Je hond heeft echt genoeg aan de voorgeschreven dosering van een complete voeding, liefst verdeeld over 2 tot 3 keer per dag. Als op het pak hondenvoer staat “complete voeding” dan mag je er dus vanuit gaan dat alles wat je hond nodig heeft erin zit. Daarnaast hoeft hij dus niets te hebben! Behalve als je met je hond gaat trainen en je wilt daarbij eetbare beloningen gebruiken, hoeft je hond dus geen gezellige energierijke tussendoortjes. Hij wordt er alleen maar dik van.

Verder moet je het voer van je hond, aanpassen aan de leeftijd van je hond. Hoe ouder je hond wordt, hoe minder zijn energiebehoefte is. Daarnaast hebben honden die gecastreerd zijn ongeveer een derde minder voeding nodig dan een hond die niet geholpen is. Belangrijk is dat de benodigde hoeveelheid voer ook afhankelijk is van de mate waarin uw hond energie verbruikt door wandelen of trainen. Dat is allemaal vrij logisch en niet anders dan bij mensen.

Compenseer je schuldgevoel over je afwezigheid of het geen zin hebben om actief met je hond te gaan wandelen, dus niet met iets lekkers. Maar zorg voor een oplossing zodat je hond lekker zijn energie kwijt kan! Wellicht kun je een beroep doen op een andere hondenbaas in de buurt om je hond wat vaker naar buiten te laten gaan of kun je een hondenuitlaatservice inschakelen.

Is je hond te dik? Zet hem dan tijdelijk op een dieet van sperziebonen uit een pot, waarmee je de helft van zijn dagelijkse voer vervangt. Daarnaast kun je nog besluiten op een eiwitrijk voer over te gaan waarin minder energie is, maar waar je hond wel een “vol” gevoel van krijgt. Zo heeft hij geen honger gevoel. Let op: geen light variant voer, want die nemen het hongergevoel niet weg maar verergeren dit juist! En wat de tussendoortjes betreft… wist je dat veel honden een stukje appel, banaan of ander fruit ook heel lekker vinden?

Hieronder zie je nog een informatievideo uit mijn puppycursus “Je Pup Trainen? Dat Kun Je Zelf!” dat gaat over het onderwerp voeding.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen