Hond in warm weer

De zomervakantie komt weer steeds dichterbij en daarmee meestal ook het warme weer. Alhoewel het op het moment van dit schrijven ook al ruim boven de vijfentwintig graden is in Nederland.

Tijd in ieder geval voor een aantal tips voor je hond wanneer het buiten warm weer is.

Zorg altijd voor een koele verblijfmogelijkheid

Honden kunnen echt bevangen raken door de warmte wanneer ze niet de mogelijkheid hebben op een koele plaats te liggen. Kijk zelf eens wat een lekkere koele plaats is in jouw woonsituatie. Is dat de bijkeuken, keuken of hal? Vaak is een plek waar een stenen vloerbedekking ligt zonder vloerverwarming, ideaal. Zeker als deze ruimte niet op het zuiden ligt.

In de periodes met warm weer is het voor je hond vaak ook heel lekker om bijvoorbeeld grijze stoeptegels in zijn bench te leggen in plaats van een hondendeken of -matras.

Een schaduwrijke plek in de tuin of de schuur kan ook heel prettig zijn. Leg je hond nooit vast aan een lijn in je tuin, maar zorg dat je met hekwerk je tuin hebt afgebakend. Zo kan je hond zelf bepalen waar hij gaat liggen en kan hij mee opschuiven wanneer de zon draait en de schaduwplek dus elders komt te liggen. Wanneer je hond vast zit aan een lijn kan het zijn dat hij een volgende schaduwplek niet kan bereiken omdat de lijn te kort is of omdat hij zich heeft vastgedraaid.

En natuurlijk moet ik ook de auto of andere afgesloten ruimtes hier noemen. Er wordt al zoveel voor gewaarschuwd maar toch tref je nog altijd verhalen aan van mensen die hun hond “even” in de auto, caravan, tentje etc. hebben opgesloten waarbij het vervolgens fout ging. Dus weet, je kunt je hond met warm weer niet in een afgesloten ruimte als deze laten zijn, nog voor geen vijf minuten! Doe dat niet, doe dat je hond toch niet aan en denk na!

Extra verkoeling

Er zijn een aantal mogelijkheden om je hond naast de schaduw, extra verkoeling te geven. Hieronder wat leuke tips:

Hondenijsje

Honden vinden zo’n verkoelend ijsje heerlijk wanneer het warm is. Ze zijn gewoon te koop bij de dierenspeciaalzaak maar zijn ook gemakkelijk zelf te maken. Voor pups die in de fase zitten van het tandenwisselen is het ook een prettig tussendoortje.

Ik heb een internetpagina voor je opgezocht waar een paar leuke voorbeelden op staan van overheerlijke hondenijsjes om zelf te maken. Klik hier voor zelfmaak hondenijsjes!

Badje

Veel honden houden van water! Heerlijk dus om een kleiner of groter zwembadje in je tuin te zetten voor je hond. Het is handig dat je je hond van jongs af aan kennis laat maken met het fijne van water! Zo zal hij er de rest van zijn leven veel plezier aan kunnen hebben op warme dagen.

Voor kleine hondjes zie je vaak zo’n halve schelp (voor kinderen als zandbak/badje te koop) met een laagje water. Voor grotere honden kun je ook goed een goedkoop opblaasbad kopen. Natuurlijk gaat het geen jarenlang mee, maar met een beetje geluk wel een zomerseizoen.

Naar een schaduwrijk bos gaan met daarbij een vijver of ander water om in te zwemmen is natuurlijk ook een goede optie. Houd dan wel de waarschuwingen in de gaten voor algen en botulisme.

Tuinslang

De ene hond is er dol op, de andere vindt het maar een vreemd eng ding, zo’n tuinslang. Een kwestie van wennen en aanleren zou ik zeggen. Lekker vroeg en spelenderwijs mee beginnen. Laat je hond er altijd zelf naartoe komen om op onderzoek uit te gaan en ga hem niet natspuiten wanneer hij “dat ding” nog eng vindt.

Ben je zover dat je hond niet angstig is voor je tuinslang, maar begint hij de lol ervan in te zien? Dan kun je deze ook goed gebruiken voor verkoeling. Begin altijd met de pootjes en buik te koelen en koel niet van bovenaf (de rug). Als je dat doet kan je hond de warmte juist niet kwijt en slaat zijn inwendige thermometer op hol. Een hond koelen doe je van de onderkant.

Wandelen

Zoals net gezegd is het wandelen in een schaduwrijk bos met een lekkere zwemvijver natuurlijk ideaal voor je hond. Maar voordat je daar bent moet je vaak eerst een stuk lopen. Houd daar rekening mee door niet midden op de dag wanneer het het heetst is te gaan lopen met je hond.

Houd de wandelingen bovendien relaxed en dus niet te lang en intensief. Fietsen is nu geen optie. Je hond kan nu gemakkelijk oververhit raken en dat is ronduit gevaarlijk voor je hond.

Asfalt en tegels kunnen heel heet worden wanneer de zon erop staat. De kussentjes onder de pootjes van je hond kunnen daar echt van verbranden! Trek dus of hondenschoeisel aan of ga lopen op schaduwrijke plekken en niet midden op de dag. Lekker ’s morgens vroeg en wat later in de middag, is op zo’n warme dag voor je hond voldoende. ’s Avonds wanneer de zon onder is, kun je dan nog een extra lang rondje maken. Dat is voor hond en baas vaak een heerlijk tijdstip na zo’n warme dag!

Altijd water

Wanner de temperaturen stijgen is het belang van altijd fris en schoon water nog belangrijker dan wanneer het niet zo warm is. Het spreekt daarom voor zich dat je meerdere keren per dag het water voor je hond ververst en zorgt dat hij altijd voldoende kan drinken. Zelf gebruik ik een grote emmer, die ik met warm weer twee keer per dag ververs. De emmer staat in de schaduw.

Geniet van het mooie zomerse warme weer, samen met je hond!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen