Honden en kinderen

Dat honden en kinderen een mooie combinatie zijn zullen veel mensen die zowel honden als kinderen hebben zeker beamen. Zeker als je je hond hebt gekregen als pup en je kinderen op dat moment ook nog klein waren. De band tussen hond en kind is er dan vaak een van “onvoorwaardelijk houden van”.

Toch kom ik ook vaak kinderen tegen die helemaal niet met honden zijn opgegroeid. Zij zijn onwennig met of bang voor honden, zeker als ze verder ook geen huisdieren hebben. Dat vind ik altijd heel jammer. Hen kan zoveel naar gevoel bespaard blijven en in plaats daarvan zouden ze zoveel lol kunnen hebben van een hond! En dat is dan vaak wederzijds, want veel honden vinden kinderen ook geweldig!

Mooie combinatieKinderen en hond Beer aan de voet

Mijn jongste dochter Emme is helemaal vergroeid met onze honden Spot en Beer. Twee Labradors. Spot is een reu van 3,5 jaar en Beer een teefje van net een jaar. Elke dag wil Emme met hen trainen met de clicker en wil ze “hondenuitlaatservice-je” spelen met die twee 😉 Vandaag zei ze tijdens onze dagelijkse gezamenlijke wandeling naar het bos “Mama, ik ga Beer “aan-de-voet” leren lopen” Geweldig om te zien! Niet alleen om mijn dochter zo wijs te zien handelen maar ook om te zien hoe Beer vanzelfsprekend naar haar luistert.

Het is natuurlijk niet zo gek dat mijn dochter niet bang is voor honden in het algemeen, en voorzichtig is voor vreemde honden in het bijzonder. Ze weet dat ze eerst de baas van de hond moet aanspreken en toestemming moet hebben om hem te aaien. Van het feit dat een hond kennismaakt door te snuffelen, is ze ook op de hoogte. Net als dat ze weet dat ze niet moet gillen, springen, rennen of een stok hoog heen en weer moet zwaaien in de buurt van de vreemde hond.

Maar niet alle kinderen weten dit, vaak omdat hun ouders natuurlijk ook geen hondenmensen zijn. Met als gevolg dat zij juist wel alle dingen doen als ze een hond zien, die je beter niet kunt doen. Een hond kan zich daardoor bedreigd of uitgedaagd gaan voelen of komt wellicht uit nieuwsgierigheid dichterbij om te kunnen spelen.

Daarom adviseer ik elke ouder, ook als je zelf niets met honden hebt, je kinderen dit wel te gunnen en hen vertrouwd te laten raken met honden. Er is altijd wel iemand in de buurt met een lobbes van een hond die goed kan dienen als oefenmateriaal. Onze Spot is er ook zo een.

Vorig jaar heeft Spot tijdens onze zomervakantie dienst gedaan als “kom over hondenangst heen”-exemplaar. We ontmoeten Tanja met haar zonen Luc en Guido. Luc is autistisch en was tot dan super bang voor honden. Na een week dagelijks voeren, met Spot spelen en wandelen, was hij niet meer bang maar werd hij juist heel blij van Spot. Hij heeft inmiddels ook kennisgemaakt met onze Beer, want Tanja en de jongens zijn goede vrienden van ons geworden. Beer is nog wat lastiger voor Luc omdat zij door haar jonkheid en enthousiasme nog iets teveel onverwachte bewegingen maakt. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dat goed komt!

Ook ons buurmeisje Marie was ook altijd heel angstig voor onze honden maar bijvoorbeeld ook voor hun eigen katten. We hebben haar bijna dagelijks betrokken bij het opgroeien en opvoeden van Beer waardoor ze nu bij ons binnen durft te lopen zonder dat ze vraagt of de honden vast mogen 😉 Ook gaat ze regelmatig met ons naar het bos om met de honden lekker te gaan wandelen. Buurvrouw Hanneke is er heel blij mee, want sinds kort durft ze nu ook samen met de katten op een bank te zitten!

Mijn puppycursus “Je pup trainen? Dat kun je zelf!” is ook heel geschikt voor gezinnen met kinderen. Je kunt de cursus namelijk met zijn allen doen en je leert allemaal op dezelfde manier met je pup om te gaan. Heel leuk en wel zo duidelijk voor jullie pup!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
irene
Door

irene

op 08 Nov 2015

Hoe oud moet je dochter/zoon zijn om deel te nemen met je pup aan een puppycursus?

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 11 Jan 2016

Aan mijn online puppycursus kan het hele gezin tegelijk meedoen. Door de video's waarin precies getoond en verteld wordt, hoe je met je pup omgaat en hoe je hem of haar dingen aan kan leren, is deze cursus ook heel geschikt voor jonge kinderen. Op hondenscholen waar je zelf naartoe moet gaan met je pup, worden er soms ook speciale kindercursussen aangeboden.

Reactie plaatsen