Agressief gedrag bij honden

Wat je moet weten over agressief gedrag van honden


Ik zal hier ingaan op honden die agressie laten zien naar vreemden en andere honden toe. In beide situaties kan dit behoorlijk stressvol zijn voor hun baasjes en leidt dit gedrag vaak tot problemen. Maar ook voor de honden die agressief gedrag vertonen, is hun eigen gedrag stressvol en zwaar. Het is de verantwoordelijkheid van de baas om de hond te leren dat het agressieve gedrag niet alleen verkeerd, maar ook totaal overbodig is. Waarom dat zo is? Dat verklap ik je zo. Maar laten we eerst eens bekijken wat er gebeurd.
De meeste mensen, of ze nu zelf een hond hebben of niet, herkennen de tekenen van agressie bij een hond niet of pas als het al te laat is. Het moment dus dat de hond al niet te zachtzinnig met een andere hond aan het vechten is of een hond agressief is tegen bijvoorbeeld een groep kinderen die hem heeft uitgedaagd.

De tekenen van agressie bij honden zijn grommen, blaffen, een opgetrokken lip, verwijden van de neusgaten, plotselinge voorwaartse bewegingen en een algemene dreigende houding. Sommige honden laten ook een soort "onderdanige glimlach" zien, waarbij de hond in feite zijn tanden laat zien bij het naderen en zijn hoofd laag houdt. Dit is vaak verwarrend voor hondeneigenaren. Het kan worden geïnterpreteerd als dat de hond nederig is en dat hij "glimlacht”. Vaak kwispelt de hond ook nog eens met zijn staart.

Er zijn ook andere symptomen in hondengedrag, zoals omhoog springen of het bespringen van een andere hond, maar ook het in de weg gaan staan. Deze gedragingen zijn niet zo’n groot probleem, mits zij niet gepaard gaan met andere ernstigere gedragingen als hiervoor beschreven.

Maar al deze symptomen zijn toch duidelijke en te herkennen uitingen van ophanden zijnde agressie. Als je er op let, kun je de symptomen van agressief gedrag bij honden herkennen. Dan ben je al een goed eind op weg. Zo kun je bijvoorbeeld aan je hond zien dat hij onzeker wordt als hij een onbekende hond of persoon ziet aankomen. Dit maak je op door de aarzelende benadering van je hond en zijn omtrekkende bewegingen. Je kunt waarschijnlijk zelfs wantrouwen of argwaan in zijn ogen zien. Weet dat dit gedrag kan leiden tot agressie.

Honden hebben ook twee gebieden op hun rug waar hun haren rechtop gaan staan, als ze opgewonden zijn. Dat is soms een voorteken van op handen zijnde agressie. Tussen de schouderbladen en net boven de staart kun je de haren rechtop zien staan. Het is wel afhankelijk van de soort vacht of je de haren daadwerkelijk rechtop kunt zien staan. Het betekent altijd een zeer verhoogde staat van bewustzijn en opwinding. Het is niet automatisch een teken van agressie, maar het betekent dus wel dat je op moet letten en eraan moet bijdragen om ervoor te zorgen dat er geen reden is om de situatie te laten escaleren tot agressie. Welke rol kun je daarin precies vervullen?
In de meeste gevallen worden honden agressief, omdat ze niet weten wat ze anders moeten doen. De reden dat ze niet weten wat ze anders kunnen doen, is omdat er niemand is die hen opdraagt wat te doen, of dat er zelfs niemand is die de hond kan verzekeren dat hij niets moet doen. Door het gebrek aan begeleiding en leiderschap, wordt de hond gedwongen de beslissingen zelf te nemen. Dat is niet alleen een uitgesproken gevaarlijke positie die men de hond toebedeelt, het is bovendien oneerlijk.

Het is in deze ook weer zo duidelijk hoe belangrijk het is om jezelf als roedelleider te positioneren aan de top van je roedel die je gezin is, van mensen en honden. Als je geen leiderschap hebt en je hond dus dwingt die rol op zich te nemen is dit voor je hond heel stressvol. Hij moet dan namelijk zijn baas beschermen, zijn territorium beschermen, en niet te vergeten zichzelf beschermen, zodat zijn eigen leidersrol niet in het gedrang komt. Dat is voor een hond een hoop werk en een hoop zorgen.

Het resultaat is maar al te vaak een agressieve hond, die echt geen agressieve hond zou hoeven te zijn. Door de hond. die probeert zijn roedel te leiden, voor dat gedrag te straffen, worden de zaken alleen maar erger.
Voorkom dat je hond de agressieve hond ontmoet. Blijf rustig en heb vertrouwen in jezelf en in je hond. Als je onrustig bent, voelt je hond dat aan jou. Word niet paniekerig maar kies een andere looproute om de hond te vermijden. Zeg dat ook tegen je hond, "Kom, deze kant" en leidt hem met een boog om de andere hond heen. Als er niet genoeg ruimte is om dat te doen, zeg dan tegen je hond dat hij moet gaan zitten en plaats jezelf (de leider van de groep) tussen je eigen hond en de verdachte hond als deze voorbij komt. Als de eigenaar van de andere hond zijn hond niet onder controle houdt, attendeer je hem daarop.

Het omgekeerde geldt voor honden die je tegenkomt de speelse en vriendelijke tekenen afgeven. Vertel je hond dat dit een "brave hond" is en dat het prima is om er kennis mee te maken. Je kan de vriendelijke hond het beste eerst zelf begroeten, je hond vertellen dat het goed is en dan de honden laten kennismaken.

Al met al, moet je kunnen communiceren met je hond over wat reëel gevaar is en wat niet. Gelukkig komen echte gevaarlijke situaties niet zo heel vaak voor. Communiceer altijd rustig met je hond, maar wel assertief. Jij neemt de beslissingen. Hoe je hond reageert heeft alles te maken met jouw lichaamstaal. Schrik jij, dan schrikt je hond. Blijf jij rustig en dan zal je hond zich ook rustig(er) gedragen.

Socialisatie


Het bespreken van agressie bij honden, zou niet compleet zijn zonder kort uit te wijden over de basis voor iedere prettige hond: socialisatie. Socialisatie betekent dat je je hond met allerlei sociale situaties laat kennismaken. Dat begint al bij de fase dat een hond nog een pup is. In die eerste weken moet je pup met zoveel mogelijk mensen en andere dieren en honden kennismaken. Honden die niet gesocialiseerd zijn met andere mensen en andere honden, worden later vaak honden die agressie problemen krijgen.
Reactie plaatsen