Honden spreken hun eigen taal

Honden spreken hun eigen taal. En het is heel handig dat jij, als (toekomstig) baasje, weet wat hij bedoelt! Daarom vertel ik je hier het een en ander over hondengedrag. Als je dit gelezen hebt, zul je vast denken "Oh ja, dat doet mijn hond ook!". Mocht je nog geen hond hebben, maar er misschien binnenkort wel een krijgen, dan weet je alvast hoe je kan leren luisteren naar wat je hond te zeggen heeft.
Om hondengedrag te begrijpen is het handig dat je weet dat een hond een roedeldier is. In een roedel bestaat een bepaalde hiërarchie. Het streven als baas moet zijn, dat jij en je gezin bovenin de roedel staan. Hoewel een hond nog wel de concurrentie met een kind dat jonger dan 12 jaar is (ongeveer), zal willen aangaan. Dat is geen probleem, maar vraagt wel om je oplettendheid en aanwezigheid. Als je kind namelijk iets doet dan in de ogen van je hond niet mag (omdat hij het ook niet mag en je kind mogelijkerwijs voor hem lager in de roedel staat dan hij), zal hij je kind corrigeren. Tenzij, jij erbij bent aangezien jij weer hoger in de roedel staat dan hij. Daarom is het zo belangrijk honden niet alleen te laten met kleinere kinderen.

Stel dat je kleine op de bank klimt en je hond mag niet op de bank, dan zal hij je kind willen duidelijk maken dat hij of zij niet op de bank mag. Of je kleine pakt iets van tafel om te eten, terwijl je hond dat niet mag. Ook dan zou het kunnen dat je hond zal ingrijpen om je kind te leren dat dat niet mag. Dat zijn voor honden situaties om je kind te corrigeren.

Zijn je kinderen eenmaal twaalf jaar ongeveer (bij meisjes als ze menstrueren), dan staan zij voor je hond automatisch boven hen in de roedel. Je honden staan daar dus onder, mits iedereen in het gezin volgens de roedelregels met je hond omgaan. Honden onderling bepalen zelf de hiërarchie ten opzichte van elkaar.
Je hond zucht diep en kijkt je met grote ogen aan.

Hij wil je hiermee vertellen dat hij genoeg heeft van het wachten en nu echt uit wil. Hij moet zijn behoefte doen en wil lekker bewegen.

Zucht je hond inderdaad diep, terwijl hij je aankijkt, negeer zijn vraag dan niet. Ga met hem lopen. Sommige mensen laten hun hond dan in de tuin zijn behoefte doen, maar dat is voor een hond heel vervelend. Als hij het voor het zeggen had, zou hij dat zelf nooit doen. Een hond ziet zijn tuin als zijn territorium en zal dit niet willen vervuilen.

Je hond bijt tijdens de wandeling in de riem

Hij wil hiermee laten zien dat hij de baas wil zijn. Als je dat goed vindt en het ziet als spel, heb je zijn gedrag dus niet goed geïnterpreteerd. Hij wordt ook in andere opzichten initiatiefrijker en lastiger.

Dat geldt in die zin eigenlijk voor alle gedragingen van honden. Wanneer het initiatief vanuit de hond komt en jij gaat daarin mee, dan heeft hij een stukje van zijn machtspositie ten opzicht van jou verworven. Vindt het dus ook nooit goed, dat je hond het initiatief neemt.

Jij bepaalt altijd, wanneer er wat gedaan gaat worden. Als jij wil spelen met je hond, dan neem jij het initiatief. Als jij het huis in wil gaan met je hond, dan ga jij eerst en komt daarna je hond. Als je hond na een autorit uit de auto mag, dan moet hij blijven zitten totdat jij zegt dat hij eruit mag komen.

Je hond gaat liggen, als hij tijdens een wandeling een andere hond ziet

Hij geeft daarmee aan dat hij zich onderdanig op zal stellen naar de andere hond toe. Hij wacht af, laat zich besnuffelen en als er een klik is tussen die twee, dan spelen ze. Ook tijdens het spelen is het prima dat je hond af en toe op de grond gaat liggen, mits zijn speelkameraadje dat ook maar doet. Zo geven ze aan elkaar aan, dat ze naar elkaar openstaan voor het spel.

Blijft je hond echter liggen en durft hij niet overeind te komen. Dan is hij bang voor de andere hond. Deze is dan dominant ten opzichte van jou hond en zal het niet oké vinden om met jouw hond te spelen. Dat is helemaal geen probleem, honden lossen dat samen prima op. Die van jou zal gewoon blijven liggen, totdat de andere hond besluit verder te gaan. Dit gedrag zie je regelmatig tussen volwassen reuen ontstaan.
Reactie plaatsen