Leer je hond niet op te springen

Laag Spot! Laag Shadow! Laag Lola! Laag Ike! ... Laag Saar! Laag Floor! Ik heb dat commando al heel vaak gehoord, van vele wanhopige hondeneigenaren. Het opspringen van een hond is een universeel probleem. Een beter begrip van waarom je hond opspringt kan helpen om het probleem succesvol aan te pakken.

Twee redenen waarom honden opspringen tegen mensen:


De eerste reden, en waarschijnlijk meest voorkomende, is de hond die mensen uit enthousiasme begroet door tegen ze aan te springen. Hondengedragsdeskundigen wijzen er bovendien op dat springgedrag deels instinctief is. Honden likken elkaars gezichten wanneer ze elkaar mogen en elkaar willen begroeten. Dit zie je ook bij de leden van lagere rang van een roedel wolven die de gezichten likken van de hoger in de rang staande wolven als ze terugkeren van de jacht. Daarnaast zie je bij pups dat ze in het nest over elkaar heen springen om de aandacht van hun moeder. Bovendien springen wolvenpups in de richting van hun moeder's gezicht, als ze voedsel uitbraakt voor haar nest.

Dit springgedrag kan positief worden versterkt tijdens begroetingen. Als een springende hond wordt beloond door een enthousiaste baas die hem onmiddellijk beloont, te eten geeft, een wandeling maakt en/of met hem speelt na een "sprong", dan levert dit gedrag voor de hond dus iets prettigs op. Springen wordt dan onderdeel van de routine. Het wordt beloond en versterkt.

De tweede reden voor het springen, komt veel minder vaak voor. Het is het springgedrag om te proberen een machtspositie vast te stellen. Honden springen op elkaar en laten hun hoofd of poot (of beide poten) op de schouder van een andere hond rusten, die ze willen domineren. Daarbij oefenen ze wat druk uit. Omdat wij op twee benen lopen, is dat voor honden bij mensen moeilijker, maar de motivatie is hetzelfde. De hond kan proberen om zijn dominante status uit te drukken. In deze gevallen springt de hond vaak tegen je aan en blijft min of meer tegen je aan leunen.

Het identificeren van dominant gedrag


Het is belangrijk om dit gedrag te verklaren door het te zien in de bredere context van je relatie met je hond. Ten eerste, door te beseffen dat een ongehoorzame hond geen domme hond is. Als de hond niet naar je luistert, en hij duwt en trekt je in het rond, kan de hond besloten hebben u niet als zijn superieur te erkennen. Of het nu een reu of teefje betreft, een hond die consequent springt laat een van de vele gedragingen zien van de Alpha hond (de roedelleider).

Als je vermoedt dat het springen een uiting van dominantie is, dan zul je aan de relatie moeten werken die jij met je hond hebt. Zorg dat je altijd voelt dat je zijn meerdere bent en laat dit ook zien door een rustig, evenwichtig en zeker optreden. Negeer je hond consequent wanneer hij tegen je aan springt, loop bij hem weg en doe desnoods de deur voor zijn snuffer dicht. Het is belangrijk dat je je hond in alle opzichten blijft negeren als hij ongewenst gedrag vertoond. Wees daar niet te soft in en geef hem niet direct na een paar minuten alweer alle aandacht.

Sommige hondenbezitters vinden het niet erg


als hun hond springt om hen te begroeten. Ze vinden het prettig om enthousiast begroet te worden door hun hond, dat streelt natuurlijk ook het ego van de hondenbaas.

Maar als dezelfde hond tegen anderen aan springt, kan het lastig en zelfs gevaarlijk worden. Een hond die tegen vreemden aanspringt heeft altijd een slechte uitstraling. Het goede nieuws is dat een goed getrainde hond kan leren om omhoog te springen wanneer hij daarvoor met een commando "uitgenodigd" wordt door zijn baas. Dit is prima als het bijvoorbeeld tijd is om te spelen. Maar dan moet hij wel de regel kennen.

Vaststelling van de regels


Tijdens het groeten, probeer je altijd te voorkomen dat je hond springt. Dat is de eerste regel. Steek je hand (of beide handen) naar voren. Een getrainde hond zal redelijk snel in staat zijn om op dit gebaar te reageren wanneer je dit gebaar consequent herhaalt. Zoals bij elke trainingstechniek, geef je pas een verbaal commando als je hond het juiste gedrag vertoond. Pas wanneer je je hond naar beneden krijgt uit zijn eigen beweging, zeg je "laag" om het gedrag te benoemen. Op deze manier leert hij het commando "laag", door zijn goede gedrag te associëren met het commando.

In de meeste gevallen, werkt deze manier niet meteen. In het bijzonder voor pups die nog niet genoeg opleiding hebben gehad. Weet hoe je moet reageren wanneer je hond begint te springen. Meestal gaat het erom te weten wat je niet moet doen. Bijvoorbeeld, wanneer je een probleemspringer hebt, zorg dan dat je niet te enthousiast bent tijdens het begroeten. Dit zou het springgedrag natuurlijk versterken. Duw je hond ook niet met kracht van je af. Je hond zal dit interpreteren als spelen. Het resultaat: je hond zal altijd terug duwen. Dat is instinctief gedrag. Hetzelfde principe is de reden van de meeste gevallen waarin honden aan de lijn trekken: ze worden gestimuleerd door de kracht die op hen staat om terug te trekken.

Maar wat kun je dan wel doen als je hond springt (uit enthousiasme)?


Draai je rug naar hem toe en negeer je hond. Vraag hem rustig om te zitten. Als hij is gekalmeerd, en idealiter gereageerd op het "zit" commando, dan kun je je naar hem toe draaien en hem begroeten. Als hij opnieuw begint te springen, herhaal je dit proces. Heb geduld, dit leer je hem via lichaamstaal en je hond zal het zeker meerdere keren proberen voordat hij zich erbij neerlegt.

Een van de de beste suggesties die ik je kan geven is om een rustige hond altijd "op zijn niveau" te begroeten. Ga op je hurken of knieën zitten en open je handen naar je hond. Dit is een niet-bedreigende houding die je hond zeer snel zal associëren met een prettige ontvangst. We vinden het allemaal prettig als anderen tegen ons praten op hetzelfde niveau. Daarom zie je de juffrouw op school dat ook doen in de kleuterklas. Honden zijn niet anders in dit opzicht. Maar zorg er wel voor dat ze dit welkom eerst verdienen!

Vermijden van het ongewenste springgedrag is je beste troef


als nieuwe mensen op bezoek komen. Jij doet de deur open en je hond wacht achter jou. Je kan hem daarvoor het commando geven "zit en blijf". Dan moet je natuurlijk wel de tijd hebben genomen om je hond dit commando aan te leren, anders begrijpt hij niet wat je van hem wil. Het is goed om rustig en duidelijk "blijf laag" als waarschuwing te geven, vlak voordat je de deur open doet voor een bezoeker. Ook dat commando moet eerst aangeleerd worden. Je hond zal reageren op je kalme en assertieve uitstraling, en zal echt geloven dat er geen reden is om in paniek te raken elke keer als de deur open gaat.

En als je alles geprobeerd hebt?


Als je alles geprobeerd hebt om je hond niet tegen iedereen aan te laten springen en het lukt niet, dan heb ik maar een oplossing voor je. Blijf consequent oefenen! Let er wel op, een hond heeft meer beweging nodig dan we soms denken. Als ze hun energie onvoldoende kwijt kunnen, zullen ze zelf een uitlaatklep vinden, bijvoorbeeld het ongecontroleerd tegen mensen aan springen. Dus ga veel met je hond lopen, rennen, fietsen, trainen, speuren, spelen en eventueel zwemmen! Dan weet je zeker dat ze hun energie lekker kwijt kunnen.

Nadine
Door

Nadine

op 06 Apr 2018

Interessant om te lezen. Onze hond van 7 maanden springt alleen bij ons op als 1 van ons thuis komt. Ze is dan zo blij om ons te zien (denk ik) dit springen gaat gepaard met veel onrust. En pijnlijke nagels die ons flinke schrammen opleveren als we het negeren en ze dus door gaat. Kan dit ook een vorm van spanning zijn? Als we dit negeren gaat dit wel 10 min door. Enige tips?

Marjolijn
Door

Marjolijn

op 26 Jan 2017

Ik ga er morgen meteen mee aan de slag, goed advies. Mijn Beardie is van nature al een springer, maar nu (15 maanden) moet het afgelopen zijn. Dank je. Ik heb nog wel een vraag. Hij gaat nu achter joggers aan (weliswaar op de honden uitrenplaats) maar toch. Ik lijn hem dan meteen aan en laat weten dat het ongewenst gedrag is. Ik snap het wel want zo'n man komt op mij afrennen (volgens hem), dan gaat hij erop af en dan loopt die man weer hard weg. Dus Magic denkt dan "zo dat hem ik goed gedaan". Hoe leer ik hem dat af ?

Manon Radecker
Door

Manon Radecker

op 21 Oct 2016

Mijn hond (14 maanden) springt zelden op bij de gezinsleden, maar bij visite is hij over enthousiast, op springen en kwispelen en maar doorgaan. Ik zeg dan tegen de visite dat ze hem moeten negeren en pak hem bij zijn nekvel en breng hem naar zijn plek en zeg blijf. Dat houdt hij 3 sec vol en komt dan alweer van z'n plek af, dat moet ik dan een paar keer herhalen en dan gaat het wel. Heb je nog tips hier verder voor? Als hij buiten is en merkt dat ik iemand ken, dan gaat hij ook helemaal uit zijn dak, dan moet ik hem heel kort houden en met heel veel kracht hem in bedwang houden. Hij is groot en sterk! Hij wordt 2x per dag kort uitgelaten en 1 en soms 2x per dag lang, waar hij ook los kan lopen. Dan gaat het ook allemaal wel beter, maar springt nog steeds graag op tegen mensen! Alle tips zijn welkom, want hem uitlaten is soms een hele opgave!

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 27 Oct 2016

Dag Manon, ik begrijp je probleem maar volgens mij volg jij geen cursus bij mij. Mijn advies komt er in het kort op neer om te trainen op een positieve basis in plaats van het pakken in het nekvel. Ook voor opspringen heb je zo'n positieve benadering, beloon het gedrag wat je wel wilt in zo'n situatie. Daar kom je veel verder mee. Ik kan je eventueel binnen mijn basiscursus verder begeleiden. Succes!

Reactie plaatsen