Mijn hond graaft kuilen in de tuin

Wanneer je allemaal gaten in je tuin vindt als je thuis komt, en je hebt een hond, dan bestaat daartussen waarschijnlijk een verband ;-) Doe echter geen moeite je hond dan nog met het feit te confronteren als hij op dat moment iets anders aan het doen is. Hij zal niet begrijpen waar je je druk over maakt. Inmiddels weten we dat het geven van straf nadat je hond iets verkeerd heeft gedaan, niet effectief is en bovendien potentieel de meest schadelijke vorm van hondentraining is. Zelfs als je je hond naar de plek brengt, hem daar vasthoudt bij zijn nekvel, en scheldt terwijl je zijn hoofd diep in het gegraven gat duwt, zal je hond geen idee hebben waarover al jouw ophef gaat.

Haal in plaats daarvan, diep adem, en kom eerst even bij van je werk of waar je ook van terug komt. Ga daarna rustig terug naar de achtertuin en ga de volgende zaken eens voor jezelf na.

Ten eerste


Als je hond er niet blijkt te zijn en de gaten in je tuin lopen onder het hek door, dan lijkt het probleem te zijn veroorzaakt doordat je hond niet geholpen is (gecastreerd). Daardoor kunnen honden instinctief de hort op willen. Je hond zal zeker terugkeren, maar de kans is wel aanwezig dat je reu een teefje heeft gedekt of je teefje door een onbekende reu gedekt is.

Ten tweede


Een andere mogelijkheid is dat je hond ontsnappen wilde in een poging om jou te vinden. Als je je hond wel in de buurt aantreft of zelfs ergens op je terrein is als je terugkomt, heeft hij waarschijnlijk verlatingsangst gehad, die moet je direct aanpakken en hem trainen op het weggaan en terugkomen van jou. Zodra je dat doet, zal het graven bijzaak worden en daardoor veel minder vaak gebeuren.

Ten derde


Als je hond er gewoon is als je thuiskomt, moet je je afvragen of het niet te warm voor hem was toen je weg was. We weten allemaal dat honden hijgen als het warm is. Maar ze graven ook graag een kuil voor de verkoeling als het warm weer is, vooral als er geen goede schaduwplek is. Dat dit het geval was, moet je dus uitsluiten en altijd zorgen voor een goede schaduwplek voor je hond.

Tot slot


Ga eens na of je hond misschien dingen aan het begraven is. Dit is een oude gewoonte die in de genen zit en komt voor uit het feit dat hun voorouders vaak meer eten hadden als ze een prooi gevangen hadden, dan ze opkonden. Het restant begroeven ze tijdelijk. Deze gewoonte kan moeilijk te breken zijn, maar geef je hond niet teveel lekkernijen als je weg gaat. Zo kan een groot sappige bot een heerlijke traktatie voor je hond zijn als je in de buurt bent, maar misschien iets wat hij wil gaan begraven als je weg bent.

Hondenzandbak


Je kunt proberen om het gebied waar je hond kan komen als je weg bent, af te bakenen en te begrenzen met een hek. Daarin maak je bijvoorbeeld een hondenzandbak, waar je speeltjes en lekkernijen in verstopt. Daar is graven dan toegestaan en wordt daar aangemoedigd. Veel honden zijn gek op zand. Ik heb begrepen dat dit goed werkt.

Over het algemeen is mijn stelling, vindt je tuin iets minder belangrijk maar ga voor een gezonde en gelukkige hond!
Annemiek
Door

Annemiek

op 20 Mar 2016

Mijn hond, een griekse herplaatser, maakt van onze tuin langzaam maar zeker een duinlandschap. Hij doet het niet om weg te lopen, ook niet om dingen te verstoppen en zelfs niet vanwege de warmte. Hij ruikt gewoon allerlei dieren als egels en muizen. Tja, voor ons is het kiezen of delen. Of hij is hyperactief in huis. Of hij ligt moe maar voldaan op zijn eigen plekkie. Dan kiezen we toch maar voor het laatste!

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 24 Mar 2016

Dag Annemiek, daar zijn sommige honden inderdaad heel gevoelig voor. Je kunt ervoor kiezen altijd bij hem in de buurt te zijn wanneer hij in de tuin is en hem waarschuwen en afleiden op het moment dat hij wil gaan graven. Hem dan wel lekker in het bos bijvoorbeeld de kans geven om eens even lekker los te gaan met graven naar muizen etc. Ik ken twee honden die dat ook doen, wat een lol en gedrevenheid hebben ze dan! Of misschien een stuk afzetten in de tuin, wat zijn eigen graafspeeltuin wordt. Zo helpt hij tenminste niet je hele tuin naar de knoppen. Succes!

Reactie plaatsen