Omgaan met blaffen

Als je naar de evolutie kijkt, zou je kunnen zeggen dat honden blaffen omdat wij ze dat aangeleerd hebben. Toen mensen honden als huisdier begonnen te houden, duizenden jaren geleden, stelden zij zeer trouw en blaffend gezelschap op prijs. Dus werden honden speciaal gefokt op hun blaffende eigenschappen. Net zoals we kozen voor "schattige" eigenschappen. Zoals bijvoorbeeld de grote ogen en platte snuiten. Blaffende honden waren favoriet en dus werden juist honden met deze eigenschappen gefokt.

Van bepaalde hondenrassen is bekend dat ze echte blaffers zijn, de zogenaamde waakhonden. Hou er bij de aanschaf van een hond dus altijd rekening mee dat je bepaalde hondenrassen beter niet kunt kiezen als je blaf-gerelateerde problemen wilt voorkomen. Dat is natuurlijk al erg belangrijk.
Ook al lijkt het of je hond om niets blaft, ga er maar vanuit dat hij er wel een reden voor heeft. Zo kan het zijn dat hij blaft om jouw terugkomst en aandacht. Als je hond zo'n 20 minuten na je vertrek gaat blaffen en niet meer ophoudt (hoor je via de buren), dan kan dat duiden op het hebben van verlatingsangst. Je kan dit met training en extra aandacht het hoofd bieden (hierover verderop meer).

Laten we eerst de meest voor de hand liggende oorzaken van blaffen uitsluiten: als je hond tegen het einde van de dag begint te blaffen, kan dat zijn van de honger. Als je hond blaft na een aantal uur alleen te zijn geweest, kan hij beweging nodig hebben of gewoon zijn behoefte moeten doen. Veel honden gedragen zich enigszins gestresst als zij alleen worden gelaten door u en uw gezin. Honden zijn sociale dieren en met u onderdeel van de roedel van uw gezin. Daar zijn zij op gericht. Ze vinden het niet prettig om voor langere tijd alleen gelaten te worden en je kunt dus verwachten dat ze enigszins protesteren door lawaai te gaan maken als dat wel gebeurd.
Als je de voor de hand liggende oorzaken van blaffen eenmaal hebt uitgesloten, en je geeft je hond voldoende beweging en aandacht, kun je beginnen met het trainen van je steeds blaffende hond. Probeer daarvoor eerst de oorzaken te achterhalen. Blaffen wordt veroorzaakt door een externe of interne prikkels. Een "aandacht vragende blaf" komt voort uit een interne prikkel bijvoorbeeld stress. Een "waarschuwende blaf" wordt veroorzaakt door een externe prikkel. Bijvoorbeeld een passerend persoon, hond of zelfs een voorbij vliegend insect.

Je kunt het blaffen naar aanleiding van een interne prikkel aanpakken door middel van training. Negeer je hond als hij blaft om aandacht, totdat hij rustig is. Dan beloon je hem omdat hij stil is. Je kunt ook de snuit van je hond stevig dichthouden en "ssssst" of "uh, uh, uh" zeggen. Als dat leidt tot het gewenste gedrag, prijs je hem!

Daarnaast kun je vaak externe prikkels vermijden door gezond verstand. Bijvoorbeeld als je hond vreselijk gaat blaffen als hij de deurbel hoort, kun je bijvoorbeeld op een klopper overgaan of een briefje bij de bel hangen met instructies. Ik ken deze situatie waar de hond zich na de aanpassing goed is gaan gedragen en over het algemeen rustig was en veel minder blafte. De deurbel dreef hem blijkbaar tot blaffende razernij.

Als je hond tegen je blaft direct nadat je hem een commando hebt gegeven, dan zul je moeten trainen in wie er de baas (de Alpha) is. Want een blaffende hond na jouw commando is tegen je terug aan het praten. Dat betekent een ondermijning van je dominante positie.
Als er overlast is van het blaffen van je hond, moet je dat probleem aanpakken. Het is echter best een uitdaging om dat te doen als je hond alleen blaft al je er niet bij bent. Vaak helpt het niet om met je hond te trainen op het niet blaffen, want je hond heeft gewoon verlatingsangst.

Echter, als je geluk hebt blaft je hond tijdens jouw aanwezigheid. Je kunt hem dan met de juiste timing, correctie en beloning corrigeren. Als je het blafprobleem aanpakt als je er bent, kan dat ook een positief resultaat hebben in het geval dat je er niet bent.
De beste en enige methode wat mij betreft: Negeren, wachten en beloning methode. Dit is goed om aandacht vragende honden te trainen, maar je moet er wel wat geduld voor hebben. Het belangrijkste is om je hond direct te belonen als hij stopt met blaffen. Een clicker kan hierbij een goed hulpmiddel zijn.

Daarnaast train je je hond op het focussen op jou. Als je leert dat hij altijd op jou moet letten, ook als er blaf-aanleidingen voorbijkomen, dan zul je daarmee het ongewenste blafgedrag kunnen gaan beheersen. Door deze training leert je hond op jou gericht te zijn en jou te vertrouwen, ongeacht welke prikkels hij nog meer tegelijkertijd ontvangt.

De methode zal alleen werken als je blijft herhalen. Ga nooit schreeuwen, een Alpha blijft ook altijd rustig. Het zou zijn alsof je terug blaft en dat zou een roedelleider ook nooit doen. Ook als je hond buiten aan het blaffen is en jij zit binnen bij het open raam, schreeuw niet naar buiten dat hij niet mag blaffen. Je maakt daarmee alleen maar meer lawaai en dat zal je hond verwarren, waardoor hij nog meer gaat blaffen. Vergeet ook niet om je hond altijd te belonen wanneer hij stopt met blaffen!

Niet elke blaf is ongewenst. Een hond hoort in sommige situaties te blaffen, bijvoorbeeld bij ongenodigd bezoek. Laat hem in dat geval een minuut blaffen en vertel hem dan dat het klaar is.
Oké, dan is het nu tijd om het te hebben over de lastige situatie van een hond die alleen blaft als je weg bent. Uiteraard zijn de meeste problemen er met blaffende honden waarvan hun baas niet in de buurt is om ze te bedaren. Het is juist omdat de baas weg is dat de hond meer aanslaat.

Het probleem van blaffen of janken van een eenzame hond is moeilijk aan te pakken, maar er zijn nog enkele dingen die je zou moeten proberen. Probeer vaker thuis te komen, of als dat echt niet mogelijk is, probeer iemand anders te regelen die naar je hond kan gaan. Het liefst met zijn eigen vriendelijke en energieke hond. Het kan ervoor zorgen dat het probleem is opgelost. En dat zegt genoeg.

Als je weet dat je buren last hebben van het blaffen, vertel hen dan dat je bezig bent om het probleem op te lossen.

Je kunt ook eens proberen om net te doen alsof je weggaat en dan te kijken wat er gebeurd. Als je hond begint te blaffen, zorg je dat je ineens voor zijn neus staat en zegt "klaar" of "stil" net wat je daar voor een commando voor hebt bedacht. Waarschijnlijk stopt hij wel direct van verbazing.

Mocht ook dit uiteindelijk niet helpen dat zul je toch een vorm van dagopvang voor je hond moeten regelen. Sommige honden kunnen er gewoon niet tegen om te weinig uitdaging te hebben op een dag en dat zul je dan horen. Het is toch ook niets voor een hond om hem zolang alleen te laten?!

Veel hondenuitlaatservices hebben ook een dagopvang, waarbij de honden lekker worden meegenomen om te wandelen, maar ook op de rest van de dag aandacht krijgen. Informeer er eens naar bij jou in de buurt! Op een andere pagina vind je bovendien twee video's van wandelingen die ik samen met twee hondenuitlaatservices heb meegelopen.
Reactie plaatsen