Pup ophalen

Pup ophalen uit het nest


Om nog wat extra informatie te geven aan mijn cursisten uit de Puppycursus "Je Pup Trainen? Dat Kun Je Zelf!" heb ik een reeks van bonusvideo's/geluidsopnames gemaakt. Hiermee én in combinatie met de ondersteuning in de geheime Facebook-cursusgroep, is deze puppycursus een meer dan volledige puppycursus geworden. Graag deel ik een van deze video's/geluidsopnames hieronder. Want iedereen die een pup krijgt, gaat hem ook een keertje ophalen!

Veel plezier met kijken/luisteren!


De tekst van de video over het ophalen van je pup heb ik hieronder nog eens uitgewerkt.

Eindelijk is het zover, je mag je pup op gaan halen uit het nest! Ter voorbereiding even een paar tips van mij.
Het meest rustige is om je pup te gaan halen met twee volwassenen of samen met een of twee wat oudere kinderen. Plan de ophaaltijd daarom ook zo, dat je hiervoor de gelegenheid en de ruimte hebt.

Neem als je je pup gaat ophalen een halsbandje (niet te groot) en een riem mee. Ook een lekker dekentje waar hij op en tegen je aan kan liggen is fijn. Je hoeft voor deze keer echt nog geen reisbench in de auto te zetten. Dat heeft meestal geen goede uitwerking op je pup als je hem daar al in stopt, net vers uit het nest, helemaal alleen. Een waterflesje en bak zijn wel handig. Je hebt van die exemplaren die speciaal voor onderweg zijn en zijn altijd handig om te hebben.

Het is prettig als je pup bij de fokker al een paar dagen apart van zijn moeder is geweest. Overleg van te voren met de fokker of dat bij hen inderdaad het geval is. Voor je pup is dat namelijk veel prettiger omdat hij dan al gewend is om bijvoorbeeld zonder zijn moeder te slapen.

Als je aankomt op de afgesproken tijd is het prettig als je eerst even bij de pups kunt gaan kijken. Je kan je pup en zijn broertjes en zusjes, als die er zijn, dan vast een knuffeltje of een lapje geven dat je van huis hebt meegenomen en straks ook weer mee naar huis kan nemen. Inmiddels zal daar dan de nestgeur aan zitten. Vaak krijg je van de fokker ook al zo’n een lapje of knuffel dat de geur van het nest heeft mee naar huis voor de eerste dagen.

Daarna ga je naar alle waarschijnlijkheid het een en ander aan papierwerk regelen. Je krijgt het hondenpaspoort met daarin vermeld dat je pup gechipt is en wanneer hij zijn eerste inentingen en wormkuur heeft gehad. Ook zal de fokker je vertellen welk voer je pup gewend is. Vaak krijg je daarvan ook een proefzakje mee naar huis.

Daarna is het tijd om je pup daadwerkelijk mee te gaan nemen naar huis. Zorg dat de bestuurder rustig op de weg kan letten en dat de andere persoon dus verstandig en rustig met de pup op de achterbank kan zitten. Laat de pup maar lekker tegen je aan zitten en probeer hem op zijn gemak te stellen door te aaien en rustig te praten. Realiseer je dat dit de eerste echte ervaring voor je pup is buiten het nest, weg uit zijn vertrouwde omgeving. Rijd dus rustig en stop bij een langere rit nog even om je pup zijn behoefte te laten doen en wat water te laten drinken.

Eenmaal thuis, laat je je pup rustig zijn nieuwe omgeving verkennen. Wellicht wil hij al wat eten en drinken en daarna natuurlijk even naar buiten om zijn behoefte te doen. Daarna is het tijd voor zijn eerste rustmomentje, hij zal behoorlijk moe zijn van al die nieuwe indrukken. Ga gewoon lekker naast zijn bench of mand zitten en aai hem in slaap.

Als hij weer wakker wordt en een beetje is bijgekomen, is het tijd voor de kennismaking met kleinere kinderen als die in huis zijn. Spreek direct met hen af dat ze nooit aan je pup mogen komen als deze in de mand of in de bench ligt. Dat moet een echte rustplek zijn voor jullie nieuwste aanwinst!
Reactie plaatsen