Puppytraining, wanneer begin je daarmee?Vaak krijg ik deze vraag. Wanneer begin ik met de puppytraining? Hoe oud moet mijn pup zijn? Of hoelang moet de pup bij mij in huis zijn voordat ik met de puppytraining kan beginnen?

Ik heb deze vragen beantwoord in de bovenstaande video.

Hieronder vind je ook de videotekst nog eens uitgeschreven.

Welkom bij deze video, ik kom net terug van een training met een hondeneigenaar van een teef. Ze is anderhalf jaar die hond en ze heeft het vervelende gedrag om tegen iedereen die langskomt op te springen als ze los is en dat is erg onprettig zowel voor die eigenaar als voor die mensen waar ze tegenaan springt. Dus daar zijn we mee begonnen om dat haar af te leren. Maar makkelijker was natuurlijk geweest als zij dat als pup al geleerd had.

Dat is ook het onderwerp van mijn video, want veel mensen vragen aan mij “Wanneer begin ik nou met die puppytraining? Hoe oud moet mijn pup zijn?”

Nou de puppytraining begint eigenlijk al op de dag dat hij geboren wordt, die pup.

Als je een goede fokker hebt dan heb je daar heel erg veel baat bij want die begrijpt dat hij zijn pups van jongs af, vanaf de eerste dag al opvoedt en socialiseert. De eerste weken, 3 weken, 4 weken, totdat je pup kan lopen, doet hij dat door de pups op te pakken, op allerlei manieren aan te raken, te knuffelen en lekker met ze te spelen en te kroelen. En als je pup kan lopen met drie vier weken dus, kan hij zelfs al commando's te leren als zit en af en hij kan leren omrollen. Dus dat zijn gewoon hele leuke dingen en heel erg prettig als je fokker dat natuurlijk al aanleert aan je pup.

Daarnaast is zindelijkheidstraining een onderdeel van het takenpakket van zo’n fokker, vind ik. Want dat is ook heel erg prettig als je pup bijvoorbeeld heeft geleerd om op de krant zijn behoefte te doen. En ook daar heb je natuurlijk baat bij als je pup straks bij jou komt.

Nou daarna, met een week of acht, komt je pup bij jou en in veel gevallen, gaan mensen daar dan mee om als “Ach, ze is nog zo klein en nou die training dat komt nog wel een keer…” en zo wil het weleens voorkomen, regelmatig, want veel honden in Nederland komen toch in het eerste jaar nog in het asiel terecht en dat heeft hiermee te maken...

Als je namelijk geen aandacht geeft aan je pup in de vorm van puppytraining en socialisatie vanaf die tijd dat hij bij jou is met acht weken dan is ongeveer de volgende situatie van toepassing. Hij gaat dingen slopen, eerst op een speelse manier maar hij gaat bijten, hij leert niet dat hij niet door mag bijten en hij gaat dingen kapot maken, hij gaat blaffen, hij gaat springen en ja… hij doet eigenlijk allerlei dingen die niet leuk zijn en dan heb je op een gegeven moment zoiets “Ja, nou is het wel goed met een maand of vijf, en hup naar buiten!”

"Dan is je hond lekker buiten de hele dag in de tuin, dat is lekker rustig hoor, laat hem maar even daar tot de orde komen." En voor je het weet sloopt hij daar de planten, graaft hij kuilen in je tuin, maakt hij je tuinmeubels kapot en dat soort zaken. Nou dan denk je “Ja potverdorie!” en met 8 maanden ben je het zo zat en belandt zo’n hond, die dan inmiddels puber is, gewoon in het asiel. En de mensen van het asiel hebben dan de verantwoordelijkheid om dan weer een goed
nieuw tehuis te vinden. Maar je kan je voorstellen dat het idealer was geweest als de eerste hondeneigenaar gelijk wist, had geweten wat hij moest doen en hoe hij dat moest doen om te zorgen dat datzelfde hondje gewoon een super leuk beest zou zijn geworden en een hondje waar die eigenaar gewoon een echte band mee had kunnen hebben.

En dat had hem niet eens veel moeite hoeven te kosten en was heel erg leuk geweest, ook voor die hondeneigenaar, om daarmee aan de slag te gaan. Want trainen met zo’n hond, dat is gewoon super leuk. Je hoeft er helemaal niet voor naar de hondenschool persé. Want een hondenschool dat moet je ook willen, je moet daarheen willen gaan, je moet een type zijn wat dat leuk vindt om in zo’n groep te trainen. Maar als je dat leuk vindt en je houdt ook een beetje van het verenigingsleven, nou dan moet je dat zeker doen dat is super leuk om dat daar ook te doen. Je kan er ook heel veel kanten op.

Maar heb je die tijd niet of wil je die tijd er niet in investeren of heb je daar gewoon geen behoefte aan, dan kan je dat natuurlijk ook heel goed thuis doen. Je kan het trainen met je hond, als je maar weet wat je moet doen en hoe je het moet doen, kan je heel goed integreren in je dagelijks leven. Ook al heb je het nog zo druk.

Je hebt gekozen voor een hond, dus ik neem aan, ik mag toch aannemen dat je daar enige tijd voor hebt. Die tijd die je hebt, die combineer je met het trainen. Dat ziet er ongeveer zo uit, als je bijvoorbeeld aan het koken bent dan geef je bijvoorbeeld je hond de opdracht om te zitten. En als je hond al wat beter getraind is, dan laat je hem zitten, liggen en dan laat je hem blijven. Op de tijd dat je aan het koken bent, voor bepaalde tijd.

Dan geef je eigenlijk een commando terwijl je toch al bezig bent, en je hond weet dan dat als jij gaat koken, tenminste als je dat regelmatig met je hond traint, dat gaat hij op een bepaalde plek liggen. Als hij voer krijgt, laat je hem eerst zitten, bijvoorbeeld en wachten totdat jij zegt “eet smakelijk” of “toe maar” of “eten” nou dat soort commando's, je mag het gewoon helemaal zelf bedenken. Dan kan de pup dus gaan eten en ook dat is weer een vorm van trainen. Hetzelfde als je de auto ingaat, ja alles wat je eigenlijk in huis doet, de deur open…

Je kan overal een commando aan koppelen naar je hond toe. Dus zo eenvoudig is de puppytraining en zo makkelijk te integreren in je dagelijkse drukke leven. Doe je dat dus  niet, ja dan houd je er een hele vervelende hond aan over en is heb je grote kans dat ook jij je hond weg zal doen. Doe je dat wel, nou dan wordt het hartstikke leuk met je hond. Je bouwt echt een band op en daar is niet alleen je hond je dankbaar voor maar jij zelf ook, want het is echt super leuk om die band te hebben.

Mijn trainingen zijn erop gericht zodat je het zelf thuis kan doen. In de video instructies en de trainingen die ik geef, maar ook in ondersteuning in de Facebook-groep die ik geef aan cursisten, die is er helemaal op gericht dat jij in je eigen omgeving je puppytraining zelf trainen met je pup in je eigen omgevingeigen hond kunt trainen.

De eerste training, dat is een puppycursus, je krijgt daar zoveel aanbod van informatie en je ziet hoe je dingen moet doen en waarom je dingen moet doen, dat  krijg je helemaal uitgelegd, dan kan je dat dus ook zelf doen en dan wordt het ook super leuk.

Ik heb erg enthousiaste cursisten in mijn puppytraining, inmiddels al meer dan 1000, met leuke welopgevoede honden. Ik hoor nog steeds regelmatig van de eerste cursisten terug, hoe leuk het is en dat moet je dus ook je hele leven gewoon blijven doen.

Je blijft gewoon bezig met je hond tot de dag dat hij overlijdt, want houdt je op met het trainen van je hond dan gaat het gedrag van je hond ook achteruit. Geen aandacht betekent verslechtering van het gedrag. Wel aandacht, wel trainen, betekent gewoon altijd weer een verbetering van het gedrag.

Dus je hond en jij, dat moet gewoon een twee-eenheid zijn en dan heb je gewoon een toptijd met je hond! Succes hoor!
Christiaens Carine
Door

Christiaens Carine

op 26 Jun 2016

Mijn pup is nu 7 weken (border colli) ik heb juist mijn 2 border colli's moeten afgeven 17 en 15 jaar .Ik ging met mijn honden naar school en ben dit terug van plan,mijn vraag is nu als ik met mijn pup ga wandelen,mag ik dan al aandachtsoefeningen doen ,en links laten lopen,of is dit nog te vroeg?

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 27 Jun 2016

Dat is nog wel heel vroeg. Je pup zal al meer dan onder de indruk zijn van de omgeving, dus dat zal nog niet veel zin hebben. Als de omgeving vertrouwd is en jij bent als baasje vertrouwd, dan is het tijd om spelenderwijs te beginnen met oefeningen.

Reactie plaatsen