Zindelijkheidstraining voor je pup

Zindelijkheidstraining voor je pup


 De tekst van deze video over de zindelijkheidstraining, heb ik ook nog even voor je uitgeschreven:

Omdat er in de ondersteunende Facebook-groep van mijn puppycursus een aantal van dezelfde vragen terugkomen, heb ik besloten een aantal bonusvideo’s op te nemen. Eigenlijk meer geluidsopnames dan video’s want je ziet alleen mijn foto.

Deze eerste video gaat over het trainen op zindelijk worden van je pup.

Grofweg zijn daar twee manieren voor.
De eerste vergt veel van je nachtrust in het begin, maar het zou zomaar kunnen dat dit je binnen een week een zindelijke pup oplevert.
De tweede methode duurt iets langer, zo’n twee weken en je hebt daarbij waarschijnlijk meer last van ongelukjes overdag. Maar het grote voordeel daarbij is dat je wel gewoon goed kunt slapen ‘s nachts.
Aan jou zelf natuurlijk de keus.

Bij methode één laat je je pup vanaf de eerste nacht in een gesloten bench overnachten en zorg je dat hij in de bench op zijn gemak is.
Dat kun je doen door:
• Bij je pup te blijven en hem te aaien totdat hij slaapt.
• Ervoor te zorgen dat de beschikbare slaapruimte voor je pup passend is en dus niet te groot
• En door een knufffel of iets dergelijks bij je pup in de bench te leggen met daaraan de lekkere nestgeur

Vervolgens zet je om het anderhalf uur de wekker en ga je er dan telkens uit om je pup uit de bench te laten, samen naar de buitendeur te lopen waar hij in de tuin of het perk zijn behoefte kan doen. Heb je geen tuin maar een balkon, maak dan een hondentoilet op het balkon door bijvoorbeeld een kinderzandbak te vullen met schoon wit zand.

Je geeft je pup verder geen aandacht, alleen op het moment dat je pup zijn behoefte doet prijs je hem daarvoor. Bijvoorbeeld met "Goed zo Beer”. Is je pup klaar dan loop je weer terug naar de bench, laat je pup daarin gaan, kijkt of hij zelf gelijk doorslaapt of dat je hem nog even in slaap moet aaien, doet het deurtje van de bench dan weer dicht en gaat zelf weer slapen… voor anderhalf uur.

De nachten bouw je op door de wekker elke nacht weer een half uur tot een uur later te zetten. Om de gebroken nachten op te vangen, is het handig als je voor de eerste week met je jonge pup een week vrij te nemen.

Het voordeel van deze methode is dat je pup leert dat hij altijd zijn behoefte buiten moet doen. Dat zal ook zijn uitwerking overdag hebben. Verwacht nog niet dat hij het bij deze manier ook overdag direct zelf aangeeft dat hij naar buiten moet. Dat duurt een paar dagen. Houd je pup dus ook overdag goed in de gaten en neem hem sowieso mee naar buiten, na het spelen, na het eten en het drinken, na het slapen en als hij gaat rondsnuffelen.

De tweede manier van zindelijkheidstraining van je pup, waarbij het in de regel wel wat langer duurt voordat je pup volledig zindelijk is, is om de eerste twee weken ’s nachts de bench open te laten. Je legt dan kranten in de buurt van de bench, waarop je pup ’s nachts zijn behoefte kan doen. Zelf kies ik voor deze manier omdat ik gewoon mijn eigen nachtrust ook hard nodig heb.

Verder is deze tweede methode hetzelfde als de eerste, in die zin dat je van de bench natuurlijk ook hier een passende slaapplek maakt, een knuffel meegeeft in de bench en je pup begeleidt bij het inslapen. Het nadeel is wellicht wel dat je pup ook overdag waarschijnlijk wat langer zijn behoefte binnen zal doen, omdat hij ’s nachts leert dat het geen probleem is om zijn behoefte binnen op de krant te doen. Om de weg naar buiten plassen duidelijk te maken voor je pup, leg je de kranten bij deze methode steeds iets verder weg van de bench in de richting van de buitendeur.

Uiteindelijk is het gelukkig bij alle honden zo, dat zij hun eigen territorium van nature niet willen bevuilen. Het territorium van je pup is eerst alleen het nest, daarna de bench, de gang, het huis en tenslotte ook de tuin. Zijn instinct zegt hem dus dat hij uiteindelijk alleen buiten zijn eigen territorium zijn behoefte zal willen doen en op dat moment heb je je pup dus, waar je hem echt hebben wil.

Er zijn twee maar’en bij de zindelijkheidstraining:
De eerste is: maar als je je pup gaat straffen voor ongelukjes in huis op het moment dat deze al gebeurd zijn, kun je het zindelijk worden weleens afremmen. Je krijgt daar niet alleen een bange pup van maar tegelijk ook een pup die ervaart dat fout gedrag (namelijk zijn behoefte in huis) wordt beloond met aandacht (ook al is deze dan negatief). Het enige wat je wel mag doen als je je pup op heterdaad betrapt is hem gelijk op te pakken en buiten te zetten. Gaat hij daar dan verder met het doen van zijn behoefte, dan prijs je je pup daarvoor.

Hebben ongelukjes plaatsgevonden, maar heb je je pup niet op heterdaad betrapt, ruim dan het ongelukje op buiten het zicht van je pup (bijvoorbeeld als deze even in de tuin is) en maak het goed schoon met een niet amoniakhoudend schoonmaakmiddel. Zo voorkom je dat je aandacht geeft aan je pup doordat hij fout gedrag heeft vertoond en daar dus anders voor beloond zou worden.

De tweede “maar” is de uitzondering dat je pup uit een slecht nest komt, waarbij hem niet is geleerd buiten het nest de behoefte te doen op een krant. Als je pup het heeft aangeleerd in het nest zijn behoefte te doen (omdat hij er nooit uit geweest is), zeker als je je pup al wat ouder hebt gekregen, dan kost het heel veel geduld en tijd om je pup alsnog te leren niet in huis te plassen en te poepen.

Veel succes met de zindelijkheidstraining! Mocht je er nog vragen over hebben, dan kun je die natuurlijk stellen in de Facebookgroep of per mail.
Caroline
Door

Caroline

op 30 Sep 2016

Wij hebben vorig jaar de methode 1 gedaan. Ja, vermoeiend - maar inderdaad vrij van werk genomen....Het was niet makkelijk, de gebroken nachten, maar binnen anderhalve week was onze Jack Russell zo goed als zindelijk (de incidentele ongelukjes in huis, die in de paar weken daarna gebeurden waren echt wel onze eigen schuld, door te lang wachten met naar buiten gaan - of niet realiseren dat hij na een intensief speelmoment or als hij heel diep had geslapen, moest plassen..). Wij hebben geen matjes of krantjes gebruikt, wel heeeeel veel keukenrolpapier om de ongelukjes op te ruimen (uit zijn zicht en zonder gedoe). Wat wij ook deden: ook al had hij binnen geplast of gepoept: toch meteen naar buiten, zodat hij het vanzelf doorkreeg : 'plassen/poepen = naar buiten'. Het werkte, en in de weken daarna hebben wij onze slaap ingehaald, haha!

jorinde velde
Door

jorinde velde

op 31 Mar 2016

hoi mijnpup is nu ruim 6 maanden ik heb haar eerst op een matje geleerd te plassen en te poepen en tegelijkertijd ook buiten nu is ze nog steeds niet echt zindelijk en zodra ze moet plassen rent ze naar haar matje en heel vaak plast ze er naast of in de kamer terwijl ze ook buiten haar behoefte doet ik laat haar gemiddeld om de 2 a 3 uur uit maar heb t idee dat ze niet begrijpt dat ze dr behoefte buiten moet doen (uiteindelijk) voor haar is t normaal (denk ik) dat ze niets hoeft op te houden omdat ze dat plas matje heeft dus leert ze ook geen controle ovr haar blaas wat ik ook vreemd vind is als ze een botje of speeltje hheft rustig op haar plasmat gaat liggen kluiven en of spelen als ik bij familie ben neem ik een plasmatje mee maar hoe vaak ik haar ook uitlaat ze plast rustig op een kleed en poept dan ergens in huis ik heb haar laten controleren op blaasontsteking maar dat heeft ze niet help help hebben jullie tips ?

Akima
Door

Akima

op 27 Feb 2016

Hallo even een vraagje 8 dagen geleden zijn we onze pup gaan halen ze doet het super goed we zijn deze wk om de beurt thuis geweest bij mij en doet ze niets binnen.. Alleen buitenAls mijn vriend alleen met haar is doet ze het regelmatig binnen en bij mij niet... We doen allebei het zelfde dus we kunnen er geen pijl op trekken verder doet ze het gewoon super goed!!!Ook heel raar mijn loopt alleen naar buiten met haar en ze doet niets 15 min later loop ik naar buiten en ze poept en plast ? zou dit een vorm van dominant gedrag ofzo kunnen zijn of miss dat ze ergens last van heeft blaasontsteking ofzo? Voor mijn vriend is dit natuurlijk echt niet leuk ik hoop dat je misschien een tip voor ons hebt!!!Alvast bedankt groetjes Ashanti

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 29 Feb 2016

Dag Ashanti,Ik neem aan dat jullie pup dan een week of negen/tien is? Er is hier absoluut geen sprake van dominant gedrag, we hebben het over een hele jonge pup toch?! Je pup heeft vertrouwen nodig om steeds verder van haar eigen plek haar behoefte te kunnen doen. Blijkbaar heeft ze dat vertrouwen al wel bij jou en nog niet bij je vriend. Thuis is dan de plek waar ze het liefst ontlast.Ze is wellicht wat meer onder de indruk van je vriend. Dat hebben honden wel vaker met mannen, zeker als ze groter zijn en een donkere stem hebben. Dan kan ze plassen uit onderdanigheid/onzekerheid.Dus wees beide vooral positief naar haar, heb vertrouwen in jullie zelf en dan komt het wel goed.Hartelijke groeten, Lisette

Reactie plaatsen