Waarom negeert mijn hond mijn commando

Je hebt een hond maar hij negeert je en dat vind je niet prettig. Niemand vindt het natuurlijk leuk om genegeerd te worden. Sommige mensen kunnen daar zelfs erg boos en over hun toeren van raken. Dat zijn vaak de mensen die daarom juist nog meer genegeerd worden door hun viervoeter. Het is voor honden heel normaal om commando's te negeren. Veel hondeneigenaren geven hun hond nu eenmaal heel weinig reden om wel te luisteren. Maar des te meer redenen om dat niet te doen. Hieronder een typisch voorbeeld:

Een eigenaar roept zijn hond "kom!" de hond negeert hem. De baas roept harder en met meer venijn, de hond blijft negeren. De hondeneigenaar loopt boos in de richting van zijn hond, hij klemt zijn kaken op elkaar waardoor hij uitstraalt dat hij het gedrag van zijn hond niet tolereert. De hond loopt ineengedoken en met tegenzin naar zijn baas. Wanneer de hond bij zijn baas is, pakt deze hem krachtig bij zijn halsband, schreeuwt hij tegen de hond dat hij moet luisteren, geeft hij de hond soms zelfs nog een tik als straf, en herinnert hij de hond eraan wie er hier de baas is.

Woorden kunnen niet overbrengen hoe fout dit is

Deze "manier" kan uiteindelijk leiden tot het resultaat dat je hond misschien wel komt, maar het is - naar ik aanneem - duidelijk dat dit op de volstrekt verkeerde manier gebeurd. Op de korte termijn, levert het je een zeer gestresste hond op (en dan zeg ik nog niets over de mogelijke blijvende schade van fysieke straf bij je hond). Op de lange termijn leidt deze vorm van discipline tot een relatie die gebaseerd is op angst en bedreigingen, in plaats van tot een gezonde relatie die gebaseerd is op respect.

Je hond heeft behoefte aan een leider, en moet in staat zijn "de door ons bedachte commando's" te herkennen en erop te reageren. Maar dat betekent niet dat je je hond moet "commanderen". Wij hebben korte, eenvoudige en directe "commando's" bedacht voor honden, omdat honden geen Nederlands spreken, niet omdat honden van nature graag reageren op een commanderende stem. Ook al is het nodig dat je de Alpha bent (de roedelleider), je hoeft niet ieder commando dreigend te laten klinken. Als voor de hond alles klinkt als een bedreiging, werkt het niet.

Hondeneigenaren verklaren altijd waarom hun hond niet gehoorzaamt:

1) De hond begrijpt mij niet.

Omdat je hond meer op je toon reageert dan op de werkelijke woorden die je gebruikt, en je toon in tegenspraak is met je opdracht, kun je je hond niet duidelijk maken wat je opdracht aan hem is.

Bijvoorbeeld, je hebt een hond die Saar heet en de hele tijd tegen je aan springt. Als je zegt "Laag Saar, laag", terwijl je haar op hetzelfde moment lacherig en zacht van je afduwt, bijna speels, heb je Saar zojuist meegedeeld dat "Laag" gelijk is aan "Dit spel is leuk, laten we blijven spelen."

Ik zie deze fout heel vaak bij hondenbezitters.

Een andere fout die gemaakt wordt is dat de baas zijn hond een vraag stelt in plaats van hem te vertellen wat hij moet doen. Er wordt dan gezegd: "Saar, kom eens hier" op een manier die klinkt als "Saar, kun je misschien hier komen alsjeblieft?" Als je dat doet dan geef je Saar in dit geval een keuze, ze kan komen maar ze hoeft het niet echt. Zeg Saar gewoon te komen "Saar, kom". Je hoeft niet te schreeuwen of te eisen, wees gewoon duidelijk, zodat je hond weet dat het je menens is.

Zorg er bovendien voor dat je opdrachten eenvoudig zijn. Als je gezegend bent met een hond die begrijpt als je zegt "Saar, breng me een biertje uit de koelkast," dan hoef je je wat dit betreft niet al te veel zorgen te maken. Maar voor de meesten van ons geldt dit niet. Hou je commando's kort en eenvoudig. En zorg ervoor dat ze niet hetzelfde klinken (lig en zit -> beter is af en zit).

Tenslotte, het is altijd heel goed om handsignalen te koppelen aan je verbale commando's. In het eerste deel van deze cursus heb ik je verteld over het gebruik van een eenvoudig uitgestoken handgebaar om je hond niet tegen je aan te laten springen. Als ik wil dat mijn honden iets doen, kan ik oogcontact en gebaren gebruiken om hen te laten komen, zitten, liggen, in de auto te krijgen, naar binnen of buiten te gaan, te wachten bij de stoeprand, etc., Jij kunt ook zover komen, bepaal daarvoor je handgebaren en gebruik ze ook.

Als je al deze genoemde mogelijkheden hebt geprobeerd en je hond lijkt je nog steeds niet te begrijpen, dan adviseer ik je meer met je hond te trainen. Bij oudere honden kan het ook zo zijn dat het gehoor achteruit is gegaan. In dat geval kunnen handgebaren weer heel goed werken.

2) Mijn hond negeert me.

Wanneer je hond je commando's negeert, betekent dit dat je hond wel begrijpt wat je wilt, maar besloten heeft om het niet te doen. Maar, hoe weet je nu of dit het geval is? Hoe weet je of je hond je wel begrijpt, maar niet van plan is je te gehoorzamen?

Het antwoord hangt sterk af van de lichaamstaal van je hond. Als je tekenen van angst ziet wanneer hij een commando krijgt (onderdanige houding, het vermijden van oogcontact, oren naar achteren, staart verscholen), dan is het waarschijnlijk dat hij je niet begrijpt. In deze gevallen, kunnen de baasjes de situatie nog erger maken door zich krachtiger op te stellen. De oplossing hier is meer te trainen met je hond, zodat hij kan leren welk gedrag van hem verlangt wordt bij een bepaald commando.

Daarentegen, als je hond vol zelfvertrouwen is, en hij er helemaal niet gestresst bij staat, dan is de kans groot dat hij ervoor heeft gekozen om niet te luisteren. De hond kan je in dat geval zelfs uitdagen - hij maakt direct oogcontact, en kan naar je blaffen, en wegrennen als je naar hem toekomt.

Dit laatste suggereert een dominantie probleem. Je moet actief stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat jij de Alpha wordt (de roedelleider), naast het feit dat je ook een leuk persoon mag zijn om mee te spelen. Er zijn een paar stappen die je direct kunt maken om meer succes met je opstandige hond te hebben. Laten we het voorbeeld nemen van de eigenzinnige hond die het commando "Kom" hoorde, begreep, maar geen gehoor wilde geven aan de opdracht om te komen.

Wat je altijd moet doen:

• Gebruik maken van een positieve, gelukkige, zelfs opgewonden toon van je stem.
• Ga op je hurken zitten wanneer je je hond roept, open je armen uitnodigend wanneer je hond aankomt.
• Als de mogelijkheid er is, probeer dan de andere kant op te lopen. Dit dwingt je hond om een beslissing te nemen: blijven en achterblijven of komen en met je mee naar huis gaan waar hij straks weer te eten krijgt.
• Beloon je hond altijd wanneer hij komt, maakt niet uit hoe lang het geduurd heeft.
• Beloon je hond als hij zomaar naar je toe komt. Creëer een sfeer waarin hij het helemaal geweldig vindt om bij je te komen.

Wat je nooit moet doen:

• Achter je hond aangaan als hij niet wil komen, tenzij het om veiligheid gaat.
• Je hond bij je laten komen om hem vervolgens te straffen.
• Je hond bij je roepen voor iets dat hij niet leuk vindt (om zijn nagels te knippen, hem met de tuinslang af te spoelen, enz.).

Reactie plaatsen