Hondenopvoeding

Gelukkig zijn de inzichten van hondenopvoeding de laatste jaren steeds verder verbeterd. Was het voorheen nog heel normaal om een hond te corrigeren door te straffen (een tik te geven of een ruk te geven aan de riem die vastzat aan een halsband met van die metalen pinnen) nu is dat absoluut uit den boze.

Tegenwoordig begrijpen we veel meer van hondengedrag, dan vroeger. Er zijn mensen die alles weten over hondengedrag en hun hele bestaan wijden aan het bestuderen daarvan. Daaruit valt veel te leren.

Het gaat te ver om daar op deze plaats heel uitgebreid over te schrijven. Maar zeker als je binnenkort je eigen pup zal gaan opvoeden, is het handig dat je drie grondbeginselen kent van de huidige opvoedingsmaatstaf “het positief bekrachtigen van goed gedrag”.

  1. Je geeft beloont je hond met je volledige aandacht als hij iets goed gedaan heeft. Dit kan je doen door je hond met je enthousiasme te belonen, maar ook met een stukje gedroogde kipfilet, een hondensnoepje of later (wanneer je hond daarmee getraind is) met een click van je clicker.
  2. Negatief gedrag van je hond negeer je. Ja, zelfs als hij bijvoorbeeld een schoen pakt. Op het moment dat jij de schoen van hem afpakt, geef je hem namelijk aandacht. En jouw aandacht is hetgeen je hond wil bereiken met zijn gedrag. Draai je je echter van hem af, negeer je hem, loop je weg en doe je de deur achter je dicht. Dan voelt je hond dat er iets niet helemaal lekker zit. Hij laat de schoen los en zal beteuterd bij de deur gaan wachten tot je hem weer open doet.
  3. Je biedt een alternatief aan om hem te leren wat je wel van hem wilt en om hem daar weer voor te kunnen belonen. Daarmee werk je aan zijn zelfvertrouwen. Kom bijvoorbeeld die gang weer in, neem hem mee de tuin in en gooi een bal met “zoek bal!”. Komt hij hem weer bij je brengen, dan beloon je hem daarvoor.

Als je deze drie basisprincipes consequent in je hoofd houdt bij de opvoeding van je pup, dan ben je al behoorlijk op weg naar een prettige hond voor jezelf en je omgeving!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen