Hondenriem en halsband

Welke riem en halsband kun je nu het beste voor je hond uitzoeken? De meeste mensen beginnen met een leren of nylon halsband en dito hondenriem van ongeveer een meter. Prima! Dat is een goede combinatie om je pup mee te trainen en hem naast je te houden tijdens de wandelingen wanneer je zijn aandacht vast kan houden (volgen).

Als je je pup niet goed leert of geleerd hebt om te volgen, zal hij voor je uit gaan lopen om je als het ware mee voort te trekken. Dit is uit het oogpunt van opvoeding niet wenselijk maar ook niet uit het oogpunt van de gezondheid van je hond. Op dat moment zie ik veel hondenbaasjes overgaan tot een zogenaamde uitrolriem waardoor je hond 3 tot 8 meter bij je vandaan kan lopen. Daarmee geef je je hond de ruimte om te doen wat hij wil, in plaats van dat je hem opvoedt. Je hond trekt dan inderdaad niet die eerste paar meter, maar als hij met een schok aan het einde van de lijn is gekomen, trekt hij daarna weer net zo hard. Bovendien zijn deze riemen gevaarlijk voor anderen.

De riem kan bijvoorbeeld door het enthousiasme van je hond om de benen van een tegenligger gewikkeld worden, waar door deze kan vallen. Hetzelfde kan gebeuren bij een aankomende fietser. Ook kunnen deze riemen snij-/brandwonden veroorzaken, doordat de lijn langs het lichaam van bijvoorbeeld een kind schuurt. Erg naar en zeker onnodig! Laat deze riemen daarom lekker in het schap liggen, koop een korte vaste riem en zorg dat je je pup vanaf het begin goed traint. Als je dan iedere dag lekker met hem gaat lopen in een hondenlosloopgebied, dan is ook je hond helemaal blij!

Dan de halsband van je hond. Zorg er altijd voor dat je nog twee vingers tussen de hond en de halsband kunt krijgen, dan zit hij comfortabel en kan hij niet af gaan. Bij een juiste opvoeding van je pup/hond volstaat een gewone halsband.

Om een hond op latere leeftijd het trekken aan de riem af te leren, werken sommige hondenbaasjes met een halti. Dat is eigenlijk een soort halster (als van een paard) maar dan voor honden. Het zorgt ervoor dat de neus van je hond naar beneden getrokken wordt als hij trekt aan de riem, niet erg goed voor de nek van je hond. Bovendien zal hij hierdoor niet meer trekkentotdat hij natuurlijk weer een gewone halsband om krijgt.

Daarom vind ik dat je beter met je hond kunt gaan trainen. Als je je hond consequent traint op het volgen, zal hij uiteindelijk blijvend niet meer trekken. Laat je dus ook niet verleiden tot het kopen van slipkettingen, prikbanden of halsbanden die schokjes geven. Want deze zijn erg hond-onvriendelijk en je maakt je hond er alleen maar angstig mee! Natuurlijk werkt dat averechts! Deze halsbanden zijn overigens al in meerdere landen verboden en hopelijk komt dat in Nederland ook nog eens zover.

Om de klappen en druk op de nek te vermijden, moet je serieus kijken of je niet beter een tuigje kunt kiezen, goed op maat en niet knellend, voor je hond in plaats van een halsband. Ik vind een halsband prima om mee te trainen omdat ik er daarbij vanuit ga dat je tijdens de training continue de aandacht hebt van je hond en de hond dus niet trekt.

Trekt een hond echter wel, zeker als dat plotseling is omdat hij bijvoorbeeld iets ziet waar hij ineens achteraan wil, dan krijgt hij met een halsband natuurlijk een plotselinge klap op zijn nek en hals. Van nature is een hondennek, net als een mensennek, daartegen niet bestand. Dit brengt dus het risico met zich mee op blijvend letsel voor de hond met alle gevolgen van dien.

Het argument om geen tuig te gebruiken omdat je hond dan meer zou trekken vind ik onnodig. Dat betekent dat je je hond gewoon moet gaan trainen op het netjes naast je lopen! Ga lekker met je hond aan de slag, het is voor iedere hond te leren met een positief ingestelde baas!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Peter Rehorst
Door

Peter Rehorst

op 11 Sep 2016

Goede dag, ik ben mijn pup van 4 maanden te aan het trainen met aan de band lopen. Dit doet hij redelijk tot goed. Ik heb hem nu 2 weken. Trek bijna niet en loopt rustig mee. Natuurlijk als hij iets ziet wil hij wel eens aan de band trekken. Nu heb ik een vraag aan welke kant kan een hond het beste lopen. Ik laat hem merendeel rechts lopen. Ik probeer hem ook al wat te trainen om los te lopen maar ik ben daar nog wel echt angstig bij. Vanaf welke leeftijd kan ik de pups het loslaten lopen het beste bijbrengen?

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 11 Sep 2016

Dag Peter,Het handigste is om je hond te leren links van je te lopen omdat je als je op een weg loopt, tegen het verkeer in gaat lopen en het het veiligst is als je hond dan aan de binnenkant loopt. Mijn advies voor het loslopen is direct vanaf het begin wanneer een pup bij je is (meestal rond de leeftijd van 8 weken), echter is hij ouder (en angstiger of ondernemender) en nog niet of nog helemaal niet op jou gericht (houdt hij je nog niet in de gaten) train dan eerst met een lange trainingslijn. Succes! N.B. Wellicht is mijn online puppycursus iets voor jullie?Groeten, Lisette

Ran
Door

Ran

op 27 Sep 2016

Ik zou graag willen weten wat voor riem je het beste bij een hond kan doen die 3 poten heeft, Hij mist de achterpoot , kan je er ook mee fietsen enz .

Reactie plaatsen