Huisdierenverzekering voor je hond

Huisdierenverzekering voor je hond

Is het nodig om je te verzekeren tegen kosten die hoog kunnen oplopen wanneer je hond iets zou mankeren?

Dit is natuurlijk een persoonlijke vraag die voor iedereen een ander antwoord kan hebben.  Want de vraag is altijd “Zou ik de kosten van de dierenarts kunnen opbrengen als mijn hond iets overkomt waarvoor bijvoorbeeld een of meerdere operaties en/of medicijnen nodig zijn?”

Daarnaast is het natuurlijk de vraag hoeveel risico je loopt dat je hond iets krijgt waarvoor een dergelijke ingreep en/of medicatie nodig is.

Erfelijke factoren

Veel populaire hondenrassen hebben de kans op allerlei afwijkingen die bij die rassen veel voorkomen. Deze rassen zijn zoveel gefokt dat er niet altijd goed is gelet op de kwaliteit van de genen bij het fokken.

Om de kansen zo klein mogelijk te maken dat jouw hond dergelijke afwijkingen of ziektes gaat ontwikkelen, adviseer ik je een hond te kiezen waarvan je de achtergrond kunt achterhalen. Hoe ziet het gezondheidsbeeld er uit van een, twee, drie generaties geleden in de lijn van de door jou gewenste hond?

Via mijn website kun je ook een gratis e-book downloaden (rechts bovenin de header), waarin de tien hondenrassen beschreven staan met de minste erfelijke aandoeningen. Daarnaast verwijs ik je naar de website Rashondenwijzer voor een totaaloverzicht.

Schrik niet direct teveel, maar zorg dus dat je goede informatie verzameld over de hond die jij op het oog hebt! Een Labrador “scoort” bijvoorbeeld heel slecht in de Rashondenwijzer, maar toch heb ik twee uiterst gezonde Labradors doordat ik van te voren heel goed bekeken heb waar mijn honden vandaan kwamen, hoe hun gezondheid was en hoe hun achtergrond er wat dat betreft uit zag tot drie generaties terug.

Ongelukken/incidenten

Een tweede hoek waaruit kosten voor je hond kunnen vloeien is als deze te maken krijgt met een ongeluk of incident. Dit is niet voorspelbaar maar kan door je eigen voorzichtigheid en anticipatie op situaties wel in risico beperkt worden. Bij vier van mijn bijna 600 cursisten in mijn online puppycursus zijn dit soort ongelukken helaas gebeurd.

Het gaat in drie gevallen om bijtincidenten door andere grote honden die heel wat leed bij de betreffende hondjes teweeg hebben gebracht. Een vierde pup werd getrapt door een paard. Een of meerdere operaties, medicijnen en een lang traject van nazorg en herstel zijn het gevolg geweest. Dat gaat in de papieren lopen natuurlijk.

Als je “geluk” hebt kun je de kosten verhalen op de eigenaar van de bijtende hond, maar in de praktijk hebben mijn cursisten helaas meegemaakt dat dat nog niet altijd eenvoudig is. Dus naast met veel verdriet en zorgen om je hond zit je dan ook nog met onzekerheid en erg hoge kosten opgezadeld.

Verzekeren of eigen pot

Dus als je te maken krijgt met hogere kosten voor de dierenarts – naast de reguliere jaarlijkse kosten van controle bezoek en inentingen (indien nodig) – ben je dan in staat deze op te brengen?

Moet je deze vraag met “Nee” beantwoorden dan is het te overwegen om een huisdierenverzekering af te sluiten voor je hond.

Een andere optie zou kunnen zijn om zelf maandelijks een bedrag apart te zetten voor het geval je hond iets overkomt. Als jij het kan opbrengen niet aan dat potje te komen, dan kan het goed zijn dat je onverwachte kosten hiermee kunt betalen.

Ik denk dat het het belangrijkste is, dat je je realiseert wat er kan gebeuren en dat je erover nagedacht hebt hoe je dat op dat moment kan behappen.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen