Hulphond Nederland 'week van de schooiers' 2020

Hulphond Nederland 'week van de schooiers' 2020

Dit blog is geschreven door Gerda Eulink over haar ervaring met haar hond Max. Ze hebben bij mij de online puppycursus gevolgd. Nu wil Gerda, Hulphond Nederland helpen bij het inzamelen van geld voor hun mooie werk. Daar werk ik natuurlijk graag aan mee. Hierbij dus het blogartikel van Gerda en de oproep om je donatie te doen! Doneren aan Hulphond Nederland in deze speciale ‘week van de schooiers’ kan via deze link. Lees nu het verhaal van Gerda..

Een pup

November 2019 kwam Max in ons leven. Volledig ongepland. We gingen op visite bij de jongste dochter die sinds een week een pup had. Mijn man was gelijk verliefd. Na een telefoongesprek met de fokster bleek dat er nog één pup over was. Ik had mijn twijfels, maar omdat ik wist hoe graag mijn man een hond wilde, ging ik overstag.

We stapten gelijk in de auto en twee uur later hadden we een pup, maar nog geen mand, riem en andere benodigdheden. Gelukkig was dat snel geregeld. Wat ik ook niet had, was ervaring. Max is mijn eerste hond en zeker niet de makkelijkste.

Puppycursus in combinatie met mijn burn-out

Daarbovenop kwam dat ik thuis zat met een burn-out, die er door niet soepel verlopend contact met instanties niet beter op werd. Een drukke pup is dan niet het meest handige. Tenminste dat zou je denken. Deels klopte het.Week van de schooiers Hulphond Nederland 2020 Gerda met Max

Max heeft mij tot tranen gedreven. Hij was letterlijk nogal een doorbijter. Tot bloedens toe in mijn benen. Ik kan heel veel hebben, maar negeren zat er dan echt niet meer in. Gelukkig ben ik ook een doorbijter.

Een gewone puppycursus was teveel voor mij. Na even zoeken, vond ik de online training van Lisette (van Je Liefste Hond). Een uitkomst voor mij. In mijn eigen tijd en tempo konden Max en ik aan de slag.

Door de komst van Max voel ik me beter

Voordat we Max kregen, kwam ik weinig meer buiten. Contacten met mensen vielen me zwaar. En ik raakte soms in paniek van alles wat er op mij afkwam. Maar nu moest ik. Max moest immers kennismaken met de wereld. In het begin reageerde hij buiten op elk geluidje en beweging. Hij ging uiteindelijk zelfs in staking. Ik wist precies waar hij last van had, ik had er ook last van. Maar opgeven was geen optie.

En zo veranderde Max van een piepende pup, in een zelfverzekerde hond die het liefst buiten is. En ik? Binnen twee weken was mijn stressniveau gehalveerd. Langzaam kon ik weer meer aan. In paniek raak ik zelden meer. Mede door Max heb ik beter leren aanvoelen wat er gebeurde. En zoals bijna alle hondeneigenaren, heb ik nu een heel groot netwerk en spreek ik dagelijks mensen.

Max zijn komst was dan ongepland, maar als kind had ik altijd wel een hond gewild. En niet zo maar een hond. Ik wilde een blindengeleidehond opvoeden.

Nu weet ik wel beter. Een hond opvoeden doe je niet zomaar. Ook heet het geen blindengeleidehond meer, maar hulphond. Want honden kunnen zoveel meer! Niet alleen blinden hebben er profijt van, maar ook ook mensen met andere lichamelijke beperkingen of mentale problemen.

Hulphond Nederland

Toevallig kwam Hulphond Nederland op mijn pad. Zij leiden honden op tot: ADL-hulphond, honden die zorgen voor een grotere zelfredzaamheid voor mensen met een lichamelijke beperking; Epilepsie-hulphonden, honden die waarschuwen en helpen, voor, tijdens en na een aanval; PTSS-hulphonden, honden die mensen met een posttraumatische stressstoornis ondersteunen en therapie en coaching honden en paarden voor jongeren en volwassenen met gedrags- of psychische problemen.

In gastgezinnen worden de pups gesocialiseerd en krijgen een basisopvoeding, waarna ze in Herpen hun opleiding krijgen en uiteindelijk komen ze bij hun nieuwe eigenaar “in dienst”. Na tien jaar mogen ze met pensioen en neemt er een nieuwe hulphond hun taak over. Een hulphond geeft cliënten meer eigenwaarde, ze worden minder afhankelijk van hun omgeving.

Waar Max een stuk of tien opdrachten kent, moet een hulphond er een stuk of zeventig leren. Het is een intensief traject, zowel voor de hond als de toekomstige eigenaar. En het is een kostbaar traject. Maar het is het waard. Max, een gewone hond heeft mij door een moeilijke periode geholpen. Hulphonden doen zoveel meer.

Doneer je ook?!

Hulphond Nederland heeft de ambitie om per jaar 1000 mensen te helpen met een hulphond. Daarvoor is veel geld nodig. Van 30 november tot 6 december 2020 is de “Week van de schooiers”. Samen met Max ga ik in het park en op de rest van onze wandelroute schooien om geld op te halen voor Hulphond Nederland. Wilt u ook helpen? Klik hier om uw bijdrage te doneren aan Hulphond Nederland

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen