Is jouw hond al gechipt?

Is jouw hond al gechipt?

Sinds 2012 is het voor eigenaren van in dat jaar geboren pups, verplicht de pups te laten chippen in de periode tot 7 weken oud. Hiermee worden misstanden in de hondenfokkerij en -handel tegen gegaan en wordt het welzijn van honden verbeterd.

Er zijn verschillende problemen die het welzijn van honden bedreigen. Zo zijn er dieren die worden mishandeld, verwaarloosd of achtergelaten door hun eigenaar. Ook vinden er misstanden in de fokkerij plaats, onder meer bij de import van buitenlandse honden die zonder juiste vaccinatie of zonder herkenbare afkomst worden verhandeld.

Daarnaast vindt bedrijfsmatige hondenfokkerij plaats waarbij de fokker zich niet aan de regels houdt. Om deze problemen meer effectief aan te pakken, moet de herkomst van een hond kunnen worden achterhaald. (bron: rijksoverheid.nl)

Tegenwoordig hoor je regelmatig terug hoe ernstig de praktijken zijn van malafide hondenhandelaren. Er wordt je gewoon verteld dat jouw pup alle inentingen heeft gehad en bovendien gechipt is. Echter, let op! Deze informatie wordt door criminele hondenhandelaren gewoon vervalst met behulp van eveneens criminele dierenartsen.

Overtuig jezelf dus! Ga niet af op de prijs van een pup, maar overtuig jezelf ervan dat de aanwezige moederhond ook daadwerkelijk de moeder van de pups is. Ze heeft opgezette tepels en zorgt voor en bekommert zich om haar pups wanneer je op bezoek komt. Laat je niet afschepen met het verhaal dat de moederhond net even buiten is voor haar eigen rust.

De pups zien er bovendien levendig en gezond uit! Vraag ernaar en blijf voldoende lang om een goede beoordeling van de nestsituatie te kunnen maken! Plan bovendien tenminste twee bezoeken aan je “pup to be” alvorens je besluit je pup echt te kopen.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen