Jaycee van stuiterbal pup tot sledehond

Jaycee van stuiterbal pup tot sledehond

Vanaf de eerste dag dat onze Jaycee bij ons thuiskwam, bleek deze prachtige dame al een hoog energieniveau te hebben. Tijdens de puppycursus (gevolgd bij Lisette) stonden wij dan ook regelmatig voor uitdagingen. Geduld was het sleutelwoord… Heel wat rollen behang later, kwamen we in rustiger vaarwater terecht. We hadden het ergste achter de rug. Althans, dat dachten we.

Oh, wat hadden wij ons vergist! Na flink trainen in de puppycursus hadden we eindelijk de indruk dat Jaycee (vooral wij dus) het eindelijk onder knie had. Die grote fluffige harige witte uitsteeksels op haar koppie werden eindelijk gebruikt waar ze voor bedoeld waren.

Tot Jaycee tien maanden werd. De eerste loopsheid was achter de rug. Die hormonen maakte meer los dan ons lief was. De puberteit deed zijn intrede. Het was tijd om nog meer rollen behang in te slaan, want alle puppy-perikelen kwamen in alle hevigheid weer terug! Vijf maanden lang zijn wij erg zoekende geweest in hoe wij haar het beste konden begeleiden bij dit proces. Er zijn heel wat haren uit onze hoofden getrokken in die periode!

Jaycee had erg veel energie, welke ze maar niet kwijtraakte. Rustig “naast” lopen aan de lijn was er niet meer bij, terwijl we haar dit zo goed hadden aangeleerd!

Maar deze bol met wol wilde rennen. Snelheid maken, haren wapperend door de wind, een taak hebben.

Per toeval ging er ineens een lichtje branden toen ik op internet een documentaire tegen was gekomen over sledehonden. Ik besefte mij ineens… De Samojeed – want dat is Jaycee – is een sledehond!

Een echte kroeldoos, een huishond, maar wel degelijk een sledehond! De Samojeed is een ras behorende bij de oertypes welke nog instinctieve werklusten kunnen tonen, zo liet ik mij vertellen. Dat Jaycee afstamt van het zogenaamde showtype, maakt hierin dus weinig verschil.

Ik twijfelde hierop geen moment. Ik wist ineens hoe ik mijn eigenwijze pubertje kon helpen in haar weg naar volwassenheid.

We zijn begonnen om ons de commando’s van de sledesport eigen te maken. Gee voor rechts, Haw voor links, Hike voor rennen, Hooooo voor stoppen.

Het was verbazingwekkend hoe snel Jaycee dit onder de knie had! Zeker in vergelijking met de commando’s van de puppycursus, waarbij ze over sommige wel dik een jaar heeft gedaan. Inmiddels liep ze niet meer naast ons tijdens wandelingen, maar vóór ons.

De aanschaf van een step was al snel gedaan. Harnas en treklijnen waren gearriveerd, wij waren er klaar voor.

Ik heb mij als baasje goed laten informeren door een veteraan in de sport en zij heeft mij met alle liefde op weg geholpen. Het was het begin van een mooie vriendschap. Zowel tussen de baasjes, als tussen de honden.

Onze Jaycee bleek een natuurtalent te zijn. Alle pubertrekjes verdwenen toen wij begonnen met trainen vanaf de leeftijd van een jaar en drie maanden. Inmiddels hebben wij nu ons eerste seizoen in deze sport achter de rug. Met als absoluut toppunt dat Jaycee mee mocht rennen in een internationale wedstrijd in Zwitserland, onder leiding van onze “mentor”!

Wat een ervaring! Met grote verbazing heb ik staan toekijken hoe mijn kleine schattige wollige pup, ineens een topatleet was geworden! Hoe natuurlijk zij deze taak op zich nam en als een vis in het water in de sneeuw haar “werk” met enorm veel plezier deed.

We hebben er inmiddels een goed eerste seizoen op zitten in de sport, nu is het tijd voor een welverdiende zomerrust. We hebben ons geprofileerd in de sport, kennisgemaakt met internationale experts en ons aangesloten bij een team.

Ondertussen is Jaycee nu een tevreden stuiterbal van tweeëneenhalf jaar oud. Haar energielevel blijft altijd aan de hoge kant. Maar nu zijn we in staat om dit in goede banen te leiden. Ik kan oprecht zeggen dat Jaycee een geweldige Samojeed is. Een echte dame, die mij als mens volledig aanvult.

Ik heb haar kunnen geven wat zij nodig bleek te hebben. En zij heeft mij onvoorwaardelijke liefde en loyaliteit in ruil daarvoor teruggegeven en nog steeds. Nooit had ik verwacht dit te kunnen zeggen: Jaycee is mijn beste vriendin!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Margret Bruin
Door

Margret Bruin

op 11 May 2016

Wat geweldig om te lezen Charissa. Nog veel mooie jaren met Jaycee!!!!

Charissa
Door

Charissa

op 11 May 2016

Bedankt!

chelly (team arzago)
Door

chelly (team arzago)

op 11 May 2016

Leuk verhaaltje ;) voel me wel oud als veteraan haha

Charissa
Door

Charissa

op 11 May 2016

Haha het is toch wat. Zo jong en nu al een veteraan 😀

Jan-Paul van Kronenburg.
Door

Jan-Paul van Kronenburg.

op 11 May 2016

Super gedaan , mooi verteld , ben trots op jullie.

H.A.Lindemans
Door

H.A.Lindemans

op 15 May 2016

Wat heb je dat ontzettend leuk onder woorden gebracht,en zo herkenbaar.

Sammi
Door

Sammi

op 30 Aug 2019

Wat een leuk verhaal! Wij hebben nu een Sammi-pup van 12 weken en struin alles af om aan leuke en goede informatie te komen zodat ik onze Samojeed alles kan geven voor een super leven. Ik moest wel lachen om je ' rollen behang' ...oeps die moet ik dus dan maar gaan aanschaffen..., hopelijk bestaan die ook met geluidsdempend laagje haha

Reactie plaatsen