Loops of gecastreerd zeer aantrekkelijk

Loops of gecastreerd zeer aantrekkelijk

Het is weer zover! Het mooie lenteweer met al die honden buiten die heerlijk ruiken, laten de kop van mijn “intacte” reu Spot op hol slaan.

Spot is een goedzak. Een Labrador reu van ruim zeven jaar die nooit enige interesse toont in al het andere om hem heen dan struiken, bomen en de plas water bij ons in het bos waar hij lekker in kan badderen en uit kan drinken.

Een uitzondering hierop zijn een stuk of drie – tevens ongecastreerde – reuen die we regelmatig tegenkomen tijdens onze wandelingen. Het ontmoetingsritueel bestaat meestal uit wat gegrom, het om elkaar heen draaien en even plassen over de plek tegen de boom waar die ander net geplast heeft. Daarna kunnen we onze weg weer vervolgen.

Maar nu is het anders. Ik weet dat het tijdelijk is maar het maakt de wandelingen altijd wat a-relaxed. Spot heeft de lente in zijn bol! Ineens blijken er weer loopse teven rond te lopen en dat nodigt Spot uit tot wild om zich heen kijken op zoek naar waar “ze” is. Want zo’n lekker geurend vrouwtje is voor Spot onweerstaanbaar!

Als hij eenmaal haar spoor geroken heeft, is er geen houden meer aan! Spot zet een sprint in zoals ik nog nooit gezien heb en heeft een ongekend uithoudingsvermogen. Mijn lieve sullige Spot is ineens in opperste oplettendheid met een energieniveau waar je u tegen zegt. Hij zal en moet naar zijn vrouwtje! Beer telt dan niet meer mee, maar goed, zij is gecastreerd toen ze acht maanden was en sindsdien hebben Spot en Beer gewoon een broer/zus relatie 😉

Dit is de enige uitzondering dat ik mijn hond ga ophalen. Mijn cursisten adviseer ik nooit achter je hond aan te gaan (tenzij er gevaar op de loer ligt natuurlijk), maar ook in dit geval, kun je gewoon niet anders dan je hond te gaan ophalen.

De meeste baasjes blijven wachten als er zo’n vreemde opdringerige hond hun viervoeter het hof komt maken. Gelukkig maar, want niet alleen Spot ook zijn vrouwtje verliest gedurende deze intensieve lenteperiode kilo’s gewicht door de extra beweging. Best fijn dus als je niet nog verder hoeft te rennen…

Dan wordt Spot aangelijnd en kost het me nog heel veel kracht om hem in bedwang te houden. Ruim nadat het loopse teefje uit het zicht verdwenen is en wij de andere kant op zijn gelopen, mag Spot pas weer los. Doe ik dat te vroeg, dan sprint hij gewoon nog een keer terug. Voor mij is dit het enige nadeel van het intact zijn van Spot.

Loopse teven zijn niet de enigen die aantrekkelijk zijn voor Spot in deze lenteperiode. Ook net gesteriliseerde teven en reuen en gecastreerde reuen zijn voor Spot vaak erg aantrekkelijk. Ze ruiken ook zo lekker, om gek van te worden!

Deze groep is overigens het hele jaar door zeer aantrekkelijk voor veel reuen. Ik heb regelmatig medelijden met de geholpen reuen die altijd het “slachtoffer” zijn van de reuen die nog intact zijn. Ze zijn haast niet van ze af te slaan.

Blijkbaar houdt een hond er vaak ook een overaantrekkelijke geur aan over wanneer deze geholpen is.

Fijn als hondenbaasjes van intacte reuen dat weten en op tijd ingrijpen zodat de geholpen honden ook nog lekker kunnen genieten van de heerlijke wandelingen met hun baasjes buiten!

Fijne wandeling samen!

 

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Erika
Door

Erika

op 13 May 2016

Wanneer kun je je (reu) pup het beste laten castreren? Ik wil Cocoa misschien 1x vader laten worden maar ben bang dat hij na 1 keer zo de smaak te pakken heeft dat hij ook na het castreren vervelend gedrag zal blijven houden. Cocoa is een kruising Shih-Tzu*Maltezer.

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 16 May 2016

Dag Erika, Als ik jouw bericht lees, vraag ik me af of er reden is om Cocoa te castreren. Hij is nog jong/pup en vertoond toch nog geen vervelend gedrag? Of is dat wel het geval? En in hoeverre heeft dat te maken met zijn gewone ontwikkeling? Ik zou niet te snel besluiten tot castratie. Maar er is in ieder geval niet een antwoord mogelijk op je vraag "Wanneer je je pup het beste kunt laten castreren?" Google even op voor- en nadelen van castratie en leeftijden. Daar word je waarschijnlijk al veel wijzer van. Hartelijke groeten, Lisette

Reactie plaatsen