Mijn hond eet poep!

Iedereen die een hond heeft, ziet weleens een hond poep eten. Dan ben je blij dat het jouw hond niet is. Maar wat als jouw hond het wel is die poep eet?

Wij mensen vinden het natuurlijk een vreselijk vies idee om poep te eten. Voor je hond ligt dat toch anders. Zo’n vers gedraaide drol ruikt voor je hond lekker en is daarom aantrekkelijk om op te eten. Bovendien zitten er nogal wat onverteerde resten in, die ook een lekkere variatie zijn op het normale voer van je hond.

Maar dat poep (van soortgenoten) voor een hond lekker en aantrekkelijk is, is niet de hoofdoorzaak van dit probleem. De oorzaak van het probleemgedrag zit hem in het aangeleerde gedrag. Een hond krijgt, vaak van pup af aan, aandacht van zijn baas en van anderen als hij al in de buurt van poep komt. We gaan dan lopen roepen, worden boos en kramen allemaal gekke geluiden uit als “iiieee!”, “Getver nee, niet doen!”, “Jakke!s” etc. Dit doen we dan ook nog eens met een hele grappige stem. Een hond vindt dat geweldig, hij staat dan volop in de spotlights. En wat is er mooier dan dat?!

Toch willen we als hondenbaas niet, dat jouw hond poep eet. En dat hoeft ook niet.

Pups

Als de pups nog heel klein en bij hun moeder zijn, dan zorgt de moederhond ervoor dat alle ontlasting van haar kroost wordt opgeruimd. Zij eet en likt het op. Dat is volkomen normaal en goed gedrag. Zodra de pups ook vaster voedsel gaan eten, ruimt de moederhond niet alles meer op. De pups leren hun behoeften buiten het nest te doen.

Soms komt het voor dat de pups te lang (met elkaar) in het nest verblijven en dat er onvoldoende aandacht voor ze is om dingen met ze te ondernemen. Op dat moment gaan pups zich vervelen en dus interesseren voor alles waar in gehapt en gebeten kan worden. Ook in elkaars poep dus. Als daar vervolgens door mensen ook nog op gereageerd wordt, dan is het helemaal feest! Er gebeurd wat, reuring in de tent!

Het kan ook zijn dat pups wel uit het nest zijn en bij hun nieuwe baasjes terecht zijn gekomen, maar in een kennel worden gezet en dan te weinig naar buiten worden gelaten. Omdat een hond van nature het eigen nest niet wil bevuilen maar daartoe dan toch gedwongen wordt, kan hij ook zijn eigen uitwerpselen op gaan eten.

Beide bovengenoemde situaties zijn natuurlijk betreurenswaardig en onnodig.

Daag je pup uit, speel regelmatig met hem, laat hem heel regelmatig naar buiten en negeer hem als hij een keer aan een drol ruikt of ervan eet. Best lastig natuurlijk, maar wel het beste! Als je hem af kan leiden met een leuke bal waar hij achteraan kan rennen of een lekker bot waar hij op kan kauwen, dan zal hij de drol echt wel links laten liggen.

Zijn interesse voor het eten van poep zal snel genoeg voorbij zijn, als je andere dingen voor hem hebt die interessanter zijn. Maar ga je je pup corrigeren op het besnuffelen van de poep en het eten daarvan, dan wordt het ineens wel erg interessant voor je pup om er mee door te gaan. Want hij krijgt daarmee immers jouw aandacht. Niets mooier dan de aandacht van zijn baas!

Volwassen honden

Eet je volwassen hond nog steeds poep, dan is er een grote kans dat een van de situaties genoemd onder “Pups” op jouw hond van toepassing is. Je hoort nog weleens dat een volwassen hond poep zou eten doordat hij iets mist in zijn voeding. Maar als je een “compleet” hondenvoer geeft, dan mist je hond niets en zou dit dus niet mogen gebeuren. Als je niet zeker weet of jouw voor “compleet” is overleg dit dan met de dierenspeciaalzaak of de dierenarts.

Als het niet zijn voeding is, is de kans groot dat je hond het ongewenste gedrag van poep eten, heeft aangeleerd. In dat geval wordt het best lastig om dit weer af te leren.

Het beste kun je toch het poep eten door je hond, helemaal negeren en hem zoveel mogelijk afleiden met leuke speeltjes of lekkere beloningen tijdens de wandelingen. Als dat niet voldoende is om je hond af te leiden van de poep, dan kun je hem het beste aangelijnd uitlaten. Ook dan wel bezig blijven met het positief vestigen van de aandacht op jou en op hoe leuk en interessant jij voor je hond bent. Wandel dus actief met je hond! Speel met hem, geef hem opdrachten of laat hem iets lekkers zoeken dat jij verstopt hebt.

Mocht hij toch nog eens een drol te pakken hebben, reageer daar dan niet op met het boos worden op je hond, maar loop weg en roep hem voor iets dat nog leuker moet zijn dan die poep. Probeer hem op leuke manieren af te leiden door gekke geluiden te maken, je te verstoppen, met een bal te gooien etc. Natuurlijk krijgt hij een lekkere beloning zodra hij bij je is!

Reageert hij niet meer op al het leuks dat je voor hem bedenkt, dan is een laatste redmiddel de volgende.

Neem tijdens je wandelingen een blikken of hard plastic doosje mee waarin je kleine steentjes of iets dergelijks doet. Het maakt flink geluid als je het schudt. Gooi dan net voor het moment dat je hond de drol wil gaan verorberen, het rammelende blikje naast je hond op de grond. De schrik voor het onverwachte koppelt hij, na een aantal keer herhaling, aan het willen eten van poep. Het mooiste is als hij niet ziet dat jij als baas dit blikje gooide! Bij veel van mijn cursisten heeft deze methode een goed en blijvend resultaat!

Laat hieronder even een reactie achter als jouw hond ook poep at of eet. Heb jij al een manier gevonden om hem dit gedrag af te leren?

 

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Lyanne van Workum
Door

Lyanne van Workum

op 23 Jan 2013

Ik heb een herplaatser gekregen in aug'12 die in mei 2 jaar wordt. Hij eet altijd poep.. T liefst van onze andere hond en nu ze bevroren zijn lijkt t nog lekkerder. Hij heeft dit inderdaad als aangeleerd gedrag embolie heb alle bovenstaande truks al geprobeerd. Nog steeds eet hij poep.. Wel minder dan voorheen maar niet helemaal afgeleerd. Kan t gewoon verveling zijn? Ik ben best aktief met mijn honden, maar misschien heb je nog een andere tip?

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 23 Jan 2013

Bedankt voor je reactie Lyanne. Jij als ervaren hondenbaas weet waarschijnlijk wel of je hond tijd heeft om zich te vervelen, waardoor hij poep gaat eten, of dat het echt een dwangmatigheid van hem geworden is. Bij dwangmatig aangeleerd gedrag, is het gewoon erg lastig om dit gedrag nog af te leren. Het is al goed te horen dat het minder geworden is. Laat hem alleen los lopen als je weet dat je tijd hebt om volledig met hem bezig te zijn op een enthousiaste en leuke manier, zodat je hem continue kan bezig houden en hij de drollen letterlijk links laat liggen. Heb je die energie of tijd niet, laat hem dan aan de lijn uit. Werk je ook met het commando "Nee"? Heeft je hond dat commando goed aangeleerd? Dan kun je dat ook inzetten bij het neigen naar poep eten als je hem aan de lijn hebt. Als hij los loopt, en hij heeft het commando nog niet helemaal onder de knie, dan heb je kans dat hij er een spelletje van gaat maken, niet luistert en toch eet. Dat is natuurlijk een averechts effect. Heel veel succes. Hierbij nog even een linkje naar een ander artikel van mij waarin ook een trainingsvideo staat van het commando "Nee" https://jeliefstehond.nl/mijn-hond-pakt-alles/

dries
Door

dries

op 24 Apr 2017

Misschien is het gewoon het beste als je zorgt dat het terrein waar de hond vrij kan rondlopen altijd netjes schoon is en de poep is opgeruimd.

Luci
Door

Luci

op 07 Apr 2018

Mij hadden ze de tip gegeven doe wat op kamertemperatuur magere yoghurt over haar eten werkte super in het begin althans. Nu paar weker later begint ze weer opnieuw dus nu ga ik ook eens een doosje met kralen meenemen 😉

Annemie
Door

Annemie

op 28 Jan 2013

Ik heb twee honden een Labrador en een kruising Herder, een reu en een teef. Buiten gaat het goed maar binnen moeten de kattenbakken het altijd ontgelden. Zodra ze de kans krijgen nemen ze een hap en dat is heel vervelend en ik vind het vies!

Jennifer
Door

Jennifer

op 28 Jan 2013

Ook mijn hondje doet dit, hij is een Maltezer. Niet in grote mate.. maar als hij wat ziet liggen ruikt hij eraan en kan het wel een hap zijn. Ik probeer hem niet die kans te geven en door te lopen. Maar dit blijft een lastig iets. Vooral kattenpoep lijkt voor de hond het lekkerste toetje haha!

Jacqueline Broeren
Door

Jacqueline Broeren

op 29 Jan 2013

Toen ik 8 jaar geleden mijn Duitse Herder pup op ging halen bij de fokker kreeg ik te horen dat ze poep at. Ik heb het vrij snel afgeleerd door afleiding meteen na het poepen en te zorgen dat ze de eerste tijd geen kans kreeg om poep te eten. Nu 8 jaar later begint ze weer met poep eten!

maggy@pvbg.nl
Door

maggy@pvbg.nl

op 21 Sep 2013

Wij wonen met onze 1 jarige Vizsla geheten Chia, naast een uitlaat bos... Geweldig natuurlijk, maar helaas wordt dit bos ook bezocht voor "ontmoetingen" tussen homo"s.. en deze mensen doen hun behoefte in de bosjes.. Chia heeft inmiddels een neus gekregen voor deze poep resten en dat is echt een probleem voor ons....Mensen poep is vele malen erger dan dierenpoep en ze is er al een keer goed ziek van geworden.. ( waarschijnlijk resten van drugs of medicatie) Ik ben me gaan afvragen of ze behoefte had aan bepaalde bacteriën voor darmflora en ik geef haar nu regelmatig pens.. Ik heb gemerkt dat het helpt, maar het probleem is niet weg..In ieder geval zoekt ze minder naar poep als we haar uitlaten en dat is winst ! Chi helpt ons om eindelijk de beslissing te nemen om de "grote stad" te verlaten en te zoeken naar een omgeving die natuurlijker' is...

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 21 Sep 2013

Dag Maggy, Dat is wel echt een probleem en inderdaad niet ongevaarlijk voor je hond. Wat kan helpen en wat je dus zou kunnen proberen is om een klein plastic of metalen doosje te vullen met kralen of iets dergelijks en dit mee te nemen op je wandelingen. Als je je hond de beweging ziet maken naar de poep, gooi je direct het rammelende bakje naast je hond (niet tegen hem aan dus). Het mooiste is dat hij niet ziet dat het van jou kwam. Door dit onverwachte schrikmoment te koppelen aan het willen eten van poep (na een paar keer herhaald te hebben in volgende situaties), heb je zeker kans dat hij ervan af kan komen. Succes!

maggy@pvbg.nl
Door

maggy@pvbg.nl

op 21 Sep 2013

Gaan we zeker proberen !

nathasja
Door

nathasja

op 04 Sep 2014

ik heb de chihuahua van mijn moeder vaak meerderen dagen om op hem te passen, hij heeft vaak diarree en eet niet altijd goed, hij eet dan zijn eigen diarree op en kotst dit dan de hele dag ook weer uit,dit ritueel blijft hij herhalen. ik denk dat dit een visuele cirkel is en dat hij dus ziek word van het eten van zijn ontlasting. bij mijn moeder lopen ze heel de dag lekker los in haar grote tuin dus niet echt veel toezicht op hem. ze krijgen goed voer van royal canin en eucanuba dus daar licht het niet aan. soms gaat het weken goed en doet hij dit niet, maar het is nu op zijn ergst hij is erg aan het afvallen en zijn vacht word ook slecht! hij heeft als pup in een heel klein hokje gezeten omdat de fokker hem wou houden als dekreu dus hij heeft genoeg meegemaakt, maar is nu al jaren bij ons en is nu erg vrolijk en weer helemaal hond! heeft iemand tips? want het lukt me niet om die cirkel te doorbreken.

Felicia
Door

Felicia

op 17 Sep 2014

Helaas heb ik er met mijn jongste hond van net 4 maanden ook last van, als die in de tuin loopt en wel is wat doet zijn we al te laat en ik vind het echt heel vies aangezien die daarna weer kusjes komt geven, nu heb ik van mijn dierenarts gehoord om hem te lokken met kluifjes, dat gaat aardig goed alleen kunnen we niet de hele tijd achter zijn kont aan blijven lopen met kluifjes. Nu heb ik ook nog een hond van 10 jaar en die deed het ook ineens nog voor dat wij de kleine hadden, ik zeg aangeleerd gedrag van mijn oudste hond, kan dat?

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 11 Jan 2016

Ja het voorbeeld van de oudste helpt natuurlijk niet mee, maar ik vermoed dat jullie jongste hond het sowieso wel was gaan doen. Sommige honden vinden het heerlijk, anderen kijken er vrijwel niet naar om. Volgens mij is het een kwestie van smaak en niet zozeer een kwestie van iets tekort komen in de voeding. Afleiden helpt zeker en negeren en doorlopen als je hond er toch een hap inzet ook. Gebruik als regel dat je er alleen wat van zegt als je ook daadwerkelijk controle hebt over je hond anders gaat hij er een spelletje van maken en wordt het nog interessanter. Gek doen, gaan rennen, enthousiast uitnodigen om te gaan spelen, zijn ook zaken die de trigger van een lekkere drol bij je hond kunnen weghalen ;-)

djina
Door

djina

op 24 Jun 2015

Onze hond eet haar eigen poep op en kotst het daarna uit. Ze doet dit alleen als ze alleen is, zijn we erbij doet ze haar behoefte en loopt dan weer verder. Maar als ze alleen thuis is poept ze eet ze op en ik kan dan de uitgekotste poep opruimen. Ze wordt min 4x maar meestal 5x pet dag uitgelaten dus daar ligt het niet aan!

Eva
Door

Eva

op 10 Nov 2016

Onze pup van 4,5 maand at eerst af en toe zijn eigen ontlasting. Nu is het zo dat hij elk rondje dat ik met hem wandel ontzettend hard trekt aan de lijn om van veldje naar veldje te rennen om poep te eten. Eerst kregen we het advies om hem meer eten te geven, maar hij groeit al heel hard dus kunnen we dit niet weer verhogen. Ook denk ik dat het op dit moment niet met de hoeveelheid voeding te maken heeft. Wat kan ik doen, afleiden helpt ook niet. De lol van uitlaten is ver te zoeken op dit moment.

gerard schuijt
Door

gerard schuijt

op 23 Mar 2018

Er wordt gezegt dat de komplete hondenvoeding niet de oorzaak kan zijn van het eten van poep, ik vraag me af of dat wel waar is .Wie zegt mij dat die voeding kompleet is ,elke hond is anders. En natuurlijk is die voeding kompleet zegt een ieder, ik denk van niet, maar wat zeg ik nu , verklaar ik de oorlog met de grootste voedingsindustrie voor dieren. Voor mij is die geperste korrel een samenraapsel van allerlei vit. mineralen, kleurstoffen, smaakstoffen en wat niet meer. Maar het is makkelijk en op de verpakking staat dat het goed is. Ja natuurlijk, ze zullen er niet op zetten dat beter zelfgemaakte voeding kan geven.

Elisa Plooijer
Door

Elisa Plooijer

op 12 Jun 2018

Mijn hond is opvallend poep gaan eten sinds mijn andere hond is overleden vorig jaar, daarvoor is het me nooit opgevallen of heel af en toe, paardenpoep was wel altijd in trek maar nu pakt ze bijna elke drol die ze ruikt. Dus ik vermoed dat het bij haar verveling is. Ik ga zeker de truc met het doosje proberen en maar wat lekkers meenemen als ik naar buiten ga want ik doe inderdaad precies dat wat ik dus niet moet doen, haha.

Ivonne
Door

Ivonne

op 24 Dec 2018

Heeft mijn hond misschien meer vezels nodig ? Ze eet Canex , goede voeding ,maar kan niet van poep van andere honden afblijven !

Reactie plaatsen