Mijn hond heeft jeuk

Jeuk hebben, is vervelend voor je hond. Je wilt dan natuurlijk ook dat hij of zij daar zo snel mogelijk weer vanaf komt. Hoe je dat aanpakt, hangt af van de oorzaak van de jeuk.

Er zijn tal van bronnen van jeuk bij honden. Ik behandel er een aantal kort, van meest voorkomend naar minst voorkomend.

Vlooien

Het voorkomen van vlooien bij je hond is natuurlijk het beste, want deze kleine minibeestjes veroorzaken een enorme jeuk bij je hond. Je kunt dat doen door je hond het hele jaar door te behandelen met een anti-vlooienmiddel. Deze zijn gewoon verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak of bij jouw dierenarts.

Daarnaast kun je in het hoogseizoen (de warme maanden) je hond wekelijks extra kammen met een vlooienkam. Ontdek je zwarte balletjes? Dan zijn dat waarschijnlijk de eitjes van een vlo. Tijd voor actie en behandeling met een anti-vlooienmiddel.

Een goed anti-vlooienmiddel zijn de pipetten van Advantix die je op het gewicht van je hond, kunt kopen. Combineer dit met een omgevingsspray (Fleegard) zodat ook het risico van herbesmetting gereduceerd wordt.

Heeft je hond al een vlooienallergie ontwikkeld? Dan kun je het beste een vlooienmiddel gebruiken met daarin de werkzame stof selamectine, dit pakt niet alleen de vlooien aan maar ook de eitjes en larven op de hond en in de omgeving van de hond. Hiervoor heb je een recept nodig en dit middel is alleen verkrijgbaar via je dierenarts.

Lintworm als gevolg van vlooien

Naast het feit dat vlooien op zich al heel vervelend zijn en kunnen leiden tot een vlooienallergie waarbij je hond echt tot bloedens toe blijft krabben, kan een besmette vlo wanneer deze opgegeten wordt (door de hond zelf maar ook door kinderen bijvoorbeeld), lintworm bij je hond (en kind) veroorzaken.

Ik denk dat wel duidelijk is hoe vervelend dit is en dat dit dus voorkomen moet worden.

Tekenbeet

Een volgende bron van jeuk kan een tekenbeet zijn. Door de harige vacht van onze hond, hebben we niet altijd op tijd door dat de hond een teek heeft die zich heeft vastgezogen. Ook hier geldt beter voorkomen dan genezen.

Ik ben zelf heel tevreden over de banden van Scalibor ter voorkoming van teken. Enige nadeel bij mijn waterratten is dat je ze af moet doen als ze het water in gaan en daarna natuurlijk zelf goed je handen wassen.

Andere parasieten

Naast vlooien en teken spelen ook de volgende parasieten vaak een rol als veroorzaker van jeuk: demodex (jeugdschurft – ook bij oudere honden), sarcoptes (schurftmijt) en cheyletiella (vachtmijt).

Om vast te stellen of jouw hond hier last van heeft, moet eerst uitgesloten worden dat de jeuk niet veroorzaakt wordt door bovengenoemde veel vaker voorkomende parasieten. Daarna zal de dierenarts via microscopisch onderzoek en/of bloedonderzoek kunnen vaststellen of een van deze drie parasieten de veroorzakers zijn van de jeuk bij je hond.

Schimmels

Deze infectie herken je door het ontstaan van kale, ronde, schilferige plekken met uitvallende en/of afbrekende haren.

Heeft je hond dit, dan adviseer ik je met hem naar de dierenarts te gaan om de schimmelinfectie vast te laten stellen en in overleg de behandeling ervan te starten. Deze zal meestal vier tot zes weken in beslag nemen.

Gisten (Malassezia)

Deze gisten zijn van nature bij je hond op de huid aanwezig maar veroorzaken normaal geen overlast als jeuk (altijd), een vervelende geur (ranzige boter) en een vettige huid. Wanneer dit wel het geval is, dan is er sprake van een secundaire infectie. Met andere woorden, er ligt een andere oorzaak aan ten grondslag. Meestal een voedselovergevoeligheid of Atopie.

De behandeling zit hem dus ook in de behandeling van de primaire infectie/oorzaak.

Atopie

Atopie bij honden is het beste te vergelijken met hooikoorts of huisstofmijtallergie bij mensen. Het veroorzaakt veel jeuk onder de voeten en bij de kop. Honden bijten en likken vaak aan hun poten en schuren met hun kop over de grond of tegen andere voorwerpen aan.

De ontwikkeling van Atopie gebeurt meestal tussen het eerste en derde levensjaar van de hond. Voor behandeling van deze vervelende allergie ben je aangewezen op de dierenarts die een behandelplan zal maken.

Voedselallergie/-overgevoeligheid

Heel vervelend als je hond dit ontwikkeld omdat hij of zij daar het hele hondenleven niet meer vanaf komt. Honden kunnen namelijk niet over een voedselallergie heen groeien.

Het gevolg is matig tot veel jeuk, waarbij de klachten verergeren door het krabben of bijten aan de plekken. Ook oorontstekingen komen voor bij deze allergie.

De behandeling bestaat uit het uitsluiten van bepaalde voedingsmiddelen (eiwitten) en het zoeken naar alternatieven waar die specifieke eiwitten niet inzitten. Bijvoorbeeld struisvogel- of konijnenvlees. Samen met je dierenarts kun je beginnen met het elimineren van bepaalde voedingselementen, zodat duidelijk zal worden waarvoor je hond precies de allergie heeft ontwikkeld.

Psychische factoren

Tot slot kan ook stress bij je hond leiden tot jeuk. Je ziet dan je hond meestal regelmatig aan zijn kop krabben. Stress wordt veroorzaakt door onzekerheid of angst.

De aanpak hiervan ligt hem dus in het reduceren van die onzekerheid en/of angst. Dit kan door je hond zelfvertrouwen te geven en hem vertrouwd te maken, liefst op zo jong mogelijke leeftijd met allerlei situaties.

Het werken aan vertrouwen, zelfvertrouwen en socialisatie zijn belangrijke onderdelen van mijn manier van trainen en opvoeden van pups/honden. Meer informatie daarover vind je op de pagina van mijn puppycursus

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Pauline Lutmers
Door

Pauline Lutmers

op 30 May 2016

Helder verhaal Lisette! Weer wat geleerd, ik wist niet dat schimmels en gisten ook kunnen voorkomen op de huid van een hond. Wilson had jeuk, maar dat was weer een ander verhaal! Benieuwd? Laat het me weten.

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 30 May 2016

Ja daar ben ik inderdaad wel benieuwd naar Pauline :-)

Reactie plaatsen