Mijn hond luistert niet

Mijn hond luistert niet

Het is vrij normaal dat hondenbaasjes op een gegeven moment bij me komen met de klacht “Mijn hond luistert niet! Het lijkt wel of hij oostindisch doof is of hij doet het erom, maar hij doet in het geheel niet meer wat ik van hem vraag!”. Herkenbaar?

Puppycursus

Mijn online puppycursus loopt nu twee jaar. Het leuke ervan is dat ik met heel veel cursisten veel meer en langduriger contact heb, dan dat ik daarvoor had met cursisten die deelnamen aan een live-puppycursus. Daardoor krijg ik ook mee hoe de baas-hond verhouding zich ontwikkeld in de loop van de tijd (maanden en jaren).

Tijdens de puppyfase zijn de meeste hondenbaasjes nog heel druk en intensief bezig met hun pup. Een pup is leuk, hij is aandoenlijk en de liefste van de wereld. Maar het is ook weleens heel frustrerend als er weer van alles kapot gemaakt wordt.. Toch is het bovenal geweldig om je pup te zien opgroeien en te ontdekken hoe je zijn aandacht kunt vangen en hoe je het voor elkaar krijgt dat hij doet wat jij graag wilt.

Hond in de puberteit

Het is mooi te ervaren hoe je toegroeit naar een twee-eenheid met je viervoeter en hoe je hem leert lezen. Totdat de puberteit aanbreekt… Dat is lastig. Terug bij af, lijkt het wel.

Ook dat is een hele leuke fase voor mij om de hondenbaasjes te begeleiden. Heerlijk die ondeugende verhalen! En super fijn dat ik door het delen van mijn net wat andere inzichten de hondenbaasjes weer wat meer vertrouwen in henzelf kan geven. Dat leidt vrijwel altijd tot een betere band met hun puberende hond en een betere gehoorzaamheid.

Hond volwassen geen training nodig

Maar na de puberteit, berusten veel baasjes in de relatie met hun hond. Je hond weet alles, kent alles, doet alles en is gewoon een prettige hond. De dagelijkse rondjes worden nog gelopen maar heel veel nieuwe uitdagingen gaan jullie samen niet aan. Totdat de wanhoop nabij is en men mij vertelt “Mijn hond luistert niet!”

Wat gaat er verkeerd?

Een hond heb je voor acht tot vijftien jaar ongeveer, afhankelijk van het ras, en als je hem als pup krijgt. In het begin is iedereen enthousiast en wil er veel tijd insteken. De basisopvoeding gaat dan gelukkig vaak goed maar dan.. Zodra je als hondenbaas aanneemt dat je hond het wel allemaal weet nu en je dus niet meer actief met je hond aan de slag gaat, begint de teruggang.

Een teruggang in gehoorzaamheid. Eerst valt het je nog niet zo op of laat je het een beetje gaan. Het is wel gemakkelijk om je hond gewoon lekker een beetje zijn gang te laten gaan tijdens het wandelen. Totdat het een frustratie wordt als je hond echt niet meer doet wat je van hem vraagt.

Mijn tip aan jou: zoek de schuld en de oplossing bij jezelf! Je hond kan er niets aan doen dat jij minder met hem bent gaan doen in de vorm van trainen en belonen, van opdrachten bedenken en uitdagingen te zoeken. Het is tijd dat je dat weer oppakt!

Want het trainen van een hond doe je niet alleen als het een pup is maar zijn hele leven lang. Honden hebben een levenslang trainingsprogramma nodig om die lieve gehoorzame viervoeter te zijn en te blijven die je zo voor ogen had!

Herhaal daarom de stappen uit de puppycursus om het moment dat je merkt dat je je hond teveel los hebt gelaten en te weinig van hem verwacht hebt.

Heb je mijn puppycursus niet gevolgd? Dan kun je deze alsnog volgen met je wat oudere hond. Gewoon om de puntjes weer op de i te zetten en weer samen te werken aan een prettige baas-hond verhouding.

 

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Ria de Wijn
Door

Ria de Wijn

op 13 Apr 2015

Hallo Lisette, leuk dat je mijn filmpje hebt gedeeld. Ik ga echt proberen Happy ook zo te volgen. Hij is a.s. donderdag 2 jaar, dus we zijn ongeveer gelijktijdig begonnen. Ik heb heel veel van je geleerd en het resultaat is, dat Happy behoorlijk luistert. Maar soms is hij nog wel eens doof ! Hij staat me dan echt aan te kijken met een brutaal hoofd. Zo van; ik doe het lekker toch niet. ! Ik zou dan boos op hem moeten zijn maar als je hem ziet. ..... dan snap je dat ik dat bijna nooit ben. Hij is echt zoooo vreselijk lief ! Nou vindt iedereen dat natuurlijk van zijn eigen hond. Maar het is echt zo. Hij is mijn 3e hond en de andere 2 waren ook lief maar Happy steekt er met kop en schouders bovenuit. Ik volg je nog steeds en vind het leuk dat ook te blijven doen. Succes met je werk en hobby. Groetjes uit Den Haag van mij en een pootje van Happy

Inge
Door

Inge

op 12 Jul 2016

Hallo, ik heb een vraagje. Ik heb een labrador reu van bijna een jaar. Heleboel commando's kent hij al. Alleen ik heb een probleempje. Hij luistert goed als die weet dat hij een koekje krijgt. Maar als die in de gaten heeft dat hij geen koekje krijgt dan luistert hij wanneer hij zin heeft. Nu zegt de een, dat komt wel goed en een ander zegt , nou daar moet je wel bij zijn en er bovenop zitten, desnoods de harde hand, want anders leert hij nooit luisteren zonder koekje. Wat moet ik nou? Alle tips en raadgevingen zijn welkom

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 13 Jul 2016

Dag Inge, belonen blijf je het hele leven van je hond doen! Die harde hand is absoluut niet nodig. Een Labrador kun je ook proberen te belonen met bijvoorbeeld een bal halen en terugbrengen, maar voor de meeste exemplaren gaat er niets boven iets lekkers ;-) Gebruik dat dan ook. Wat je wel doet is dat je de frequentie van het belonen afbouwt. Hij moet met andere woorden meer of langer iets doen, voordat jij tevreden bent en hij dus de beloning krijgt. Succes!

Suzanne
Door

Suzanne

op 17 Jul 2020

Leuke artikel! Bedankt voor de informatie! Tijd om een beter baasje te zijn ;)

Reactie plaatsen