Mijn hond pakt alles

Ik krijg vaak vragen over honden die alles pakken. “Mijn hond pakt alles, wat kan ik doen om dat af te leren?”

Er zijn honden die allerlei dingen pakken als schoenen, pantoffels, handschoenen, knuffels van de kinderen etc. Ze vinden dit soort zaken op de vloer of op een traptrede, in een mand die op de grond staat of op een stoel. Sommigen spelen ermee en dat kan zover gaan dat het daarna kapot is. Andere honden slepen het alleen mee hun mand in en koesteren het daar.

Er zijn ook honden die vooral dingen pakken om te eten. Vaak pakken ze etenswaar van de tafel of van het aanrecht om het vervolgens direct naar binnen te schrokken.

Wat je hond ook pakt, een hond die dit gedrag vertoond heeft op de een of andere manier de positie verworven om dit te kunnen doen.

Op een gegeven moment denk jij “Het is nou mooi geweest, mijn hond pakt alles maar nou wil ik dat niet meer”. Daaraan voorafgaand was er echter een periode dat je daar waarschijnlijk minder problemen mee had. Het is een gedrag bij je hond dat hij zich heeft aangeleerd en dat door jou in meer of mindere mate is toegelaten.

Mijn hond pakt alles dat eetbaar is

Als de motivatie van je hond is om te eten, dan zul je heel duidelijk met hem moeten gaan trainen om iets niet te pakken. In de video hieronder, zie je hierover een trainingsoefening uit mijn online puppycursus “Je Pup Trainen? Dat Kun Je Zelf!”.

Heeft je hond goed door dat hij bij het commando “Nee” de etenswaar niet mag pakken, dan ga je met hem trainen bij de tafel. Je zet daar iets op dat hij voorheen zou hebben gepakt en je gaat bij hem zitten. Zodra hij ernaar neigt het te willen pakken, zeg je duidelijk “Nee”. Dit bouw je verder uit door steeds verder weg te gaan zitten maar je hond scherp in de gaten te blijven houden en in te grijpen met je “Nee” voordat je hond het eten te pakken heeft. Hij mag er gewoon niet aankomen als jij dat niet wilt. Natuurlijk beloon je hem voor goed gedrag!

Spullen pakken om jouw aandacht

Vind je hond het vooral prettig om spullen te pakken, dan kan dat te maken hebben met het vragen om aandacht van jou. Je hond wil graag je aandacht en hij heeft gemerkt dat als hij iets pakt wat niet mag, jij hem die aandacht geeft. Ook al is die aandacht dan negatief, je hond wil hem graag! Het handigste om dit gedrag af te leren is daardoor om je spullen goed op te ruimen en dus niet te laten slingeren. Dan heeft je hond ook geen mogelijkheid om daarmee je aandacht te krijgen.

Pakt hij toch iets dat niet mag en hij komt ermee naar jou of hij laat aan jou merken dat hij het heeft gepakt, negeer je hond dan. Draai je om en ga naar een andere ruimte en doe de deur voor zijn neus dicht. Zo geef je hem geen aandacht waardoor er voor je hond ook geen lol meer te beleven is aan het pakken van iets dat jij niet wilt. Als je dat consequent doet, je negeert hem en geeft hem dus ook geen negatieve aandacht, dan is de lol voor je hond eraf en zal hij ook niet de moeite meer nemen om iets te pakken wat niet mag. Het levert hem dan namelijk niets op.

Genoeg te spelen en te kluiven

Geef hem natuurlijk wel voldoende speelgoed en bijtspeelgoed of kluiven, zodat hij daar mee kan spelen of op kan bijten. Het is ook belangrijk dat je je hond voldoende aandacht geeft, door regelmatig op de dag lekker met hem te gaan spelen, apart van of tijdens het wandelen. Je hond moet zich natuurlijk niet gaan vervelen. Het is heel belangrijk dat hij op de dag lekker zijn energie kwijt kan en voldoende van jouw aandacht krijgt.

Je hond pakt alles wat hij kan koesteren

Het kan echter ook zijn dat je hond dingen pakt om te koesteren. Hij doet er verder niets mee maar hij legt het bij zich in zijn mand en dat vindt hij blijkbaar prettig. Je hond heeft dan behoefte aan iets dat hij kan koesteren. Om te voorkomen dat hij met jouw spullen aan de haal gaat, kun je heel goed een eigen knuffel voor hem aanschaffen. Let er wel op dat er geen kleine onderdelen aanzitten die je hond eraf kan bijten en door kan slikken of waar hij in kan stikken.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
peggyberends
Door

peggyberends

op 14 Jan 2013

hey hallo, ik heb een vraagje, sinds bijnaa 5 maandjes heb ik een hondje opgevangen, maar haar probleem is dat ze of te allert is of bang is..zodra ze ook maar iets hoort gaat ze blaffen, wat ik ook probeer ze blijft het doen, heb al haar proberen af te leiden met een speeltje, haar al naar haar mand gestuurd maar keer op keer doet ze het weer :( wat kan ik nu nog doen??

Lisette - Je Liefste Hond
Toos Buijs
Door

Toos Buijs

op 15 Jan 2013

Beste Lisette. Ik heb Bobbij al van pup af aan van acht weken nu 15 jaar ik ben er nooit mee naar een curcus geweest en heb hem zelf opgevoed hij heeft nooit iets kapot gebeten of vernield nog nooit iemand gebeten en hij is de liefste hond die je maar wil hebben goed waaks en hij is ook een allemans vriend en een vriendschap die met geen goud is te betalen ik heb hem zelf alle aangeleerd.Ik kan hem zelfs alleen thuis laten . groeten van Toos-Buijs en een knuffel van Bobbij.

yvonne.van Rosmalen
Door

yvonne.van Rosmalen

op 17 Jan 2013

Ik heb twee honden, een van 16 jaar en een van 5 jaar. Die van 5 heeft als puppy telkens in een Bench gezeten totdat hij dus bij mij kwam. Hij heeft zichzelf dingen aangeleerd. Zoals de post pakken, wat ik wel goed vind. Maar hij eet ook veel zijn poep op en ook zijn plas ruimt hij dus op. En aan de riem lopen met die twee, dat gaat voor geen meter als er een andere hond aankomt. Nu is het ook zo, dat de honden die met ons de deur uitgaan voor mogen lopen of een andere kant op mogen gaan. Hij gaat dan te keer en trek dus aan de riem en huilt. Hoe kan ik hem dat afleren? Want ik ben de baas en niet hij.

Chantal
Door

Chantal

op 08 Sep 2015

Beste Lisette,Onze hond kent het commando nee donders goed, hij weet echt wel dat hij niks mag eten van de aanrecht of de tafel. Het probleem met eten pakken is vooral als we niet thuis zijn, inmiddels staan er minder sloten op alle lades met eten en drinken zodat hij die niet meer kan openmaken, alsmede een extra slot op de kelderdeur. Het valt echter niet te vermijden dat er soms toch iets op het aanrecht staat (zoals cakejes die afkoelen), hoe kan ik hem afleren dat te pakken (zonder dus dat ik aanwezig ben),Ik hoor het graag, want ik ben er helemaal klaar mee (vandaag heeft hij de helft van de traktratie voor morgen op),Mvrgr,Chantal

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 14 Sep 2015

Dag Chantal, dat is natuurlijk een hele hoge verwachting die je hebt. De zogenaamde kat op het spek binden en dan niet in de buurt zijn en verwachten dat hij eraf blijft... Dat is een lastige, zeker nu hij al weet wat er te halen valt. Ik zou de af te koelen etenswaar of anderszins gewoon buiten zijn bereik zetten als je weg bent. In een kast of in de oven of zo. Succes!

Kim
Door

Kim

op 15 May 2016

Hoi chantal,Toevallig kom ik bij je post terecht. Onze hond doet precies hetzelfde en ben er ook helemaal klaar mee. Ook hij kent 'nee' maar als je per ongeluk even iets laat staan is het weg. Wij houden er wel rekening mee, maar daar word je echt moe van. Zoiets van de traktatie is bij ons ook al gebeurd. En ook bv aks iets onderin de buggy blijft liggen. Jouw post is al even geleden, maar heb je inmiddels al een tip waar ik misschien ook iets mee kan? Zou super fijn zijn :)

karel groenewegen
Door

karel groenewegen

op 15 May 2016

Mijn hond is 4 jaar pakt alles wat die maar wenst en bijt dingen stuk en daarom is zijn 2e naam sloper

jan en carine v dijk
Door

jan en carine v dijk

op 13 Jul 2016

Ik heb een Mechelseherder-pup van 19 weken en ze bijt graag in mijn armen en handen. Niet doorbijten maar speels. En ja de fleechedekens zijn haar favoriet. En daar gaat mijn vraag over. Kan dit kwaad?En hoe kalmeer ik haar wanneer ze 's avonds mee in de woonkamer mag? Want dit is nu echt een moment waarop ze zich uitleeft en springt en bijt in kussens. Hoe krijgen we dit onder controle?

Lisette - Je Liefste Hond
Scooby
Door

Scooby

op 05 Apr 2019

Ik heb een hard vuilnisblik bij me genomen. Telkens wanneer mijn hond te dicht bij me kwam hield ik het vuilnisblik wat voor haar. Zo claimde ik mijn eigen zone. Na een paar dagen was dit al snel merkbaar in haar gedrag. Ook een wandeling voor de avondrust, waarin ik wat speelde met haar. Zodat de overige energie in haar wat weg was. Hopelijk heb ik je wat kunnen helpen. Ps NIET slaan he met het vuilnisblik!!

Marielle
Door

Marielle

op 21 Jan 2017

Onze hond pakt werkelijk alles wat op de grond valt dus ook de dobbelsteen als we toevallig een spelletje spelen. Hij is er als de kippen bij en neemt het mee naar een hoekje waar hij denkt dat wij het niet kunnen afpakken. We hebben hem in het begin gecorrigeerd en het betreffende voorwerp steeds afgepakt, daarna (op advies van puppy cursus) hebben we negeren geprobeerd. Maar omdat hij ook gevaarlijke dingen pakte zijn we toch weer teruggegaan naar 'nee' zeggen en afpakken. Alleen wordt het steeds moeilijker zijn bek los te krijgen en slikt hij het voorwerp, als hij de kans krijgt, in z'n geheel door (laarsje van een Barbiepop heeft er twee weken over gedaan om er ook in z'n geheel weer uit te komen) Wat doen we fout en hoe kunnen we dit gedrag afleren?

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 29 Mar 2018

Je kunt in dit geval het beste hetgeen je hond in zijn bek heeft, ruilen met iets wat hij nog liever heeft!

Dick Put
Door

Dick Put

op 19 Apr 2017

Beste Lisette, We hebben een Berner Senner Pup (Reu) van 9 maanden. Hij blijft elke keer als we niet thuis of beneden zijn, de dekens van katten uit de kattemandjes trekken en zijn eigen kleed uit zijn mand op de grond gooien op de kamervloer. Ook kan hij tijdschriften niet met rust laten, verscheurt ze. Wat kunnen we daar aan doen? Hartelijke groeten, Dick

Mandy
Door

Mandy

op 19 Mar 2018

Mijn hond is nu bijna 1 jaar. Eet alles op wat hij ziet stokjes blaadjes haalt de planten uit de potten ect ect.we zeggen er altijd wat vAn krijgt straf zoals in de banch. Ze krijgt voldoende voer heeft genoeg speeltjes. Mijn andere hond heeft dit nooit gedaan. Wie weet een oplossing

Vrancken Petra
Door

Vrancken Petra

op 18 Dec 2018

Ik heb een Belgische bulldog van 6 jaar hij steelt alles kleren, tv-kastjes, gsm, ik kan niks laten liggen of hij pakt het. En je kan het niet meer afnemen omdat hij zo sterk is. Ik moet constant alert zijn, alles staat nu omhoog

petra jansen
Door

petra jansen

op 23 Dec 2018

Onze hond pakt iedere keer als er iemand aan de deur komt, of op bezoek is, en we niet aandacht aan hem besteden, iets en maakt dat dan kapot, zijn deken, de handdoek of theedoek , die bij het aanrecht ligt, kussen van de bank, eigenlijk alles waar hij bij kan, ik overweeg een halsband met tik, om het af te leren, maar denk dat als wij thuis zijn hij het dan toch doet. We ruimen alles op, maar ik kan niet mijn hele huisraad opruimen...

Stefan
Door

Stefan

op 30 Jun 2019

Mijn hond gaat op zoek naar eten als er mensen op een veldje zitten met mooi weer. Probeert de tassen in te gaan en meestal is er ook eten en snaai te vinden. Hij gaat letterlijk van kleedje naar kleedje. Tips?.. en ja hij krijgt eten.

Tilly de Moor
Door

Tilly de Moor

op 18 Sep 2019

Mijn hond is bijna 14 jaar, hij heeft nooit geschooid of iets van tafel gepakt. Nu als ik even niet kijk en er staat iets eetbaars op de salontafel pikt hij het. Kan dit de ouderdom zijn?

Astrid
Door

Astrid

op 20 Jan 2020

Mijn hond is een herplaatsing. Hij is nu een maandje bij ons. Volgende week wordt hij een jaar. We worden er een beetje moedeloos van want hij is heel erg druk en pakt alles wat op tafel staat eraf. Kop koffie, dropjes, koekjes, asbak, bril, echt van alles. Als wij wat eten vliegt hij ons aan omdat hij het eten wil. Hoe kunnen we dit toch afleren? Hoop dat je kunt helpen, we kunnen hier niets van vinden op internet of in de boeken. Dank je wel

Raymond
Door

Raymond

op 14 Mar 2020

Mijn hond gaat sins kort de prullenbak in. We moeten prullenbak omdraaien. Maar dat vergeten we soms.. Als hij dan wat eruit haalt en we willen het afpakken, bijt hij. Ook als kids met koekje rondlopen pakt hij het af. Wat kunnen we daaraan doen?

Janneke
Door

Janneke

op 13 May 2020

Goedemiddag,Wij hebben meerder malen nestjes gehad, waarvan elke hond een prachtig en gelukkig huis heeft gevonden. Op 1 na. Deze hond hebben wij na een incident bij de eerste eigenaren terug gekregen. De oorzaak van het probleem is gedeeltelijk bij ons bekend, ze hebben de hond niet genoeg geleerd wie de baas is. De hond pakt daadwerkelijk alles wat hij in zijn bek kan pakken en luistert niet naar correcties. Wij hebben daadwerkelijk van alles geprobeerd. Van de baas zijn tot ruilen van koekjes aan toe. De hond heeft zich bij zijn vorige eigenaren aangeleerd om de spullen te claimen. Bijvoorbeeld door er op te gaan staan, de poot er op te leggen om vervolgens te grommen /bijten wanneer wij het terug willen hebben. Na meerdere incidenten, ondanks zorgvuldig oefenen en heel veel geduld hebben, zitten wij met onze handen in ons haar. Kan iemand ons helpen??

Jaap
Door

Jaap

op 17 Aug 2022

Onze hondje (10 mnd) is heel gehoorzaam maar ze pakt wel van alles in de bek waar we bij zijn en als we er niet bij zijn. Bij verbieden stopt ze gelijk, echt gehoorzaam. Maar we hebben niet altijd zicht op haar want groot erf, wat te doen?

Anita
Door

Anita

op 04 Oct 2022

Als ik zulke raad lees, denk ik: was 't maar zo simpel! Wij letten goed op dat we niks in z'n bereik leggen maar soms gebeurt het toch dat hij een voorwerp steelt en als we willen het afpakken, zou hij bijten. Zelfs ruilen met iets lekkers, lukt niet!

Reactie plaatsen