Mijn puber en ik

Ik had verwacht dat het toch minstens nog een jaar of vijf zou duren, eer ik ermee te maken kreeg. De puberteit.

Mijn zoon is namelijk zeven…maar nee het fenomeen is er al veel eerder! Gelukkig niet bij hem (al is ook hij een handvol werk 😉

Het gaat om Tom, onze hond van nu 11 maanden oud. Ik noem hem nu maar Tom in plaats van Tommy want hij denkt inmiddels dat hij volwassen is….dus zal ik zijn pret niet bederven.

De signalen dat het zo ver is, zijn er. Hij luistert wanneer hij dat wil. Kijkt op als ik zijn naam noem om vervolgens nog net zijn middelteentje naar me uit te steken. Alles wat belangrijker is dan ik (en dat is zo’n beetje alles) gaat voor. Het scheelt dat Tom niet kan praten want anders zouden we ongetwijfeld veel discussies hebben.

Tja en hoe ga je daar dan mee om? Wat doe je in deze gevallen?

Ga je huilend in je hoekje zitten, jezelf afvragend wat er toch met jouw lieve hondje is gebeurd? Vraag je jezelf af waar in de opvoeding het mis ging? Ben je onzeker en leg je de schuld bij jezelf?

NATUURLIJK niet! Je blijft ferm overeind staan. Je recht je rug en weet dat het weer goed komt, ooit…..je droogt je tranen en loopt met ferme pas door als je schatje je niet volgt wanneer je het hem vraagt. Hij komt, hij komt echt….

Bovendien….. gebruik je je stem. Je lokt je puberende hond.

Niet met koekjes maar met je stem die zich aanhoort als bloemetjes, waardoor je puber denkt dat er veel te halen valt! Waardoor hij twijfelt of hij toch niks mist als hij niet bij het vrouwtje komt.

Ook wanneer je boos bent, slik je dit weg en piept op blije toon als hij zich na zo’n ongeveer drie uur, toch bij je meldt. “Wat een braaaavvvvvve hond!” Je hoort jezelf en denkt: Ben ik dat? Maar het maakt je niks uit want je gaat voor jouw puber en bidt dat het snel voorbij mag zijn.

Mijn puber en ik …… een bijzonder stel 😉

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Joy
Door

Joy

op 23 May 2016

Wat ontzettend leuk geschreven, en tussen neus en lippen door fijne tips! Heel veel dank hiervoor!

Reactie plaatsen