Mijn pup is dominant

Ik krijg nog regelmatig e-mails maar ook berichten van cursisten die net aan mijn online puppycursus begonnen zijn, met de opmerking en vraag “Mijn pup is dominant. Hoe ga ik daarmee om?” Als ik dan vraag naar hoe dat dominante gedrag zich uit, komt het er vaak op neer dat de pup in kwestie gromt, bijt en tegen de benen van de kinderen aan rijdt.

Dominant gedrag

Het is eerst handig om het over de term “dominant gedrag” te hebben. Aan deze term ligt de zogenaamde “Dominantie theorie” ten grondslag. In deze theorie gaat men ervan uit dat een hond erop uit is om de leiding van de roedel op zicht te nemen. Zodra hij de kans ruikt zal hij zich naar boven werken in de hiërarchie die er binnen een roedel bestaat.

Om de hogere positie te bereiken zou een hond agressief gedrag vertonen. Wil je niet dat jouw hond de leiding bij jullie thuis (de huidige roedel) gaat overnemen, dan moet jij er dus voor zorgen dat jij je hond de baas blijft. Bijvoorbeeld door agressief gedrag van je hond direct in de kiem te smoren en hem plat op zijn rug te leggen of hem met een onverwachte tik in zijn zij met je voet te corrigeren. Cesar Millan is een typisch aanhanger van deze theorie.

Dominantie theorie achterhaald

Deze Dominantie theorie is echter al lang achterhaald. Uit recenter onderzoek is gebleken dat honden binnen een roedel helemaal niet uit zijn op het zichzelf opwerken in de hiërarchie. De roedel honden vormt meer een familie met dito verbanden en relaties, waarin ieder zijn rol vervuld.

Het kan best zijn dat de ene keer de ene hond een situatie beter kan leiden en de andere keer een ander. Er komt geen agressiviteit kijken bij het klimmen in de roedelhiërarchie maar zaken als leeftijd, rust en uitstraling zijn wel heel bepalend voor de hond die de leiding heeft in een roedel. Ook zal een hond nooit zomaar agressief gedrag vertonen naar een mede-roedellid.

Op deze uitgangspunten is daarom ook de manier van honden trainen gebaseerd die ik voorsta, die van de “Positieve Bekrachtiging“. Het allerbelangrijkste hierbij is dat je een hond beloond voor het door jou gewenste en opgedragen gedrag en dat je hem negeert bij het vertonen van ongewenst gedrag. De rol die jij hier zelf bij aanneemt is essentieel. Jouw houding en gedrag zouden rustig, evenwichtig, zeker en positief moet zijn wil je je hond goed kunnen opvoeden en daarmee gelijk een prettige (familie-)band met hem ontwikkelen.

Vanzelfsprekend is uit dat gezichtspunt dat je een hond nooit op zijn rug legt om hiërarchie te scheppen of te bevestigen. Ook het corrigeren met fysieke correcties zijn niet bevorderend voor de relatie. Het gevaar wat je namelijk loopt als je dit soort zaken wel toepast is dat je hond onbetrouwbaar wordt door zijn angst (voor jou) en op een gegeven moment eens naar je zal uithalen. Geef hem eens ongelijk…

Pups die grommen en bijten

Maar hoe zit het dan met pups die grommen en bijten. Echt “agressief” in je enkels of in je arm kunnen gaan hangen? Dit is in 99% van de gevallen niets anders dan normaal pupgedrag en is onderdeel van het spel.

Als je pups bekijkt die opgroeien in hun eigen roedel dan zie je dat de pups onderling best heel venijnig en hard met elkaar om kunnen gaan. Proberen ze datzelfde bij een ouderhond dan wordt dat tot bepaalde hoogte toegelaten. Maar gaat de pup een grens over dan krijgt hij even een korte snauw en daarmee is het klaar.

Dat is dan ook wat ik adviseer te doen tijdens mijn puppycursus. Negeren als het voor jou nog onder aanvaardbaar valt en een goed getimede snauw als jouw grens wordt overschreden. Dat is geen fysieke straf, maar een kort en hard “Klaar!” of “Denk erom!”waarna je direct weer doorloopt en geen aandacht meer geeft aan je pup.

Vaak duurt de periode van bijten en jou uitproberen een maand of drie met – bij de juiste aanpak – een duidelijk afneembare frequentie van waarin je pup een poging doet en de confrontatie bij jou of je kinderen opzoekt. Ook andere huisdieren moeten het vaak een tijdje bezuren, maar meestal regelt het zichzelf prima.

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Heleen
Door

Heleen

op 07 Sep 2014

Hoe kun je een pup negeren die op je af blijft komen en in je benen hapt en naar je toe springt? Ik heb het over een Kelpie/mix Groetjes Heleen

marijke
Door

marijke

op 09 Sep 2014

ik krijg ook weleens de medeling dat mijn puber (8 mnd) dominant is. hij rijdt wel eens tegen andere honden op. meestal wordt hij gecorrigeerd door de hond, maar niet altijd en dan zijn de baasjes niet blij en gaan zij mijn hond corrigeren met foei of hem eraf halen. ik zeg dan maar, het is de natuur, maar dat wordt niet begrepen. ik kan het ook niet altijd voorkomen, soms ziet mijn hond de andere hond eerder en ben ik te laat met aanlijnen.

marleen
Door

marleen

op 21 Oct 2015

Mijn reu van 19 weken valt sommige andere pups aan Gaat erover heen staan en ga grommen en zijn bek om de nek van de andere pup leggen Hoe kan ik hem dit het best afleren En waarom doet hij dit ? Niet bij alle pups doet ie het Maar wel regelmatig

Reactie plaatsen