Mijn pup kijkt zielig

In mijn online puppycursus komen af en toe foto’s voorbij van pups die heel zielig kijken. Puppy en honden eigenaren denken vaak dat hun hond zielig is door de manier waarop hij kijkt.

Omdat dit een leuk staaltje misvatting is, veroorzaakt door het verschil in mensen- en hondentaal, vind ik het leuk hier een blog “Mijn pup kijkt zielig” over te schrijven.

De ogen van een pup of volwassen hond kunnen zo ontzettend zielig staan, dat je vermoedt dat er wel iets heel ergs gebeurd moet zijn. Gelukkig weten we in de meeste gevallen wel dat dat niet het geval is geweest. De uitdrukking “puppy ogen” wordt zelfs gebruikt om aan te geven hoe aandoenlijk iemand kan kijken, om bijvoorbeeld iets voor elkaar te krijgen. Maar waarom kijkt je hond of pup dan zo?

Als je pup kijkt met “puppy ogen” dan is het een misvatting om te denken dat de pup zichzelf zielig vindt. Je pup kijkt namelijk niet “zielig” maar vaak “conflict vermijdend”. Hij wil dus geen conflict en wendt zich daardoor min of meer van je af. Dat zie je aan zijn lijf maar ook aan zijn ogen.

Pups laten vaak dit conflict vermijdende gedrag zien naar hun baas. De baas wil dan dat de pup iets doet maar de betreffende pup begrijpt op dat moment nog niets van wat de baas nu wil.

De baas interpreteert het niet doen van de pup van wat hij vraagt, als ongehoorzaamheid of “uitprobeer gedrag”. Daarop herhaalt de baas een aantal keer wat hij wil, met steeds duidelijkere stem. Met een beetje pech, pakt hij de pup fysiek aan en duwt hem bijvoorbeeld met zijn hand tot “zit”. Als de pup eindelijk zit hoor ik een baasje nog regelmatig na mopperen.

De pup begrijpt er nog steeds helemaal niets van, maar interpreteert het gedrag van zijn baas weer alsof deze een conflict met hem aan het uitlokken is. Het vele herhalen en het met steeds hardere stem praten, klinkt voor de pup hetzelfde als een hond die grommend en blaffend de strijd aan wil met de pup. Dat wil de pup niet en laat dat dan dus zien door zijn lichaamstaal – hij wendt zich wat af, maakt zich klein – en door met puppy ogen te kijken. Vertaald: “Ik wil helemaal geen ruzie met je!

Als je bovenstaande gelezen hebt, dan begrijp je waarschijnlijk wel dat de enige manier om ervoor te zorgen dan je pup niet zo kijkt is om met je pup te gaan trainen. Je pup moet leren wat jij met je mensentaal van hem gedaan wil hebben.

Om dat aan te leren maak ik in mijn puppycursus gebruik van het belonen van gewenst gedrag.

Jij geeft je pup bijvoorbeeld het commando om te zitten en verleid hem met een bepaald gebaar tot die zithouding. Raakt het zitvlak van je pup de grond, dan klik je daarbij met de clicker en beloon je je pup daarna voor zijn goede uitvoering. Door de kracht van de herhaling, zal het kwartje bij je pup gaan vallen en zal hij onze mensentaal “puppy zit” gaan koppelen aan zijn gedrag om te gaan zitten.

Geen onbegrip meer, dus geen onnodige en steeds luidere commando’s, geen fysieke pressie om iets van je pup of hond gedaan te krijgen en een blij, vrolijk in de wereld kijkend hondje 😉

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen