Door mijn puppycursisten wordt regelmatig de vraag gesteld “Mijn pup wil niet in de bench. Wat kan ik daaraan doen?”
Omdat dit een vraag is die natuurlijk voor meerdere pupbaasjes opgaat, zal ik er hier in dit blog wat verder op ingaan.
Een bench zie je tegenwoordig veel vaker in huizen dan voorheen. En dat is niet voor niets, want – hoe lelijk zo’n ding ook is – hij is ook heel praktisch.
Waarom het gebruik van de bench is aan te raden
De bench werkt twee kanten op. Het biedt jou rust en het biedt je pup/hond rust.
Zeker als je kleinere kinderen hebt, is dat laatste erg belangrijk. De bench biedt een hele prettige rustige eigen plek aan je pup, waar hij erop kan rekenen dat hij niet gestoord wordt en in alle rust kan liggen en rusten.
Het eerste argument, dat het jou rust biedt, is met name relevant in de periode dat je pup zijn tanden aan het wisselen is en in de periode dat je hond gaat puberen en uit verveling/baldadigheid of uit nieuwsgierigheid van alles gaat slopen.
Ik adviseer dan ook de bench in ieder geval te gebruiken totdat je hond de puberteit voorbij is.
Maar wat als je pup niet in de bench wil?
Vaak wil een pup die net opgehaald is uit het nest, nog niet alleen blijven. De enige die al een beetje zijn vertrouwen heeft ben jij als baas en voor de rest is alles nieuw en niet vertrouwd, dus onveilig. Pups lopen daarom het liefst de hele dag achter je aan, rusten alleen als jij gaat zitten aan je voeten en gaan piepen als je ze alleen laat.
Tijd om je pup het vertrouwen in zijn omgeving en in zichzelf te bieden. Dit doe je door dit rustig en in stapjes op te bouwen.
Zo ook met het gebruik van de bench. In het begin laat je je pup in de bench gaan en zorg je ervoor dat je pup daar een lekker plekje heeft. Het is voor je pup fijn als bijvoorbeeld de nestgeur in een knuffel zit en bij hem of haar gelegd wordt.
Je beloont je pup voor het in de bench gaan en praat zachtjes op geruststellende toon tegen je pup. Daarmee geef je aan dat het goed is. Je kunt door het open deurtje je hand ook nog bij je pup leggen, zodat deze extra op z’n gemak is. Dan kan je pup in alle rust en vertrouwen in zijn bench in slaap vallen.
Gaat dit goed dan bouw je het directe contact steeds meer af. Gedurende de dagen die volgen en in kleine stapjes. Eerst je hand eruit, dan het deurtje dicht, dan een meter verderop zitten etc. etc. Totdat je pup helemaal rustig is en uit zichzelf al lekker gaat slapen wanneer hij zijn benchkussen ruikt.
Niet zielig
Je zult ook zien en ervaren dat je dan helemaal geen zielig gevoel meer hebt bij die bench.
Je pup vindt het dan namelijk een heerlijke eigen plek waar hij tot rust kan komen. Natuurlijk, het blijft een lelijk ding in je huis, maar met een beetje geluk kun je hem dan met anderhalf jaar de deur weer uitdoen 😉
Marina Turion
op 08 Jul 2015Lisette - Je Liefste Hond
op 08 Jul 2015Anoushka
op 08 Jul 2015Lisette - Je Liefste Hond
op 08 Jul 2015Anoushka
op 09 Jul 2015Irmy
op 09 Jul 2015Wil
op 24 Jan 2016Susan van der toorn
op 27 Oct 2016Anita
op 02 Mar 2017Denise
op 25 Mar 2018Lee
op 23 Jun 2019Arts
op 08 Aug 2019verschueren nicole
op 12 Oct 2019Amy
op 27 Jul 2020Lisette
op 04 Feb 2021Jop
op 10 Feb 2022Jop
op 10 Feb 2022