Page content

Mijn pup wil niet in de bench

article content

Mijn pup wil niet in de bench

Door mijn puppycursisten wordt regelmatig de vraag gesteld “Mijn pup wil niet in de bench. Wat kan ik daaraan doen?”

Omdat dit een vraag is die natuurlijk voor meerdere pupbaasjes opgaat, zal ik er hier in dit blog wat verder op ingaan.

Een bench zie je tegenwoordig veel vaker in huizen dan voorheen. En dat is niet voor niets, want – hoe lelijk zo’n ding ook is – hij is ook heel praktisch.

Waarom het gebruik van de bench is aan te raden

De bench werkt twee kanten op. Het biedt jou rust en het biedt je pup/hond rust.

Zeker als je kleinere kinderen hebt, is dat laatste erg belangrijk. De bench biedt een hele prettige rustige eigen plek aan je pup, waar hij erop kan rekenen dat hij niet gestoord wordt en in alle rust kan liggen en rusten.

Het eerste argument, dat het jou rust biedt, is met name relevant in de periode dat je pup zijn tanden aan het wisselen is en in de periode dat je hond gaat puberen en uit verveling/baldadigheid of uit nieuwsgierigheid van alles gaat slopen.

Ik adviseer dan ook de bench in ieder geval te gebruiken totdat je hond de puberteit voorbij is.

Maar wat als je pup niet in de bench wil?

Vaak wil een pup die net opgehaald is uit het nest, nog niet alleen blijven. De enige die al een beetje zijn vertrouwen heeft ben jij als baas en voor de rest is alles nieuw en niet vertrouwd, dus onveilig. Pups lopen daarom het liefst de hele dag achter je aan, rusten alleen als jij gaat zitten aan je voeten en gaan piepen als je ze alleen laat.

Tijd om je pup het vertrouwen in zijn omgeving en in zichzelf te bieden. Dit doe je door dit rustig en in stapjes op te bouwen.

Zo ook met het gebruik van de bench. In het begin laat je je pup in de bench gaan en zorg je ervoor dat je pup daar een lekker plekje heeft. Het is voor je pup fijn als bijvoorbeeld de nestgeur in een knuffel zit en bij hem of haar gelegd wordt.

Je beloont je pup voor het in de bench gaan en praat zachtjes op geruststellende toon tegen je pup. Daarmee geef je aan dat het goed is. Je kunt door het open deurtje je hand ook nog bij je pup leggen, zodat deze extra op z’n gemak is. Dan kan je pup in alle rust en vertrouwen in zijn bench in slaap vallen.

Gaat dit goed dan bouw je het directe contact steeds meer af. Gedurende de dagen die volgen en in kleine stapjes. Eerst je hand eruit, dan het deurtje dicht, dan een meter verderop zitten etc. etc. Totdat je pup helemaal rustig is en uit zichzelf al lekker gaat slapen wanneer hij zijn benchkussen ruikt.

Niet zielig

Je zult ook zien en ervaren dat je dan helemaal geen zielig gevoel meer hebt bij die bench.

Je pup vindt het dan namelijk een heerlijke eigen plek waar hij tot rust kan komen. Natuurlijk, het blijft een lelijk ding in je huis, maar met een beetje geluk kun je hem dan met anderhalf jaar de deur weer uitdoen 😉

 

Comment Section

10 reacties op “Mijn pup wil niet in de bench


Door Marina Turion op 8 juli 2015

Onze Spinone van ruim 2 jaar gaat nog steeds in de bench als wij niet thuis zijn en als we gaan slapen. Hij is er nooit echt kapot van geweest, al is het ook geen probleem voor hem. Ik vraag me af, moeten we hem dan toch trainen om buiten de bench te kunnen zijn in onze afwezigheid / slaap? Of is het geen probleem om de bench te blijven gebruiken?
Groet,
Marina Turion – Kahlmann


Door Lisette - Je Liefste Hond op 8 juli 2015

Dag Marina, bedankt voor je reactie. Het is geen must om de bench na de puberteit de deur uit te doen hoor. Sommige honden worden er wel 16 jaar mee! Dan is het gewoon helemaal hun eigen plek geworden. Prima natuurlijk! Dus lekker houden zoals het is als de bench jullie verder niet in de weg staat. Dat is vaak de reden dat mensen hem de deur uit willen hebben 😉


Door Anoushka op 8 juli 2015

Onze boomer is nu 5 maanden en ook hier is de bench niet haar geliefde plekje.
Als we weg gaan en als we gaan slapen lokken we haar met snoepjes naar binnen.
En dan is het ook wel goed en gaat ze lekker slapen.
Heb je nog tips zodat ze overdag ook zelf haar bench gaat zoeken


Door Lisette - Je Liefste Hond op 8 juli 2015

Dag Anoushka, geef haar telkens positieve aandacht wanneer ze in de bench gaat. Beloon haar daarvoor bijvoorbeeld met een snoepje of gewoon lekker aaien als ze dat prettig vindt. Geef haar eten ook elke dag in de bench en maak er natuurlijk een lekkere schone plek van. Niet te warm wanneer buiten de temperatuur stijgt (koelbed is vaak lekker) en lekker warm wanneer het koud is. Succes!Door Irmy op 9 juli 2015

Mijn lieverd een boomer van bijna 6 jaar,gaat nog steeds vrijwillig naar en in de bench.
Ik heb de bench ook nooit als straf gebruikt,dus deze ervaring heeft hij dan niet i.s.m. de bench.

Ik gebruik de bench ook als mijn kleinzoon komt van nu 3 maanden,waar hij tamelijk jaloers op is,beter voorkomen dan genezen .
De bench staat in de keuken onder het aanrecht,wat wel een aangepaste keuken is en de bench er perfect onder kan staan en dus niet in de weg of opvallend in het oog staat.


Door Wil op 24 januari 2016

Onze pup heeft tien maanden zonder moeite in de bench geslapen ging er vanzelf in.Daarna is ze gesteriliseerd en jankte als ze de bench in moest. Nu gebruikt ze het hele huis en slaapt op ons bed. We vinden het heel gezellig dus we laten het maar zo. We hebben een probleem we durven haar niet alleen thuis te laten dan piept en blaft ze erg.


Door Susan van der toorn op 27 oktober 2016

Mijn puppy van 13 weken blijft gillen in bence of ik 5 min of 30 min uit zicht ben. Niks Alles is top deur open stap in bence om eten evt te pakken. Hoe leuk ik t ook maakt. Hopeloos. Nooit eerder mee gemaakt.


Door Anita op 2 maart 2017

Ja Susan, dit probleem heb ik nu dus ook, en hoopte al dat ik hier nog nuttige tips kon vinden


Door Denise op 25 maart 2018

Wij hebben het zelfde probleem als Susan van der Toorn hierboven.. We hebben een pup van 12,5 week. Iedere keer als hij in slaap valt til ik hem in de bench. Dan wordt hij wakker en loopt hij er weer uit en gaat vervolgens voor de bench liggen slapen. Wederom til ik hem er weer in. Aaien helpt niet, koekjes ook niet (daar wordt hij klaar wakker van) en terug erin duwen lijkt me ook niet slim….. Iemand tips?

Plaats een reactie


*