Page content

Prachtig honden losloopgebied

article content

Prachtig honden losloopgebied

Het is natuurlijk heerlijk om je hond lekker te laten loslopen. Zo kan hij spelen en ravotten terwijl jij relaxed kan wandelen. Met het oog op de prachtige seizoenen die we in Nederland kennen, heb ik per provincie een prachtig honden losloopgebied voor je uitgezocht.  Want in de bossen is het nu natuurlijk prachtig!

Noord-Holland

Natuurgebied Pettemerbos – Spreeuwendijk 4 – Petten

Het honden losloopgebied Pettemerbos ligt ten noorden van Petten, vlak achter de duinen. In dit prachtige gebied wandel je tussen de esdoorns, eiken en hulststruiken over bospaden en schelpenpaadjes. In het zuidelijke deel van het bos mogen honden het hele jaar loslopen. In het noordelijke deel en in de duinen moeten honden aan de lijn. Dit staat duidelijk aangegeven. Als je wilt, kun je eenvoudig met je hond naar het strand wandelen (in de duinen even aanlijnen). Eenmaal op het strand mogen honden tussen 1 oktober en 1 mei de hele dag loslopen. Na 1 mei alleen na 19:00 uur.

Zuid-Holland

De Balij/Balijbos – Kurkhout 100 – Zoetermeer

Boswachterij De Balij (1000 ha) – ook wel het Balijbos genoemd – vormt samen met het Bieslandse Bos (300 ha) een prachtig stuk natuur tussen Zoetermeer, Delft, Pijnacker en Nootdorp. De bossen worden gescheiden door de verbindingsweg tussen Nootdorp en Pijnacker. Aan de westkant van de weg ligt het Bieslandse Bos en aan de oostkant ligt De Balij (op het oude Floriade-terrein).

Het Balijbos is heel divers en heeft naast kilometers fiets-, ruiter- en wandelpaden o.a. een natuurbos met Gallowayrunderen, een moerasbos met vlonders, een speelbos voor kinderen (honden niet toegestaan) en een schitterende “wilde” wandeling met de naam het “Laarzenpad” (6 km). Honden mogen op veel plaatsen loslopen en bij dit honden losloopgebied is er bovendien een speciaal hondenstrandje.

Parkeren kan (gratis) bij de kinderboerderij aan het einde van Kurkhout.

Zeeland

Krekengebied – Weg van de Buitenlandse Pers 5 – Ouwerkerk

Door de dijkdoorbraak in 1953 is er in het Krekengebied een groot krekenstelsel ontstaan dat later door de mensen met loofbossen, inlagen en polders is vormgegeven. Het is een mooi stuk natuur met veel water dat na regen echter erg drassig kan zijn. Honden mogen bijna overal loslopen en zwemmen.

Parkeren kan aan de Weg van de Buitenlandse Pers bij het Watersnoodmuseum. Vanaf hier starten verschillende routes door het krekengebied.

Noord-Brabant

Loonse en Drunense Duinen – Roestelbergseweg 2 – Kaatsheuvel

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen (3500 ha) is het grootste stuifzandencomplex van Europa. Het gebied ligt tussen Tilburg, Waalwijk en ‘s-Hertogenbosch. Vanaf Café-Restaurant De Roestelberg start een hondenloslooproute van 3,5 km. Honden kunnen hier spelen in de duinen, snuffelen in de bossen en er is een ven waar ze kunnen zwemmen. Dit deel van de Loonse en Drunense Duinen is een echte hondenspeeltuin!

Limburg

Brunsummerheide/Heksenberg – Kamperheideweg – Heerlen

Heuvels met bos en heide. 50 Hectare van dit prachtige bos/heide gebied is opengesteld voor de hond. Het losloopgebied is begrensd, waardoor je de mogelijkheid hebt lekker in het bos te dwalen zonder te verdwalen.

Gelderland

Ginkelse Heide/De Drieberg – Driebergweg – Ede

De Drieberg is een heuvel met glooiende flanken en een tamelijk vlakke top midden op de Edese/Ginkelse heide. Geniet van het prachtige uitzicht en het ruige bos. Honden mogen hier het hele jaar loslopen.

Utrecht

De Vuursche – bijvoorbeeld via NS-station Baarn direct bereikbaar

De Vuursche is een heerlijk bosgebied. Eigenlijk is het een lappendeken van voormalige landgoederen. Elk stukje van De Vuursche heeft dan ook zijn eigen sfeer. In het ene gedeelte loopt u door een dicht en donker dennenbos. En verderop door een lieflijk open bos, waar de zon op de bodem valt. De vogels zingen hun hoogste lied. U kunt verrast worden door een grafheuvel. Of door een monumentale eik, die daar al eeuwen staat. Honden mogen bijna overal los lopen. Bij De Stulp en Kasteel Groeneveld moeten ze aan de lijn.

Overijssel

Het Grote Veld/Galgengoor – Heidepolweg – Vorden

Het Grote Veld, ook wel Galgengoor genoemd, bestaat uit bos, velden en statige landgoederen. Honden mogen hier het gehele jaar loslopen op de brede zandpaden die de bossen en velden doorkruisen.

Drenthe

Mensingebos – Hullenweg – Roden

Het Mensingebos (175 ha) is een heerlijk wandelbos met een groot ven waar honden naar hartenlust kunnen zwemmen. Honden mogen vrijwel overal loslopen, met uitzondering van het gebied waar de Schotse Hooglanders grazen. Dit staat duidelijk aangegeven op de bordjes.

Groningen

Appelbergen – Hoge Herenweg – Glimmen

Natuurgebied Appelbergen (35 ha) is een klein bos ongeveer 10 kilometer ten zuidoosten van de stad Groningen. Dit afwisselende bos is onderdeel van de Hondsrug en kent een veel verschillende landschappen. Honden mogen hier bijna overal loslopen (zie de bordjes).

Friesland

Lauwersmeer/Ballastplaatbos – De Rug 5 – Lauwersoog

Ballastplaatbos is onderdeel van Nationaal Park Lauwersmeer op de grens van Groningen en Friesland. Het Nationaal Park is meer dan 9.000 ha groot en bestaat uit ruige graslanden, jonge loofbossen en heel veel water. In het grootste gedeelte van het Ballastplaatbos (noordelijk deel van het bos + strandje) mogen honden het gehele jaar loslopen. In het broedseizoen (tussen 15 maart en 15 juli) moeten honden in een deel van het bos aan de lijn. Dit staat duidelijk aangegeven op de borden.

Flevoland

Roggebotzand – Roggebotweg – Dronten

Het Roggebotzand (750 hectare) is het oudste bos in Oostelijk Flevoland en maakt onderdeel uit van natuurgebied de Randmeerbossen. Honden mogen hier het hele jaar loslopen, met uitzondering van het gebied bij de Roggebotplas en het Wilhelminabos.

Comment Section

0 reacties op “Prachtig honden losloopgebied

Plaats een reactie


*