Negeren van ongewenst gedrag

Negeren van ongewenst gedrag

Als ik denk aan het advies Negeren van je hond, komt deze situatie altijd weer boven.

Het is alweer even geleden dat het gebeurde, maar ik moest er laatst weer aan denken. De ontmoeting tussen een loslopende hond (natuurlijk in een hondenlosloopgebied) en een fietser, jogger of ander menspersoon die het niet zo op honden heeft.

Even terug in de tijd dus toen onze Banjer nog een Banjertje was.

Je ziet het misschien al aankomen. Lekker aan de wandel in een losloopgebied met je jonge hond. Hond dartelt vrolijk om je heen, plaagt vogels, achtervolgt blaadjes en onderzoekt grassprietjes.

Hond versus jogger

In de verte nadert een jogger. Hij heeft je hond al gezien. Hij houdt niet van honden. Nerveus loert hij naar het beest. De loopbewegingen worden iets meer staccato. Misschien houdt hij zijn pas zelfs wat in.

Als verantwoordelijke hondeneigenaar en niet blind voor de noden van je medemens, roep je je hond terug. Natuurlijk kiest hij (mijn hond is toevallig een hij) uitgerekend dit moment om je volledig te negeren. Hij heeft de jogger namelijk ook gezien. Hij ziet de bewegingen van de jogger, voelt de veranderende bries van de wind en is enthousiast.

Je roept weer. Maar ook nu word je genegeerd door je viervoeter. De gehoorzaamheidstraining is kennelijk nog niet echt geland.

Hond is al onderweg om enthousiast deze onverwachte  (en uitermate onwillige) speelkameraad te begroeten.  De jogger probeert met omtrekkende bewegingen je hond te ontwijken. Dat helpt al helemaal niet. Hond vat dit op als speelsheid en doet lekker mee. Argghhh. Jogger moppert iets lelijks gecombineerd met ‘Hou je hond aan de lijn!’

Je roept nog een keer, ietwat desperaat en wat denk je? Hond luistert! Hond komt naar je toe! Je grijpt Hond en stottert een excuus naar de jogger.

Loslopen in hondenlosloopgebied

Daar sta je dan, met Hond. Enerzijds gegeneerd (waarom negeerde Hond mij nou, ik ben toch de leukste?!). Anderzijds ook bozig op de jogger (dit is een hondenlosloopgebied, ga ergens anders heen als je honden vervelend vindt). Terwijl jouw interne criticus je streng terechtwijst (loslopen ja, mits onder appel zus, daar moet duidelijk nog het een en ander aan gebeuren). Zucht.

De wandeling gaat door en je hoopt stilletjes dat je niet nog meer joggers tegenkomt. Bij de auto aangekomen hijst Hond zich in de achterbak.

Negeren leer je tijdens de hondentraining

In veel hondentrainingen leer je dat je je hond moet negeren als hij niet doet wat je zeg of als hij iets doet wat je niet wilt. Aandacht (positief of negatief) is een beloning. Je hond negeren is een teken dat je niet content bent met wat je hond aan het doen is. Dat klinkt in theorie erg leuk. Maar zoals een dame op een forum ooit terecht opmerkte: “Negeren valt niet mee als er 20 kilo hond aan je kuit hangt”.

Ook valt negeren niet mee als iemand overduidelijk niet gediend is van de ‘avances’ van jouw hond en je toch het gevoel hebt dat je die persoon moet ‘ontzetten’. Die persoon had de hond ook beter kunnen negeren, maar daar is het dan meestal al te laat voor. Het oogcontact was al ver voor de ontmoeting gelegd tussen Hond en jogger.

Lisette’s advies is ook altijd “Freeze!” Met andere woorden, stil staan, naar boven kijken, handen over elkaar en niets zeggen. Volledig negeren. Het advies als je een vreemde hond tegenkomt. Of als een hond ontzettend onrustig is vanwege je komst. Dat moet je dan natuurlijk wel van te voren weten. Dus lieve joggers, fietsers en wat dies meer zij, dit blog is ook voor jullie bedoeld: negeren is het advies. Volledig negeren!Negeren Banjer hond leert het nog wel

De training met Banjer is doorgegaan (vooral dat ‘Kom hier!’ commando) en het gaat gelukkig steeds beter. We komen er wel, dat glorieuze moment dat hij altijd komt als ik roep! Ondertussen de meest verrukkelijke verleidingen negerend…

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Carla Dikken
Door

Carla Dikken

op 25 Apr 2018

Heel herkenbaar. Maar waarom komen joggers en mountainbikers in een hondenlosloopgebied? Voor en is er ruimte genoeg.

Marina Turion
Door

Marina Turion

op 26 Apr 2018

Ik denk omdat het doorgaans fraaie gebieden zijn. En veel mensen negeren borden ook domweg. Tijdens een korte vakantie waren echtgenoot, Banjer en ik in een zeer bosrijk gebied waar overal stond dat honden aan de lijn moesten. Prima, Banjer aan de flexlijn en gaan. We kwamen zeker 10 honden (met baasjes) tegen waarvan er werkelijk geen eentje aan de lijn zat.

Marcus Belle
Door

Marcus Belle

op 25 Dec 2018

Tja. Maar het ergerlijke vind ik wel dat er zo weinig losloopgebieden zijn en zoveel 'verboden voor honden'. We zijn toch ook een hondenland, nietwaar? Dus ik ben stiekem ook vaak ongehoorzaam....

Leon
Door

Leon

op 27 Nov 2018

Ik heb volledig begrip voor mensen die bang voor honden zijn of het gewoonweg niet zo hebben met honden. Maar ik vind inderdaad ook dat je als jogger met een afkeer voor honden zeker niet in een gebied moet gaan joggen dat als hondenlosloopgebied gemarkeerd staat.

Reactie plaatsen