Omgaan met je hond

Ik heb geen idee of jij het ook tegenkomt, maar er zijn helaas nog heel wat hondenbazen die niet op de juiste manier met hun hond omgaan.

Onlangs kwam ik bijvoorbeeld een man tegen die zijn Terriër na twee keer waarschuwen ongenadig aan zijn nekvel anderhalve meter de lucht in tilde om hem vervolgens vijf meter verderop weer neer te zetten. Hij kreeg hierop commentaar van zijn vriendin die vond dat dat toch niet nodig was. “Dan moet hij maar luisteren!” vond de man.

Het tweede voorbeeld is een bazin die haar Golden Retriever reu van 3 jaar, “de baas wil zijn”. Haar hond gromt de hele tijd wanneer zij een andere reu tegenkomen, zeker als er dan ook nog een teefje in de buurt is. Bij elke grom roept ze zijn naam en zegt “Nee! Pas op hoor!” Als haar hond niet op haar waarschuwingen reageert en blijft grommen, drukt ze hem net zolang op de grond (een aantal minuten), totdat hij stil is. Daarna staat de hond weer op en begint het verhaal weer van voren af aan. Ze overweegt nu een stroomband.

Volgende situatie, baas met Herder. Aan de overkant van de straat passeert ook een baas met een hond. De Herder is geïnteresseerd en hij spitst zijn oren. De baas gaat er gelijk vol overheen met veel verbaal geweld  en waarschuwt de Herder “daar niet aan te denken”. Het wordt door de baas niet getolereerd dat zijn hond ook maar enige aandacht  schenkt aan zijn soortgenoot aan de overkant. Met afhangende kop en de oren in zijn nek, volgt de Herder zijn baas gedwee.

Van alle reacties van bovengenoemde hondenbazen, worden honden niet blij en ook zeker niet beter. Het enige wat alle drie de bazen doen is angst kweken bij hun hond, waardoor deze nog ongewenster gedrag zal gaan vertonen. Maar hoe moet het dan wel?

Om de vraag te beantwoorden hoe het dan wel moet, zul je je moeten verdiepen is wat hondengedrag is. Honden stammen af van de wolven, dus eigenlijk is het goed je te verdiepen is wat wolven doen. Hoe leven zij met elkaar en hoe regelen zij het groepsleven?

In een roedel wolven leven familieleden van elkaar. Daar zijn oudere en jongere familieleden bij. De oudere wolven zijn rustig en beheerst en geven het goede voorbeeld. De jongere exemplaren zijn nog wel eens aan het uitproberen (en dat wordt ook toegestaan). Gaat een jonge wolf te ver, dan wordt hij gecorrigeerd door hem te negeren. Blijkt dat onvoldoende dat volgt een grom of snauw. Maar een ouder lid van de roedel zal dus nooit met fysiek geweld ingrijpen! Het berust absoluut op een misverstand dat een oudere wolf een jonger familielid bijvoorbeeld zou corrigeren door in zijn nek te bijten.

Willen wij dus op een goede manier met onze hond omgaan, dan is het zeer wenselijk dit gedrag van de oudere wolven te imiteren. Als je hond niet luistert of hij doet iets dat je niet wilt, negeer hem dan in eerste instantie. Werkt dat niet dan grom of mopper je een keer, maar je gaat nooit uit je dak!

Maak daarnaast gebruik van positieve bekrachtiging! Weet hoe je je hond kunt triggeren. Bij de ene hond zal dit zijn met een lekkere beloning, bij de ander met aaien of kroelen. Doet je hond wat je vraagt, beloon hem dan iedere keer weer! Wees enthousiast en blij en breng dit over op je hond! Daar worden honden ook enthousiast en blij van en zijn dan heel erg bereid veel voor je te doen!

Zorg dus dat je hond geen angst voor je gaat ontwikkelen, maar laat hem vertrouwen in je krijgen! Dat is de enige manier om een goede band met je op te bouwen, zodat hij voor je wil gaan! Heel veel succes!

 

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Hans Janssen
Door

Hans Janssen

op 23 Jun 2014

Het lukt mij niet om bovenstaande met onze hond bijna altijd rechtop als er maar een hond in de buurt komt. Vooral kleine hondjes daar heeft die blijkbaar een hekel aan. Twee honden trainster erbij gehad de ene met belonen van lekkernij en de andere belonen met lieve woorden. Ook geprobeerd op cursus met strakkere hand geen succes. Wat te doen de hond is 6jaar inmiddels en we hebben hem al een 18 maanden uit het asiel gehaald een Duitse staander waarvan zijn baas was overleden dus de voorgeschiedenis kennen we niet ook het asiel niet trouwens. Graag een reaktie. Alvast bedankt . Gr.Hans

Remco
Door

Remco

op 30 Jan 2016

Mijn vader die reageert altijd met een negatief gedrag op onze hond, op de manier hoe het NIET moet. Mijn moeder zegt dus ook wat hier staat in eerste instantie negeren maar mijn vader die wil dat niet doen en word altijd boos

Pupy lover
Door

Pupy lover

op 21 Feb 2017

Mijn pup luistert ook niet altijd maar dan doe ik nog niet zo. Dat is toch super zielig! Mijn hond heet TOSCA

Reactie plaatsen