Ongelukken met honden

Ongelukken met honden – met name met pups en jonge honden – zijn aan de orde van de dag.

In de jaren dat ik nu met puppy’s en jonge honden werk heb ik van veel cursisten over ongelukken en kleinere ongelukjes gehoord. Meestal gaat het goed, maar soms loopt het echt slecht af.

Helaas is het tot op heden ook voorgekomen dat er een pup is overleden door een ongeluk. Reden te meer om hier een blogbericht over te schrijven. Want een hondenbaas die op de hoogte is van de gevaren die op de loer liggen, zal hierdoor voorbereid zijn waardoor zoveel mogelijk ellende voorkomen wordt!

Dit is het meest voorkomende probleem bij (bijna)ongelukken onder pups en jonge honden bij mijn cursisten. Gelukkig loopt het bijna altijd vanzelf goed af. In de meeste gevallen braakt de hond na een tijdje het onbekende voorwerp weer uit.Hond eet vreemd voorwerp braken hersteld puppycursus Wilson Pauline

Voorwerpen die al verslonden zijn door deze pups en jonge honden zijn: sokken, pantykousjes, balletjes, ballpennen, luciferdoosjes, papieren servetten, heel brood, stukken vloerkleed, stukken plint, stukken lamellen, stukken muur, balonnen, stokken, botten.

Maar het meest uitzonderlijke vreemde voorwerp was wel een tasje met daarin een zakje poepzakjes! Echt waar! Je ziet dat tasje op de afbeelding aan het begin van dit blog. Na 23 dagen (!) werd het uitgebraakt door
Wilson, de 11 maanden jonge Ridgeback reu van cursiste Pauline.

Pup of jonge hond vertoont vreemd gedrag

Je kunt je voorstellen dat zo’n vreemd voorwerp niet echt lekker zit in het spijsverteringskanaal van je hond of pup. Daardoor zal hij zich vaak anders gaan gedragen. Niet elke hondenbaas heeft dit direct in de gaten, maar als het voorwerp eenmaal is uitgebraakt valt vaak het kwartje.

Het gedrag dat Wilson vertoonde was zeker afwijkend. Tijdens wandelingen ging Wilson stilstaan en nog eens stilstaan, hij wilde niet luisteren, rende ineens weg , speelde niet meer met andere honden – wat hij normaal altijd graag deed – was vaak heel stilletjes en dan sloop hij ineens weer van alles, was ’s nachts vaak onrustig, hij at en dronk slecht, was winderig en viel af...

Natuurlijk geldt dit gedrag niet alleen voor Wilson. Iedere hond die iets vreemds inslikt dat gewoon in de weg zit, vertoond soortgelijk gedrag. Hoe langer het duurt, hoe meer het gedrag natuurlijk gaat opvallen. Omdat het bij Wilson maar liefst 23 dagen duurde voordat hij het tasje weer kwijt was, was zijn gedrag zo duidelijk aan het veranderen.

Twee dagen na het uitbraken van het tasje was hij gelukkig weer helemaal de oude! Ik citeer baasje van Wilson Pauline “Hij eet weer, drinkt weer, boert niet meer, windt niet meer, speelt weer, luistert weer, komt niet meer ’s nachts, loopt keurig naast me aan de lijn, wil weer een beloning bij goed gedrag, kortom, het gaat weer helemaal goed met hem!”

Wat als pup of hond het voorwerp niet vanzelf uitbraakt

Er zijn pups en jonge honden waarbij het voorwerp niet wordt uitgebraakt doordat het in de darmen terecht komt. Is het klein genoeg en heeft het een ronde vorm, dan is de kans nog aanwezig dat je hond het voorwerp via de natuurlijke weg naar buiten werkt.

Maar is de vorm vreemd of het voorwerp groter, dan is het opletten geblazen! De darmen kunnen verstopt raken en als het heel ernstig is gaan scheuren. Noodzaak dus om je pup of (jonge) hond altijd in de gaten te houden in zijn gedrag maar ook zeker door zijn buik te beoordelen! Krijgt je hond een opgeblazen harde buik, dan dient er direct (liefst eerder) actie te worden genomen door de dierenarts!

De tweede categorie (bijna) ongelukken waarbij pups en jonge honden vaak betrokken zijn, zijn verkeersongelukken.

Zeker een pup is nog zo verwonderd over alles wat er voorbij komt, dat hij regelmatig – maar vaak voor zijn baas onverwacht – enthousiast reageert. Door het achterna rennen van een dwarrelend blaadje of een fladderende vlinder, belandt je pup soms onverwacht tussen het verkeer. Een fietser ligt zo onderuit of een auto moet vol op zijn rem… met alle gevolgen van dien.

Dat is ook een van de redenen dat ik adviseer een korte riem te gebruiken. Je kunt je voorstellen dat zo’n lange riem die uitgetrokken kan worden, niet echt bijdraagt aan de veiligheid in het verkeer.

Daarnaast moet je er als hondenbaas op berekend zijn dat je pup of hond altijd onverwachte dingen kan doen. Als je je daarvan bewust bent, wordt er veel ellende voorkomen. Vooruitkijken is een eigenschap die je je als hondenbaas eigen moet maken. Altijd anticiperen op wat komen gaat.

Als laatste komen de ongelukken met andere dieren ook regelmatig voor.

Bijtincidenten door andere honden

De meest bekende onder hondenbazen zijn natuurlijk de bijt incidenten door andere honden. Niet alle honden die er hier in Nederland rondlopen zijn allemansvrienden. Sommige zijn echt niet gediend van een enthousiaste pup die graag kennis wil maken of wil spelen.

Het is onder mijn cursisten helaas al een aantal keer voorgekomen dat hun pup is gepakt door een ouderebijtincident puppy ongeluk hond onvriendelijke soortgenoot. Natuurlijk zijn de bazen van de dader-honden daar verantwoordelijk voor, maar daar koop je niets voor als jouw hond gepakt wordt.

Kijk daarom zelf goed uit maar informeer bij twijfel ook bij de baas van de andere hond. Vertrouw daarnaast zelfs nog meer op je eigen intuïtie, want je voelt vaak wel aan welke hond wel voor het enthousiasme van jouw hond openstaat en welke niet.

Trappen van paarden

Ook voor paarden moet je uitkijken met je hond. Zeker als paarden drachtig zijn of net veulens hebben is je hond absoluut niet veilig als hij rond een paard gaat springen, blaffen of iets dergelijks. Maar zelfs als hij zich in de wei waagt kan je erop rekenen dat je pup of hond aangevallen wordt door de merrie.

Een trap van een paard kan al dodelijk zijn. Helaas komt dit jaarlijks toch nog veel voor en overlijden er onnodig veel honden doordat hun baas even onoplettend was…

Ook in natuurgebieden waar groepen wilde paarden maar ook stieren of Schotse Hooglanders lopen bijvoorbeeld, dien je erg uit te kijken. Lijn je hond – al dan niet verplicht – altijd aan, dan voorkom je dit soort problemen.

Agressieve zwanen

Vooral voor de zwemmers onder onze honden dien je ook rekening te houden met de agressie van zwanen, met name als ze jongen hebben.

Een pup kan nog overenthousiast reageren op een zwaan die zo statig langs komt zwemmen en voor je het weet zwemt hij er achteraan. De volwassen zwanen kunnen in dat geval erg onaangenaam reageren en je pup of hond achterna gaan en gevaarlijk met hun vleugels slaan.

Ook weer reden om je jonge hond aangelijnd te houden als je hem nog niet geheel onder controle hebt, wanneer hij graag het water ingaat om te zwemmen en er zwanen zijn tijdens de broedperiode.

Heb jij nog andere (bijna) ongelukken meegemaakt met je pup of hond? Laat dit dan weten in een reactie onder dit blog! Zo zijn anderen ook gewaarschuwd en kunnen zij hun maatregelen treffen. Dank je wel alvast voor je reactie!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Agnes Sterkens
Door

Agnes Sterkens

op 13 May 2014

Onze Byrke (Friese Stabij) is bij onze dagelijkse vrije wandelingen in de bossen al 3 maal aangevallen door dezelfde hond, ook een teefje (waarschijnlijk kruising herder met veel afstaande pels). De eerste keer was ze net één weekje gesteriliseerd en Byrke holde zo snel ze kon en piepte hartverscheurend. Ik schrok me te pletter want ik was vooral bezorgd om haar hechtingen. Haar eigenaar verontschuldigde zich uitgebreid, Hij zei dat ze dit alleen deed bij andere teefjes. Maar nadien is het nog twee maal gebeurd. De laatste keer zag ik een paar dagen later dat Byrke een oppervlakkige wonde had aan haar achterpoot, die trouwens al aan het genezen was. De aanvallende hond had ook echt een witte pluk haar in haar bek gehad. Gisteren kwamen we hen weer tegen, maar de hond werd net op tijd aangelijnd. Mijn hart klopte weer in mijn keel en Byrke was echt bang. Ik had haar ook aangelijnd, anders was ze zeker weer gaan lopen. Als die hond haar nog één keer aanvalt, zeg ik tegen de eigenaar dat hij zijn gevaarlijke hond alleen aangelijnd mag uitlaten.

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 14 May 2014

Dag Agnes, wat naar en wat een stress als je zo moet wandelen en de kans aanwezig is dat je die baas met hond weer tegenkomt. Ik zou niet wachten op een volgende uit-/aanval maar de eigenaar er direct op aanspreken dat dit niet kan en dat je verwacht dat ze haar hond onder controle heeft. Als ze zelf aangeeft dat haar hond "dit alleen bij andere teven doet" betekent dat dus dat haar hond vaker uithaalt. Dat kan niet. Succes en hoop dat het niet meer voorkomt!

agnes van collenburg
Door

agnes van collenburg

op 14 May 2014

Ik heb een bijna ongeluk gehad met mijn labradoodle Bente. Ik ben imker en was met de bijen bezig in mijn eigen tuin. Bente blijft altijd op een echt grote en veilige afstand. Zo ook twee weken geleden. Alleen is er toch - en dat kan overal gebeuren - een bij in haar vacht terecht gekomen, die haar heeft gestoken. Gelukkig waren mijn man en dochter in de buurt. Bente ging onmiddellijk knock out, draaide met haar ogen, water liep uit haar neus, ze had bijna geen hartslag meer en reageerde nergens op. Direct naar de dierenarts. Grote paniek. Is ze ingespoten met een middel tegen de allergische reactie en blijkt ze dus allergisch te zijn voor bijensteken. Het is gelukkig goed gekomen. Heb de bijenkasten direct verwijderd uit mijn tuin, maar een bijensteek of wespensteek of zelfs een spinnensteek (volgens de dierenarts) kan ze overal oplopen. Hoop dit niet meer mee te maken. We zijn met z'n allen jaren ouder geworden. Het is toch een soort kind van je.

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 14 May 2014

Dag Agnes, dit is inderdaad een ongeluk dat vaker voorkomt, ook als honden in het hoge gras aan het snuffelen zijn en er een bijen of wespennest blijkt te zitten. Heel naar dat Bente zo heftig heeft gereageerd en dus allergisch is! Bedankt voor je bijdrage, zeker belangrijk om ook andere hondenbaasjes hiervan op de hoogte te brengen!

Ofira Kok
Door

Ofira Kok

op 14 May 2014

Onze pup was net bij ons in huis, en omdat hij zich nog niet veilig voelde liep hij overal achter mij aan. Toen ik er even niet was koos hij om achter onze tiener dochter aan te lopen die naar buiten liep en zonder om te kijken de deur dicht gooide. Onze pup kwam met zijn voorpoot tussen de deur. Gelukkig is het goed afgelopen. Toch wel een dingetje om op te letten. Het pootje was gekneusd maar gelukkig niet gebroken. Let dus goed op met deuren.

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 14 May 2014

Goede aanvulling. Dank je wel Ofira!

Yolanda de Veth
Door

Yolanda de Veth

op 14 May 2014

Wij hebben met Sacha geen ongeluk gehad, maar wel met onze eerste hond. Wij kregen deze met zeven maanden. Destijds werkte ik fulltime. Tussen de middag liet mijn schoonmoeder de hond uit. Zijn mand stond in de schuur en hij kon buiten spelen. Dat ging weken goed, maar in die schuur stond ook nog een bouwpakket van een kast schuin tegen de muur aan. Waarschijnlijk is de hond ergens van geschrokken, en is hij in zijn mand gesprongen waardoor het bouwpakket is gaan schuiven en op de hond gevallen. Toen wij thuiskwamen was hij al helemaal stijf. Vreselijk om mee te maken.

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 14 May 2014

Ach Yolanda, wat moet dat afschuwelijk zijn geweest en nog! Bedankt voor het delen, ik hoop dat anderen dus ook uitkijken met zware dingen die kunnen omvallen!

Tineke Johnston
Door

Tineke Johnston

op 28 May 2014

Schrikdraad Tijdens een heerlijk wandeling met onze Friese Stabij Yolo van 6 maanden waren we aan het kijken naar de lammetjes in de wei. Plotseling zat hij net iets te dicht bij het net met daar in schrikdraad. In paniek is hij in plaats van naar achteren er midden in gesprongen en zat vast. Een draad zat echt in zijn bek en telkens kreeg hij weer een schok. Het arme beestje was helemaal in paniek en beet om zich heen van angst. Binnen no time zat hij zowel zijn kop en drie poten er helemaal in verstrikt. Met veel moeite heb ik eerst de draad uit zijn bek gekregen maar ben daarbij zelf wel flink gebeten en heb ook aardig onder stroom gestaan. Uiteindelijk ben ik op het draadnet gaan staan zodat dat hij gefixeerd op de grond lag en niet verder in de knoop kon raken. Daarna heb ik Yolo aan zijn achterpoten opgetild zodat ik die los kon maken zonder dat hij mij nog kon bijten. We waren allemaal heel erg geschrokken maar uiteindelijk is het toch goed afgelopen. Yolo heeft er wel een zekere angst en groot respect voor schapen aan over gehouden.

karin
Door

karin

op 13 Nov 2014

Hoi Lisette,Wat goed dat je hier aandacht aanbesteed! Mijn pup is tot op heden nog niets overkomen, maar dit komt misschien doordat ik wel heel erg voorzichtig ben. Ik heb een grote bijkeuken welke helemaal is ingericht op de pup. Hij heeft verder overal mandjes en speeltjes liggen waar hij zich keurig mee zoet houdt. Ook hou ik niet van rotzooi in huis dus heb ik een heel strak interieur. Dus al zou hij willen, er ligt bijna niets wat hij in kan slikken of zich aan kan bezeren.

Dirk Klapwijk
Door

Dirk Klapwijk

op 04 Mar 2016

Beste lezers, Wij zijn twee trotse eigenaren van onze lieftallige mooie chihuahua's die weliswaar voor iedereen vriendelijk zijn. Altijd horen we hoe lief onze chi's zijn in tegenstelling tot waar ze om bekend staan (altijd blaffen, aggressief, trillen etc). Deze pracht beesten kregen altijd alle liefde maar zijn altijd strict op gevoed. na een goeie 3 jaar (afgelopen kerst 2015) kregen we een pracht nestje van 3 pupjes. Na een moeizame bevalling werd onze teef naar de dierenarts gebracht en heeft ze toch een keizersnede gekregen, en 2 pups kerngezond en 1 direct aan een beademingsmachine! De twee witte waren prima en kerngezond en de 3e was ons zorgen kindje.. vanaf het moment dat ze terug kwamen ben ik heel de nacht bij ze gebleven! ben zo gek op me dieren.. De pups wogen bij geboorte 150gr (reutje wit creme) 110gr (teefje wit zwart vlek) en 1 van 70gr (Tricolor exact zelfde tekening vacht als moeder). Wij waren direct verliefd op de kleinste want het het het koppie van de prachtige vader, de tekeningen van de moeder, en een goud hartje!! De 2 witte pups zijn verkocht en we hadden besloten de prachtige mooie tricolor te behouden. We gaven haar de naam Luna en ze was alles waar we op hadden gehoopt! Al bijna 9 weken en super gelukkig tippelde onze luna al vrolijk door het gras (waar ze nog niet eens bovenuit kwam).Maar gister gebeurde het ergste wat je je maar kan voorstellen.. Er was visite gister ivm verjaardag van mijn vrouw. Einde vd avond wilde het stelletje naar huis en de man grijpt naar zijn sleutels op tafel en stapt naar achter.. plotseling zie ik onze pup voor dood liggen onder zijn schoen vandaan.. Ik kan het niet beschrijven maar het was een horror film.. een nachtmerrie! je ergste nachtmerrie die komt gewoon uit.. je pup word plat getrapt.. zo voor je neus! ik heb nog steeds het gevoel dat ik het nog niet besef dat ze niet meer vrolijk rond de kamer huppelt.. niet meer op je borst lekker kan knorren en lief kwispelt.. lieve luna.. waarom is je leven ontnomen op deze gruwelijke wijze.. ik snap er nog steeds niks van en ben echt in shock..lieve mensen let goed op je puppies! 1 sec niet opletten is al genoeg..

Lisette - Je Liefste Hond
Door

Lisette - Je Liefste Hond

op 05 Mar 2016

Wat een vreselijke tragedie Dirk! Ik wens jullie heel veel sterkte de komende tijd om het verdriet een plekje te kunnen geven.

paula
Door

paula

op 07 Mar 2016

Wij hadden een middenslag schnauzer . die was dol op takken en stokken. Hij had weer een stok gevonden en ik had deze weg gegooid en niet meer achter om gekeken. Shadow Zo heette hij gilde en piepte. Wij kijken in zijn bek en er was niets te zien van bloed of beschadigingen . In de loop van de dag het was al een paar uur later ,werd Shadow steeds meer sloom en reageerde heel traag. wij zijn naar de dierenarts geweest. En die keek in de bek maar kon niets vinden bij verder lichamelijk onderzoek bleek de stok onder zijn oksel door de huid heen gestoken te zijn langs het hart en de longen . . Er zat nog een splinter in van zeker 15 cm. Deze is verwijderd en de wond is gespoeld en gehecht. Shadow heeft een engeltje boven zijn koppie gehad dat hij dit overleefd heeft. Helaas is shadow daarna snel overleden op 4,5 jarige leeftijd aan ernstige vorm van spondylose op 3 plaatsen in zijn nek rug en staart wervels. Wij hebben nu een puber goldendoolde van 17 maanden en die speelt met soort rubberen stok van het merk kong

Reactie plaatsen