Pup leren spelen, leuk en leerzaam!

Pup leren spelen, leuk en leerzaam!

Spelen is heel belangrijk voor je pup en later voor je volwassen hond. Hij ontwikkelt daarmee zijn hersens en zijn motoriek.

Van nature is een pup speels. In het nest waar hij geboren wordt leert hij het spel spelen met zijn broertjes en zusjes. Omdat wij hem echter uit het nest weghalen met een week of zeven, vallen de speelkameraadjes van je hond op dat moment weg. Maar hij is dan nog lang niet uitgespeeld en uitgeleerd!

Pak het spelen met je pup dus direct op vanaf het moment dat hij bij je thuis is. Drie tot vier keer per dag een speelmoment is super voor je pup en later ook voor je volwassen hond!

Wat pups vaak heel leuk vinden is om met een voetbal over een stuk gras te rennen. Ze duwen er dan de hele tijd tegenaan met hun neus en slingeren alle kanten op. Lekker de energie kwijt en leerzaam doordat ze telkens moeten reageren op de onverwachte wendingen die de bal maakt. Het is voor je pup ook geweldig om samen met jou te trekken aan een stuk touw of aan een speeltje. Stimuleer je pup daarbij door zijn naam te noemen en hem aan te moedigen “Goed zo Beer, vast! Ja! Pak het maar, vast!” Het woord “Vast” is hierbij het commando om iets vast te pakken.

Natuurlijk is het spel op een gegeven moment afgelopen. Jij bepaalt wanneer dat zo is (dus niet je pup). In het begin zijn de speelmomenten nog kort, want je pup kan dan nog niet zoveel aan. Na verloop van tijd bouw je dit steeds verder uit.

Hoe stop je het spel? Als je besloten hebt dat het spel ten einde is, dan kniel je rustig bij je pup neer met het speeltje nog in zijn bek en in jouw hand. Met je andere hand houd je een beloning/snoepje bij zijn bek en je zegt tegelijkertijd zijn naam en geeft het commando Los, dus “Beer Los”. Je pup zal kiezen voor het snoepje en loslaten. Op dat moment beloon je hem (ik gebruik daarvoor de clicker) door een klik van de clicker en door daadwerkelijk het snoepje te geven.

Veel plezier samen!

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen