Puppy oververmoeid

Afgelopen week kreeg ik de vraag van een ongerust puppybaasje:

“Wij zijn gisteravond teruggekomen van een lang weekend Terschelling.
Boef heeft het hele weekend ongeveer vol energie buiten gelopen en is bijna non-stop met ons geweest op een paar uurtjes in de bench na.
Deze morgen is Boef alleen niet vooruit te branden, wil amper eten, piept veel en wil alleen slapen of tegen mij aanzitten/-liggen.
Is dit normaal? Of moet ik de dierenarts inschakelen?
Hij is zo rustig, dat ben ik niet van hem gewend… Dus maak ik me een beetje zorgen.”

En omdat ik natuurlijk vaker om me heen zie dat pupbaasjes hun pup behoorlijk hun gang laten gaan wanneer het aankomt op beweging en de duur daarvan, schrijf ik dit blog.

Pups zijn gedurende het eerste jaar nog heel kwetsbaar. Hun gestel is nog niet volgroeid. Zeker in de eerste maanden kan het heel gemakkelijk afwijkend groeien (en later voor problemen gaan zorgen) door herhaaldelijk verkeerde bewegingen. Denk daarbij aan traplopen, het glijden op gladde vloeren en springen.

Mijn advies is daarom om dit je pup gewoon niet te laten doen het eerste jaar.

Daarnaast is er ook een vuistregel voor de overige bewegingen en de duur daarvan die je pup dagelijks kan maken. Meestal natuurlijk gedurende de normale wandelingen wanneer je je pup gaat uitlaten.

Deze vuistregel is: “Laat je pup maximaal 1 minuut uit (wandelen/spelen) x het aantal weken dat je pup oud is, per keer dat je met hem gaat wandelen. Hierbij mag je meerdere keren (4-6 keer) per dag gaan wandelen en/of spelen.”

Voor sommige pups is het heel verleidelijk mee te gaan rennen en spelen met “de grote honden”. Dat kan ook wel, maar tot op zekere hoogte. Realiseer je goed dat jij degene bent die verantwoordelijk is voor je pup en voor zijn ontwikkeling en welzijn. Je pup zelf kan niet inschatten tot hoever hij kan en mag gaan.

Let er daarbij vooral op, of het er (fysiek) niet te hard aan toe gaat. Je pup houdt daar gemakkelijk een gebroken pootje aan over bijvoorbeeld, dat kun je beter voorkomen. Want voor een pup die vervolgens zijn pootje niet mag belasten is het heel lastig en bovendien niet leuk. Voor jou als baas is dat ook geen pretje, want zie een pup maar eens een aantal weken rustig te houden. Bovendien kan het zijn dat je pup er blijvend last van houdt en dat wil je toch niet?!

Nee, dat zal je mij niet horen adviseren 😉 Ik vind dat je je pup vanaf dag één los moet laten lopen. Natuurlijk alleen daar waar het veilig is!

Zo leert hij vanaf het eerste moment dat hij jou in de gaten moet houden en niet andersom. Daar heb je later veel profijt van omdat je dan relaxt kunt gaan wandelen en je hond jou als vanzelfsprekend zal volgen.

Dat wilde ik je niet onthouden. Want Boef was een schoolvoorbeeld van een oververmoeide pup. Hij had zoveel gerend en gespeeld dat hij last had van zijn gestel en dat hij te moe was om te eten.

Na een goede nachtrust, begon hij weer te eten. Na twee dagen was hij weer de oude. Gelukkig maar 🙂

Over de schrijver
Ik begeleid inmiddels al heel wat jaren puppy eigenaren met hun pups. Soms onzekere pups, soms juist hele zelfverzekerde pups en alles wat daartussen zit. Met mijn online puppy-, puber- en spelcursussen, inclusief mijn ondersteuning waar mijn cursisten altijd op kunnen terugvallen, zijn er al heel veel fijne en warme banden opgebouwd tussen eigenaren en hun viervoeters.
Reactie plaatsen